top icon
Αγώνες

Dakar 2021 – Preview: H περιπέτεια ξεκινάει (+videos)

Από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα φώτα θα στραφούν στον μεγαλύτερο αγώνα αντοχής του πλανήτη, που θα διεξαχθεί και φέτος στη Σαουδική Αραβία – Μπαίνουμε στο κλίμα με πολλά videos και φωτογραφίες.

Τα πάντα είναι έτοιμα για το 43ο Dakar, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί επί ασιατικού εδάφους και συγκεκριμένα, αποκλειστικά στη Σαουδική Αραβία, στις 3-15 Ιανουαρίου.

Με παγκόσμια ιστορία

Εκτός από τον πιο σημαντικό αγώνα αντοχής στον κόσμο, το Dakar συμβολίζει και την έναρξη του νέου έτους για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αφού είναι παραδοσιακά ο πρώτος αγώνας κάθε χρονιάς.

Dakar

Όλα ξεκίνησαν κατά τη δεκαετία του ’70, όταν ο Γάλλος Thierry Sabine εμπνεύστηκε έναν αγώνα αντοχής που θα είχε ως σημείο εκκίνησης το Παρίσι και περνώντας από αρκετές αφρικανικές χώρες, θα τερμάτιζε στο Dakar της Σενεγάλης. Εν έτη 1979, το παρθενικό Ράλλυ Παρίσι-Ντακάρ, όπως ονομαζόταν κατά τις πρώτες δεκαετίες, έγινε πραγματικότητα. Από τότε μέχρι σήμερα, απέκτησε το status ενός αγώνα απόλυτης περιπέτειας και διαβόητης δυσκολίας, με αρκετές ανθρώπινες απώλειες, δυστυχώς να το επιβεβαιώνουν.

Μια αναδρομή στο Dakar

Ο κόσμος άλλαξε και μαζί το Dakar, με την πρώτη σημαντική μεταβολή να γίνεται στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, όταν ο αγώνας δε μπορούσε να διεξαχθεί άλλο στην Αφρική και βρέθηκε στην Λατινική Αμερική. Έπειτα από περίπου μια δεκαετία σε Αργεντινή, Χιλή, Παραγουάη και Περού, πέρυσι μεταφέρθηκε στην Ασία, για την πρώτη διοργάνωση στη Σαουδική Αραβία.

Dakar 2021

Dakar 2021

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, το Dakar παραμένει στις επάλξεις. Επίκεντρο θα είναι και φέτος η Jeddah, όπου θα πραγματοποιηθούν η εκκίνηση και ο τερματισμός.

Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου με το “Prologue” μήκους 11 χιλιομέτρων, μετά από το οποίο, ανάλογα με τους χρόνους, θα διαμορφωθεί η σειρά εκκίνησης της πρώτης ειδικής διαδρομής, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου.

Το φετινό Dakar περιλαμβάνει 12 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 4.734 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Μικρότερη ειδική διαδρομή του αγώνα θα είναι η καταληκτική, Yanbu>Jeddah, μήκους 225 χιλιομέτρων, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η προτελευταία, Al’ Ula>Yanbu, μήκους 511 χιλιομέτρων. Ημέρα ξεκούρασης, θα είναι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στην Ha’Il.

Dakar 2021 Map

Πρόγραμμα

Σάββατο 2 Ιανουαρίου: Prologue Jeddah > Jeddah, 11 χλμ.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 1 Jeddah > Bisha, 277 χλμ.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 2 Bisha > Wadi Ad-Dawasir, 457 χλμ.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 3 Wadi Ad-Dawasir > Wadi Ad-Dawasir, 403 χλμ.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 4 Wadi Ad-Dawasir > Riyadh, 337 χλμ.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 5 Riyadh > Buraydah, 456 χλμ.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 6 Buraydah > Ha’il, 448 χλμ.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου: Ημέρα ξεκούρασης – Ha’il

Κυριακή 10 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 7 Ha’il > Sakaka, 471 χλμ.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 8 Sakaka > Neom, 375 χλμ.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 9 Neom > Neom, 465 χλμ.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 10 Neom > AlUla, 342 χλμ.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 11 AlUla > Yanbu, 511 χλμ.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου: Ε.Δ. 12 Yanbu > Jeddah, 225 χλμ.

Η διαδρομή του 2021 σε ένα video

Οι πρωταγωνιστές

Ήταν λογικό ο αγώνας να επηρεαστεί από την πανδημία, οπότε το φετινό Dakar συγκέντρωσε 328 συμμετοχές, αριθμό που συνιστά μείωση.

Highlights από τον περσινό αγώνα στα αυτοκίνητα

Αυτοκίνητα

Εκ φύσεως, το ενδιαφέρον μας στρέφεται στα αυτοκίνητα. Οι περσινοί νικητές, Carlos Sainz-Lucas Cruz θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν την επιτυχία τους, ώστε ο Sainz να φτάσει στις 4 νίκες στο Dakar. Για ακόμη μια χρονιά, οι Ισπανοί θα μοιραστούν ένα Mini John Cooper Works Buggy της γερμανικής X-Raid, που ανέλαβε και τη συμμετοχή της Audi στο Dakar από το 2022. Ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο, θα μοιραστούν οι Stephane Peterhansel-Edouard Boulanger, με τον Γάλλο να παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ρέκορντμαν στο Dakar, έχοντας 13 νίκες (6 με μοτοσικλέτα και 7 με αυτοκίνητο).

Dakar 2020 winners

Το αντίπαλο δέος, περιλαμβάνει δεδομένα μία ομάδα, την Toyota και πιθανώς ακόμη μία, τη νεοσύστατη Bahrain Raid Xtreme. Στην πρώτη περίπτωση, η ομάδα που έχει ως βάση τη Νότιο Αφρική και τις ευλογίες της μαμάς εταιρείας, θα εκπροσωπηθεί από 4 πληρώματα με Toyota Hilux.

Al Attiyah-Baumel

Στην κορυφή αυτών, βρίσκεται δικαιωματικά ο 3 φορές νικητής στο Dakar, Nasser Al Attiyah, που με συνοδηγό τον Matthieu Baumel θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή. Ακόμη μια δυνατή συμμετοχή, είναι αυτή του νικητή το 2009, Giniel De Villiers, με συνοδηγό τον Alex Haro, ενώ οι Νοτιοαφρικανοί Henk Lategan-Brett Cummings και Shameer Variawa – Dennis Murphy, θα εστιάσουν στην συγκομιδή εμπειριών.

BRX

Από εκεί και έπειτα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη εμφάνιση της νεοσυσταθείσας Bahrain Raid Xtreme, με την ισχυρή χρηματοδότηση του Bahrain και πρωτότυπο Buggy που δημιούργησε η Prodrive του David Richards. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το δίδυμο πληρωμάτων του BRX Hunter, που περιλαμβάνει τους Sebastien Loeb-Daniel Elena, οι οποίοι επιστρέφουν στο Dakar με στόχο τη νίκη μετά από 2 τερματισμούς στο βάθρο σε 4 εμφανίσεις και τους Ισπανούς Nani Roma- Alex Wincocq. O Βρετανός συνοδηγός, αποτελεί “προσθήκη” της τελευταίας στιγμής, καθώς ο Ισπανός Daniel Oliveras βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο Loeb, που δήλωσε πως δε σκοπεύει να βρεθεί στο Dakar απλά για τη συμμετοχή, τερμάτισε 2ος το 2017 και 3ος το 2019 με Peugeot 3008 DKR, πάντα με τον Elena παραπλεύρως, ενώ ο Roma επικράτησε το 2004 με μοτοσικλέτα και το 2014 με Mini, στα αυτοκίνητα.

Toyota Hilux

Ακόμη, ανάμεσα στις 67 συμμετοχές με αυτοκίνητα, ξεχωρίζουν εκείνες των Yazeed Al Rajhi-Dirk von Zizewitz και Jakub Przygonski-Timo Gottschalk με Toyota Hilux της “δορυφορικής” Overdrive, των Khalid Al Qassimi-Xavier Panseri (Peugeot 3008 DKR) και Cyril Despres-Michael Horn με Peugeot 3008 της PH Sport, καθώς και του Romain Dumas με πρωτότυπο Rebellion DXX.

Video με τους πρωταγωνιστές στα αυτοκίνητα

Μοτοσικλέτες-φορτηγά-quads-SSV

Σε κάθε Dakar, οι μοτοσικλέτες δίνουν το δικό τους χρώμα και για ακόμη μια φορά, ο συναγωνισμός αναμένεται έντονος. Μετά από 18 συνεχείς νίκες της KTM, πέρυσι στην κορυφή βρέθηκε η Honda μέσω του Ricky Brabec. Ο Αμερικανός έχει σημαντικές ελπίδες για νίκη και φέτος, ενώ εκ των πρωταγωνιστών αναμένονται από πλευράς Honda και οι Ignacio Cornejo, Kevin Benavides, Joan Barreda.

Ricky Brabec

Από την άλλη, η KTM θα επιδιώξει να επιστρέψει στην κορυφή, με αναβάτες όπως οι Toby Price, Matthias Walkner και Sam Sunderland να έχουν αποδείξει πως μπορούν να τα καταφέρουν. Σημαντική θα είναι η συμμετοχή των Husqvarna και  Yamaha, με τον Pablo Quintanilla, που πέρυσι τερμάτισε δεύτερος και τον Adrien Van Beveren, να ηγούνται των προσπαθειών της κάθε μάρκας, αντίστοιχα.

Οι πρωταγωνιστές στις μοτοσικλέτες

Όπως συμβαίνει με την KTM στις μοτοσικλέτες, έτσι και στα φορτηγά, μια ακόμη εντυπωσιακή κατηγορία, υπάρχει σαφής κυρίαρχος, η Kamaz. Η ρωσική ομάδα θα παραταχθεί με 4 οδηγούς, καθένας εκ των οποίων έχει εξαιρετικό “βιογραφικό”. Των προσπαθειών θα ηγηθεί ο δύο φορές νικητής Andrey Karginov (2014, 2020), ενώ θα ακολουθήσουν ο νικητής το 2015, Ayrat Mardeev και οι Anton Shibalov, Dmitry Sotnikov, που τερμάτισαν στη 2η θέση του 2020 και τα 2017, 2019, αντίστοιχα. Η αντίσταση, αναμένεται από τον Λευκορώσο Siarhei Viazovich, που τερμάτισε 3ος πέρυσι με MAZ, καθώς και από Τσέχικα πληρώματα των οποίων ηγούνται οι Martin Macik και Ales Loprais.

Οι πρωταγωνιστές στα φορτηγά

Επιπλέον, ενδιαφέρον για τους φίλους των αγώνων παρουσιάζει η πρώτη εμφάνιση των Mattias Ekstrom και Kris Meeke στο Dakar, οι οποίοι θα αγωνιστούν στα ελαφρά πρωτότυπα, ενώ εντυπωσιακές είναι οι προσπάθειες των συμμετεχόντων σε quads, τις γνωστές και ως “γουρούνες” και SSV.

Σημειώστε, πως το φετινό Dakar περιλαμβάνει και την παρθενική “Classic Edition”, για αυτοκίνητα που συμμετείχαν στον αγώνα κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Το πρόγραμμα της κατηγορίας Classic, που σχεδιάστηκε από τον Πρωταθλητή Ευρώπης 1989 και πρώην εργοστασιακό οδηγό της Lancia, Yves Loubet, θα είναι πιο “ελαφρύ”, καθώς αποτελείται 12 ειδικές διαδρομές, με το μήκος της καθεμιάς να είναι μεταξύ 200-300 χιλιομέτρων.

Βίντεο για το Dakar Classic

Κάθε βράδυ, ανασκόπηση όσων συνέβησαν στην αγωνιστική ημέρα του Dakar, θα μεταδίδεται από το Eurosport.

Αναλυτικό πρόγραμμα, συμμετοχές της κάθε κατηγορίας και αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Dakar.

Photo Credits: Dakar-ASO, Red Bull Content Pool, Toyota Gazoo Racing

Δείτε σε ένα βίντεο, όλα όσα χρειάζεται να μάθετε για το Dakar 2021

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ