Μέλος της οικογένειας SH που απαριθμεί εκατομμύρια πωλήσεις με ιδρυτή το SH50 το οποίο κυκλοφόρησε το 1984, το τετράχρονο SH150 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2001.

Έκτοτε και για 15 χρόνια κατάφερε, αθόρυβα αλλά σταθερά, να φέρει σε πέρας την αποστολή του προσφέροντας απολαυστικές και απροβλημάτιστες μετακινήσεις με στυλ, και να εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα σκούτερ της γηραιάς ηπείρου. Εκείνο το πρώτο σκούτερ εισήγαγε τη συνταγή της επιτυχίας: έναν οικονομικό όσο και ζωηρό κινητήρα και ευέλικτη όσο και ασφαλή συμπεριφορά, στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο, χάρη στη σταθερότητα που εξασφαλίζουν οι τροχοί των 16 ιντσών. Και όλα αυτά με μία εμφάνιση που υποδηλώνει φινέτσα και πολυτέλεια.

Διαθέτοντας σύστημα ψεκασμού PGM-FI από το 2005, τα τελευταία 14 χρόνια το SH150i, έφτασε να θεωρείται κορυφαίο στις αστικές μετακινήσεις συνδυάζοντας ιδανικά στυλ, αξιοπιστία, οικονομία και εξαιρετική χρηστικότητα. Η ιστορία του μοντέλου χαρακτηρίζεται από αδιάκοπη, προσεκτική εξέλιξη η οποία αντανακλά τις εξελισσόμενες ανάγκες και προσδοκίες των αναβατών καθώς και την επιθυμία της Honda να τους προσφέρει πάντα μία καλύτερη έκδοση του δικού τους SH. To 2013, το SH φόρεσε τον κινητήρα χαμηλών τριβών eSP (enhanced Smart Power) με τεχνολογία Idling Stop, αυξάνοντας την ισχύ και βελτιώνοντας την οικονομία καυσίμου. Το 2017 ανανεώθηκε αισθητικά με πιο σμιλεμένες γραμμές, τεχνολογία φώτων LED μπροστά/πίσω και την προσθήκη του Honda Smart Key.

Τώρα, για το 2020 το SH150i (που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στην πόλη Atessa της Ιταλίας – και θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιταλική αγορά λόγω νομοθεσίας που απαγορεύει την κυκλοφορία μοτοσυκλετών 125cc στους αυτοκινητόδρομους) είναι ένα εντελώς ριζικά ανανεωμένο σκούτερ.

Η βελτίωση του SH150i δεν είναι εύκολος στόχος – έχει αναδειχτεί σε αγαπημένο σκούτερ της Ευρωπαϊκής αγοράς για συγκεκριμένο λόγο. Αλλά αυτή ήταν η αποστολή των μηχανικών εξέλιξης της Honda, επομένως ένα καλό σημείο εκκίνησης θα ήταν να αυξήσουν την ισχύ, τη ροπή και την απόδοση του νέου τετραβάλβιδου κινητήρα eSP+ προδιαγραφών EURO5. Η προσθήκη του HSTC θα εξασφάλιζε επίσης πρόσθετη ξεγνοιασιά σε κάθε ιδιοκτήτη.

Το ανασχεδιασμένο πλαίσιο απελευθερώνει πρόσθετο και ακόμα πιο ωφέλιμο αποθηκευτικό χώρο (με ενσωμάτωση θύρας USB) και η βελτιστοποίηση της πίσω ανάρτησης αυξάνει την άνεση. Το πολυτελές νέο σώμα και το στιλάτο, χαρακτηριστικό εμπρός τμήμα αναδεικνύουν το SH150i. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED και υποστηρίζονται από ανανεωμένα όργανα LCD.

Θα διατίθενται τρεις εκδόσεις:

Στάνταρ SH150i χωρίς αξεσουάρ     - 3.950 €

SH150i με μπαγκαζιέρα Smart top box – 4.250 €

SH150i με μπαγκαζιέρα Smart top box, χούφτες και ζελατίνα - 4.590 €

Το 2020 SH150i θα διατίθεται στους εξής χρωματισμούς:

Pearl Nightstar Black

Pearl Cool White

Timeless Gray Metallic

Pearl Splendor Red

Η πρόσοψη το κάνει να ξεχωρίζει άμεσα - ο προβολέας ( που σχηματίζει ένα Η από λυχνίες LED και εδράζεται στο φέριγκ) παράγει μια κεντρική δέσμη και δύο περιφερειακές, ενώ τα φώτα στάθμευσης εδράζονται πάνω από το κέλυφος του τιμονιού.

Είναι αντιπροσωπευτικό SH, επομένως η φινέτσα συνδυάζεται με την αβίαστη πρακτικότητα. Το συνολικό συμπαγές σχήμα, το επίπεδο πάτωμα και η κάθετη θέση οδήγησης (σημαντικό για ευχρηστία και ορατότητα στην κυκλοφορία της πόλης) είναι χαρακτηριστικά στοιχεία στην εμφάνιση του SH. Λιγότερα εμφανή είναι τα πρόσθετα 10L αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα που προστίθενται στην υπάρχουσα χωρητικότητα των 18L, αρκετή για τη μεταφορά ενός κράνους full-face. Περιλαμβάνεται επίσης ένα σημείο φόρτισης USB.

Η επίπεδη σέλα προσφέρει σωστή στήριξη χαρίζοντας ελευθερία κινήσεων ενώ το μελετημένο σχήμα της και η λεπτή γέμιση επιτρέπουν στον αναβάτη να πατάει με σιγουριά στο έδαφος. Επειδή πολλές διαδρομές στην πόλη γίνονται με συνεπιβάτη, υπάρχει άφθονος χώρος για δύο: τα αναδιπλούμενα μασπιέ αλουμινίου κουμπώνουν όταν δεν χρησιμοποιούνται και είναι ιδιαίτερα σταθερά για τα πόδια του συνεπιβάτη ακόμη και στο φρενάρισμα.

Το πίσω φως είναι τεχνολογίας LED με χρωμιωμένο πλαίσιο, ασορτί με το εμπρός, και ο νέος πίνακας οργάνων LCD περιλαμβάνει όλες τις προειδοποιητικές λυχνίες – όπως Smart Key, HSTC/ABS και λειτουργία Idling Stop – τοποθετημένες με τάξη γύρω από ένα κεντρικό ψηφιακό ταχύμετρο/χιλιομετρική. Όλες οι λειτουργίες του πίνακα μεταφέρονται μέσω διακοπτών A/B στο αριστερό γκριπ.

Το έξυπνο κλειδί (Smart Key) του SH150i αρκεί να βρίσκεται στην τσέπη του αναβάτη χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος να το βάζει στο διακόπτη, στην κλειδαριά της σέλας και της τάπας βενζίνης. Το κλειδί διαθέτει δύο πλήκτρα για την έξυπνη λειτουργία on/off και τη λειτουργία “answer back” η οποία ενεργοποιεί τα φλας από μακριά για καλύτερη αναγνώριση.

Με το Smart Key στην τσέπη αρκεί να πιέσεις τον κεντρικό διακόπτη για να ξεκλειδώσει το τιμόνι και να πάρει μπροστά ο κινητήρας, ενώ από δύο ακόμα διακόπτες μπορείς να ξεκλειδώσεις την τάπα καυσίμου και το καύσιμο. Ο διακόπτης φωτίζεται με μπλε χρώμα όταν τον πιέζεις ή όταν πιέσεις το κουμπί “answer back” στο Smart Key.

Ο νέος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος κινητήρας 157cc eSP+ (‘enhanced Smart Power’) του SH150i προσφέρει βελτιωμένη επιτάχυνση, υψηλότερη τελική ταχύτητα και πιο οικονομική λειτουργία από το διβάλβιδο που αντικαθιστά.

Η μέγιστη ισχύς των 12.4 kW αποδίδεται σε 250 rpm υψηλότερες στροφές, στις 8.500 rpm (από 10,9kW @ 8,250 rpm) με τη ροπή των 14,9 Nm στις 6.500 rpm (13.9 Nm @ 7.000 rpm). Οι δυναμικές καμπύλες ισχύος και ροπής απεικονίζουν πόσο ισχυρότερος είναι ο νέος κινητήρας, από τις 4.000 rpm μέχρι τις 10.000 rpm.

Η κατανάλωση καυσίμου (χωρίς ενεργοποιημένο Idling Stop) κυμαίνεται από 42,0 km/l - 44.7 km/l (WMTC mode). Και κάτι εξίσου σημαντικό για τους ιδιοκτήτες και για ένα σκούτερ που θα περνά τον περισσότερο χρόνο του σε αστικό περιβάλλον, ο κινητήρας του SH150i είναι προδιαγραφών EURO5. Τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών ρύπων όπως μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακας και οξείδια του αζώτου, σύμφωνα με το EURO5 μειώνονται δραστικά συγκριτικά με τα αντίστοιχα του EURO4.

Μία πρόσθετη τεχνολογία που αυξάνει την αυτοπεποίθηση του αναβάτη στη βρεγμένη άσφαλτο, είναι το Honda Selectable Torque  Control (HSTC) η οποία λειτουργεί στο παρασκήνιο για έξυπνη διαχείριση της πρόσφυσης στον πίσω τροχό. Μία ενδεικτική λυχνία αναβοσβήνει στον πίνακα οργάνων όταν το HSTC μειώνει ενεργά την ολίσθηση του πίσω τροχού, ενώ το σύστημα μπορεί να απενεργοποιείται πλήρως.

Οι διαστάσεις του κινητήρα είναι πιο υπερτετράγωνος, με μεγαλύτερη διάμετρο εμβόλου 60mm και κοντύτερη διαδρομή στροφάλου 55.5 mm (από 58/57.9 mm), ώστε να δημιουργείται χώρος και για την τετραβάλβιδη κεφαλή. Αυξημένη είναι και η συμπίεση, με λόγο 12:1 από 10,6:1, ενώ οι μικρές διαστάσεις και η χωροταξία του κινητήρα, συγκεντρώνουν τις μάζες χαμηλά. Το ψυγείο, αντί να τοποθετείται στο εμπρός τμήμα του σκούτερ ενσωματώνεται στον ίδιο τον κινητήρα, για μία απλή, ελαφριά διάταξη, ενώ ο αποδοτικός πυρήνας επιτρέπει τη χρήση ενός πολύ συμπαγούς, ελαφρού ανεμιστήρα ψύξης.

Στο εσωτερικό του κινητήρα έχουν εφαρμοστεί τεχνολογίες χαμηλών τριβών: το χιτώνιο του κυλίνδρου διαθέτει μικροσκοπικές εγκοπές στην εξωτερική του επιφάνεια για τον περιορισμό της κατανάλωσης λαδιού και τη βελτίωση της ψύξης ενώ ο κύλινδρος είναι σε απόκλιση (σε σχέση με το κέντρο του στροφάλου) για περιορισμό των τριβών στο ελάχιστο. Μειωμένες είναι και οι τριβές της μετάδοσης χάρη στη χρήση τριών κύριων ρουλεμάν, τα οποία είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τα ακριβή φορτία που μπορεί να δεχτεί έκαστο.

Μια βασική τεχνολογία οικονομίας καυσίμου που περιλαμβάνεται στο SH150i ονομάζεται Idling Stop. Λειτουργεί μέσω ενός διακόπτη στο δεξί γκριπ και, όταν είναι ενεργοποιημένη, διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελανταλί και τον επανεκκινεί αμέσως μόλις ο αναβάτης ανοίξει το γκάζι.

Η λειτουργία του Idling Stop είναι πολύ διακριτική χάρη σε ένα σύστημα που επαναφέρει αυτόματα το στροφαλοφόρο σε γωνία πριν το χρόνο της εισαγωγής ενώ ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης περιορίζει την αντίσταση του στροφάλου κατά την επανεκκίνηση. Η ηλεκτρική μίζα ACG λειτουργεί χωρίς τη χρήση συμβατικού μοτέρ και γραναζιών.

Δύο ήταν οι βασικοί στόχο για την επανασχεδίαση του πλαισίου του SH150i: αυξημένος αποθηκευτικός χώρος και βελτιωμένη άνεση. Στο νέο, υψηλής αντοχής σωληνωτό πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς, το ρεζερβουάρ  των 7 L τοποθετείται κάτω από το πάτωμα (και όχι κάτω από τη σέλα όπως παλιότερα) κάτω από τα πόδια του αναβάτη, που απελευθερώνει πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο 10 L. Το μεταξόνιο είναι μακρύτερο κατά 10 mm στα 1.350 mm με τη γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού στα 26°/85.2 mm αντίστοιχα. Το ύψος της σέλας παραμένει στα 799 mm, ενώ το βάρος με όλα τα υγρά μειώθηκε κατά 400 g, στα 134,1 kg.

Για λόγους οδηγικής άνεσης, η γωνία έδρασης του κινητήρα και της πίσω ανάρτησης έχουν βελτιστοποιηθεί, έτσι ώστε να μειωθεί η ροπή στρέψης των βάσεων του κινητήρα και να φιλτράρονται καλύτερα οι ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Οι ελαφριές ζάντες 16 ιντσών από χυτό αλουμίνιο ανέκαθεν ήταν το μυστικό του SH150i για σταθερότητα και ασφαλές κράτημα σε διαφορετικά οδοστρώματα. Χρησιμοποιούνται τα tubeless ελαστικά City Grip της Michelin, με διαστάσεις 100/80-16 μπροστά και 120/80-16 πίσω.

Τα πίσω αμορτισέρ διαθέτουν ρύθμιση προφόρτισης του ελατηρίου σε 5 στάδια και η διαδρομή της ανάρτησης είναι 83mm. Τα τηλεσκοπικά εμπρός πιρούνια των 33mm εξασφαλίζουν εξαιρετικό κράτημα και έχουν ρυθμιστεί για να προσφέρουν σωστό έλεγχο στον αναβάτη. Το ABS είναι στάνταρ και τα εμπρός/πίσω φρένα αποτελούνται από δίσκους 240mm, με 3-πίστονη δαγκάνα μπροστά και μονοπίστονη στον πίσω τροχό.

Εκτός από την απλή μπαγκαζιέρα (top box), διατίθεται  Smart top box – που λειτουργεί με το Smart Key – και το κιτ ανοίγματος που μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων. Διατίθεται επίσης ανασχεδιασμένη ζελατίνα και χούφτες για βελτιωμένη προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

TEXNIKA XΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τύπος κινητήρα

Υδρόψυκτος, 4-χρονος 1ΕΕΚ (SOHC)

Κυβισμός (cm³)

156,9

Αρ. βαλβίδων ανά κύλινδρο

4

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

60 x 55.5

Σχέση Συμπίεσης

12.0:1

Μέγιστη Ισχύς

12.4 kW/8.500 rpm

Μέγιστη Ροπή

14.9 Nm/6.500 rpm

Χωρητικότητα κάρτερ λαδιού

1 L

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου

7 L

Κατανάλωση καυσίμου

44.7 km/litre

Μίζα

Ηλεκτρική

Χωρητικότητα μπαταρίας

12V 7Ah

Ισχύς ACG

670w/5,000 rpm

Τύπος Συμπλέκτη

Αυτόματος, φυγοκεντρικός

Τύπος κιβωτίου

CVT

Τελική Μετάδοση

Ιμάντας V

Τύπος πλαισίου

Ατσάλινο Σωληνωτό Τύπου Ραχοκοκαλιάς

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)

2.090 x 730 x 1.130 mm

Μεταξόνιο

1.350 mm

Γωνία κάστερ

26°

Ίχνος τροχού

85,2 mm

Ύψος σέλας

799 mm

Απόσταση από το έδαφος

145 mm

Απόβαρο

134.1 kg

Ακτίνα στροφής

2.05 m

Τύπος εμπρός ανάρτησης

Τηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm

Τύπος πίσω ανάρτησης

Διπλά αμορτισέρ με προ-φόρτιση ελατηρίου

Ζάντα εμπρός

16M/C x MT2.50

Ζάντα πίσω

16M/C x MT2.75

Ελαστικό εμπρός

100/80-16 inch

Ελαστικό πίσω

120/80-16 inch

Σύστημα ABS

2-κάναλο

Όργανα

Honda Smart Key, θύρα USB

Προβολέας εμπρός

LED

Πίσω φως

LED

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου