top icon
Επικαιρότητα

«Δρόμος Ειρήνης 2018», από την Αρχαία Ολυμπία στη Χιροσίμα με Honda CRF250 Rally

Ο δημοσιογράφος-φωτογράφος Κωνσταντίνος Μητσάκης και ένα Honda CRF250 Rally της ελληνικής αντιπροσωπείας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα ταξιδιωτική πρόκληση «Δρόμος Ειρήνης 2018».

Πρόκειται για ένα διηπειρωτικό οδοιπορικό από την Ελλάδα στην Ιαπωνία, στο οποίο ο Έλληνας αναβάτης έχει επιφορτιστεί να μεταφέρει και να παραδώσει συμβολικά δώρα από το Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμη Κοτζά στον ομόλογό του της Χιροσίμα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση των 73 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Ιαπωνική πόλη (6 Αυγούστου 1945). Με αφετηρία το χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου της Αρχαίας Ολυμπίας και με την παρουσία των Δημοτικών Αρχών της πόλης, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου 2018 τη διαδρομή του προς τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μεταφέροντας στις αποσκευές της μοτοσυκλέτας του δώρα Ειρήνης και Φιλίας, καθώς επίσης και ένα μήνυμα Αλληλεγγύης του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας. Η κίνηση αυτή αποτελεί μία συμβολική κίνηση, η οποία αποδεικνύει περίτρανα πως η Ελλάδα, κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ασπάζεται τα Ολυμπιακά ιδεώδη της Ειρήνης και της Φιλίας, που αποτελούν και τη συνεκτική δύναμη των λαών της υφηλίου. Είναι γνωστό ότι η Αρχαία Ολυμπία διατηρεί τις τελευταίες δεκαετίες παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Ιαπωνία. Ο τόπος γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων τελεί αδελφοποιημένη πόλη με την ιαπωνική πόλη Ιναζάβα, ενώ στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται το μνημείο του αείμνηστου Ιάπωνα φιλέλληνα πανεπιστημιακού καθηγητή Κεΐζι Κοκούμπου, όπου φυλάσσεται η τέφρα του.

Είναι μακρύς ο δρόμος

Το συναρπαστικό ταξίδι θα ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου με την παράδοση των συμβολικών δώρων. Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού, ο Έλληνας ταξιδευτής θα διασχίσει οκτώ χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία-Σιβηρία, Μογγολία και Ιαπωνία), καλύπτοντας συνολικά 15.800 χλμ. Ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια της παράδοσης των δώρων και της επιστολής στον Κωνσταντίνο Μητσάκη μπροστά από το μνημείο του Κεΐζι Κοκούμπου, δήλωσε:

«Για συμβολικούς λόγους το ταξίδι του Κώστα Μητσάκη θα ξεκινήσει από την Αρχαία Ολυμπία, καθώς η πόλη που θα τερματίσει το φετινό του οδοιπορικό θα είναι το Τόκυο της Ιαπωνίας, η πόλη  που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020. Ο Δήμος από την πλευρά του επέλεξε να δώσει την αιγίδα σε αυτόν τον παγκόσμιο ταξιδευτή προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα της Ολυμπίας στη μαρτυρική Χιροσίμα, αλλά και στο Τόκυο. Το μήνυμα της ειρήνης, της συναδέλφωσης, των πανανθρώπινων αξιών και των Ολυμπιακών αγώνων. Ευχόμαστε από τη μεριά μας στον Κώστα Μητσάκη να είναι ο δρόμος καλός και να καταλήξει στον τελικό του προορισμό προκειμένου να μεταφέρει αυτό το σπουδαίο μήνυμα». Αμέσως μετά την παραλαβή των δώρων από το Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης δήλωσε: «Tο φετινό οδοιπορικό «Δρόμος Ειρήνης 2018» αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για μένα, καθώς μετά από 33 χρόνια ταξιδιών σε όλα τα σημεία της γης φέτος έχω επιφορτιστεί με την ομολογουμένως αξιοζήλευτη αποστολή να μεταφέρω -εκτός από τα δώρα- και ένα μήνυμα Ειρήνης στο Δήμαρχο της μαρτυρικής Χιροσίμα. Σε αυτό το δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό ταξίδι επέλεξα το CRF250 Rally γνωρίζοντας την τεχνολογική υπεροχή αλλά και την αξιοπιστία των μοντέλων της Honda. Ακολουθώντας τη διαδρομή του Υπερσιβηρικού δρόμου (TransSiberian Road), ανυπομονώ να βιώσω μια συναρπαστική δίτροχη περιπέτεια, η οποία απαιτεί φυσικά πολύπλευρη προετοιμασία και προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως οι γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες, η κατάσταση και το είδος του οδικού άξονα (άσφαλτος και χώμα), οι υπάρχουσες υποδομές εξυπηρέτησης και οι κλιματολογικές συνθήκες».

Honda CRF250 Rally

Συνοδοιπόρος του Κωνσταντίνου Μητσάκη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του θα είναι ένα Honda CRF250 Rally. Μία μοτοσυκλέτα 250 cc διπλής χρήσης που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων. Κινείται με άνεση στην πυκνή αστική κυκλοφορία χάρη στο ελαφρύ βάρος, τις slim αναλογίες και την εξαιρετική ευελιξία της, ενώ η ανάρτηση, η απόσταση από το έδαφος και το ύψος της σέλας υπόσχονται οδηγική απόλαυση και άνεση σε κακοτράχαλα οδοστρώματα και σε ευρύτερες συνθήκες εκτός δρόμου. Ανοίγει νέους ορίζοντες στους λάτρεις των δύο τροχών ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας του αναβάτη. Βασισμένο σχεδιαστικά στο αγωνιστικό HRC CRF450 Rally Dakar, το 250 Rally φέρνει κάτι νέο στην αγορά. Πέρα από το ότι είναι ικανό να κινηθεί σε ειδικές διαδρομές της ερήμου, προσφέρει και μία πραγματική αίσθηση περιπέτειας σε αναβάτες που προτιμούν μία ελαφριά, ευκολοδήγητη μοτοσυκλέτα.

Το μεγάλο ρεζερβουάρ των 10.1L προσφέρει αυτονομία πάνω από 320 km χάρη σε μία κατανάλωση 33,3 km/l (WMTC mode) και τα νέα ψηφιακά όργανα περιλαμβάνουν δείκτη στάθμης καυσίμου και στροφόμετρο. Οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης και το μεγάλο ύψος από το έδαφος αποτελούν εχέγγυα σε δύσκολες καταστάσεις εκτός δρόμου, ενώ ένας μεγαλύτερος πλευστός δίσκος μπροστά και το ABS που μπορεί να απενεργοποιηθεί για το πίσω φρένο, παρέχουν αξιόπιστη επιβράδυνση. Ο κινητήρας αποδίδει ισχυρή ροπή στις χαμηλές στροφές και αξιοσημείωτη μέγιστη ισχύ, λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει σε σχέση με το CRF250L, όπως: ανανεωμένο σύστημα PGM-FI και σώμα ψεκασμού, νέα εισαγωγή στο φιλτροκούτι και ελαφριά εξάτμιση. Οι επιδόσεις του υγρόψυκτου, μονοκύλινδρου DOHC κινητήρα προδιαγραφών Euro4, εστιάζουν τόσο στη ροπή στις χαμηλές στροφές όσο και στην μέγιστη ισχύ και τη γραμμική  απόδοση. Η μέγιστη ισχύς των 25 Hp αποδίδεται στις 8.500 rpm με τη μέγιστη ροπή των 22.6 Nm να επιτυγχάνεται στις 6.750 rpm.

Λίγα λόγια για τον ταξιδευτή

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης γεννήθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας πριν από 54 χρόνια. Είναι ένας γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος–φωτογράφος, ο οποίος δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο περισσότερο από δυο δεκαετίες. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας, τα τελευταία 33 χρόνια έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 χλμ. και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Tις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε, τις έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία. Εκτός από τη συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών και μορφωτικούς συλλόγους._Ν.Β.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ