top icon
Διεθνείς αγώνες

3ο Raid Greece Offroad: Από 17 έως 21 Μαΐου 2023 στην Δυτική Μακεδονία

Στο πλαίσιο του 10ου Rally Greece Offroad, θα διεξαχθεί και το 3o Raid Greece Offroad στα βουνά της Βορειοδυτικής Ελλάδας, μία διοργάνωση regularity με σκοπό να μυήσει ακόμη και έναν πρωτάρη στα μυστικά των αγώνων off-road χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού.

Η Δυτική Μακεδονία είναι μια πανέμορφη περιοχή της πατρίδας μας με ορεινά τοπία σπάνιας ομορφιάς.
Από το 2014, που μεταφέρθηκε το επίκεντρο του διεθνούς αγώνα Rally Greece Offroad στην ευρύτερη περιοχή, οι τοπικές Αρχές και οι πολίτες υποστήριξαν την διοργάνωση με κάθε τρόπο με αποτέλεσμα φέτος, στην 10η εκδοχή του, ο αγώνας να αποτελεί μία πολυήμερη διεθνώς αναγνωρισμένη διοργάνωση που προσμετρά στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Cross Country Bajas ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οδοιπορικό: Με Renault Arkana στην Δυτική Μακεδονία 

Renault Arkana

Απόλαυση η παραλίμνια φωτογράφιση στην πανέμορφη,πόλη της Καστοριάς.

Raid Greece: Η ευκαιρία (και) του ερασιτέχνη

Από τις 17 έως τις 21 Μαϊου, παράλληλα με τον διεθνή και τον εθνικό αγώνα διοργανώνεται για 3η φορά το Raid Greece, ένας αγώνας που απευθύνεται σε όλους τους ερασιτέχνες off-roaders που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς αγώνες Cross Country και Bajas ή απλώς να έχουν την αίσθηση μιας περιπέτειας εκτός δρόμου με τους φίλους τους.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε όλες τις πιθανές απορίες ενός πρωτάρη και τις απευθύναμε στον κ.Αλέκο Αποστολίδη, Αλυτάρχη του αγώνα και οι απαντήσεις μάς βάζουν σε πειρασμό αναζήτησης… χωμάτινων ελαστικών.

Ένα 4×2 με επαρκή απόσταση από το έδαφος και με κατάλληλα ελαστικά είναι το πρώτο σκαλί;
Πράγματι ένα ψηλό όχημα με ελαστικά για εκτός δρόμου θα μπορούσε να χαρεί της διαδρομές του 3ου Raid-Regularity Greece Offroad που θα πραγματοποιηθεί 18-21 Μαΐου 2023 στη Δυτική Μακεδονία και με έδρα τη πόλη του Άργους Ορεστικού. Παρόλα αυτά ίσως δυσκολευόταν το πλήρωμα στη περίπτωση βροχής και τυχόν λασπωμένου terrain.

Θεωρείται αγωνιστική δραστηριότητα; οπότε ίσως χρειάζεται κάποια πρόσθετη πράξη στο ασφαλιστήριο ή υπάρχει πρόβλεψη για ομαδική ασφάλιση από την διοργάνωση;
Η εκδήλωση αδειοδοτείται από την ΟΜΑΕ και είναι σε ισχύ τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της που καλύπτουν τους συμμετέχοντες για Αστική Ευθύνη υπέρ Τρίτων και για το Προσωπικό τους Ατύχημα. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται ο συμμετέχων να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια με την ασφαλιστική του. Να επισημάνω αναφορικά με το πλήρωμα ότι μπορούν μέσα στο όχημα να είναι 2 έως 3 άτομα άνω των 16 ετών και τουλάχιστον οι 2 να έχουν δίπλωμα οδήγησης σε ισχύ. Σε κάθε περίπτωση το όχημα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για κυκλοφορία στον δρόμο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια, κτεο) ή να είναι εφοδιασμένο με πινακίδες κυκλοφορίας της ΟΜΑΕ.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός του πληρώματος;
Σίγουρα ό,τι προβλέπει ο ΚΟΚ. Δηλαδή, φαρμακείο, τρίγωνο, πυροσβεστήρα, ανακλαστικά γιλέκα, κλπ. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση και να λειτουργούν σωστά. Επιπρόσθετα ζητούμε να υπάρχει και ένας μεγάλος πυροσβεστήρας τουλάχιστον 4 κιλών σκόνης ή 2,4 λίτρων τύπου AFFF και να είναι πολύ καλά στερεωμένος μέσα στο όχημα. Επίσης πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια ρεζέρβα και τα εργαλεία για την αλλαγή ελαστικού καθώς και ένας καλός ιμάντας ρυμούλκησης τουλάχιστον 5-6 μέτρων. Προτρέπουμε, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό, το πλήρωμα να φορά και κράνη τύπου μοτοσυκλέτας ή αυτοκινήτου. Όλα τα παραπάνω τα ελέγχουμε πριν την εκκίνηση του αγώνα.

Απαιτείται περαιτέρω ειδικός εξοπλισμός;
Δεν απαιτείται κάποιος ειδικός εξοπλισμός αλλά για να το διασκεδάσουν τα πληρώματα καλό θα είναι να έχουν μία δεύτερη ρεζέρβα και εύκολη πρόσβαση στα σημεία ρυμούλκησης του οχήματος τους.

Θα πραγματοποιηθεί briefing; ή κάποια εκπαιδευτική διαδικασία;
Ναι, φυσικά. Καθώς ο αγώνας είναι τριήμερος, κάθε ημέρα και πριν την εκκίνηση θα γίνεται ενημέρωση των συμμετεχόντων από μέλος της Οργάνωσης που θα τους ενημερώνει για τυχόν ιδιαιτερότητες της διαδρομής. Επίσης πριν την εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο πρώτων βοηθειών το οποίο θα είναι το ίδιο με αυτό των αγωνιζόμενων στον αγώνα της FIA.

Θα υπάρχουν απαιτητικά περάσματα όπου θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια ή να απαιτείται εκπαίδευση / εμπειρία του πληρώματος;
Όχι. Οι διαδρομές δεν απαιτούν εξειδικευμένες ικανότητες για οδήγηση εκτός δρόμου. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να έχουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι στο μυαλό τους ότι συμμετέχουν σε αγώνα regularity και όχι αγώνα ταχύτητας, να οδηγούν με βάση το ΚΟΚ και στην άσφαλτο και στο χώμα, να είναι συγκεντρωμένοι στην οδήγηση και να μην υπερβάλλουν ώστε στο τέλος να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Σε περίπτωση μηχανικής βλάβης ή ατυχήματος;
Η οργάνωση έχει φροντίσει ώστε ένα δικό της όχημα 4×4 με έμπειρο πλήρωμα να ξεκινά τελευταίο και να κάνει όλη τη διαδρομή ώστε αν υπάρξει μηχανική βλάβη να εκτιμήσει την κατάσταση και να ενημερώσει τον Αλυτάρχη του Αγώνα ώστε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες. Το 3ο Raid-Regularity Greece Offroad έχει τη τύχη να πραγματοποιείται παράλληλα με τον αγώνα Baja της FIA και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκμεταλλευόμαστε την υλικοτεχνική υποδομή και ειδικά τη παρακολούθηση όλων των οχημάτων με GPS-tracking. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τα πληρώματα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να ειδοποιήσουν άμεσα την Οργάνωση. Φυσικά αν χρειαστεί ο Αλυτάρχης μπορεί να κινητοποιήσει ένα ή περισσότερα οχήματα άμεσης βοήθειας όπως ασθενοφόρα 4×4 του ΕΚΑΒ, οχήματα 4×4 του Ερυθρού Σταυρού, οχήματα 4×4 με ιατρό (τα λεγόμενα MIV), πυροσβεστική, κλπ. Όλα τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα έτσι και αλλιώς για όλες τις ημέρες για να καλύπτουν τις ανάγκες του αγώνα FIA. Επαναλαμβάνω όμως ότι το καλύτερο μέτρο για την αποφυγή ατυχήματος είναι η συνετή οδήγηση των διαγωνιζόμενων.

Αναλυτικό άρθρο για το 3ο Raid Greece Offroad στους 4Τροχούς

Ποιο είναι το πρόγραμμα του αγώνα;
Τη πρώτη ημέρα, 18 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί ο διοικητικός και τεχνικός έλεγχος και μετά θα γίνει και σεμινάριο πρώτων βοηθειών.
Τη δεύτερη ημέρα τα πληρώματα θα διανύσουν 175 χλμ περίπου, ξεκινώντας από το Άργος Ορεστικό και καταλήγοντας στη Σαμαρίνα για το μεσημεριανό γεύμα.
Τη τρίτη ημέρα, Σάββατο 20, οι συμμετέχοντες θα διανύσουν 158 χλμ ξεκινώντας πάλι από το Άργος Ορεστικό και καταλήγοντας στη Φλώρινα για γεύμα δίπλα στο ποτάμι.
Την τελευταία ημέρα, ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα πραγματοποιηθεί μία διαδρομή 145 χλμ με εκκίνηση και τερματισμό στο Άργος Ορεστικό και θα ακολουθήσει η απονομή επάθλων.

Πώς δηλώνει κάποιος συμμετοχή;
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο 3ο Raid-Regularity Greece Offroad πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα συμμετοχής και να καταβάλει το αντίστοιχο παράβολο. Ειδικά για ελληνικές συμμετοχές, η Οργάνωση έχει φροντίσει ώστε το παράβολο να είναι μειωμένο.
Όλες οι πληροφορίες είναι στην επίσημη ιστοσελίδα.

Οδοιπορικό: Καστοριά

Τι περιλαμβάνει το πακέτο;
Με τη πληρωμή του παράβολου παρέχονται τα εξής:
Συμμετοχή στον αγώνα, υλικό αγωνιζόμενων, υπηρεσία GPS tracking, πρόσβαση στην υπηρεσία πληροφόρησης Sportity, δύο μεσημεριανά γεύματα σε Σαμαρίνα και Φλώρινα, έκδοση αποτελεσμάτων, απονομή επάθλων και πάνω από όλα η διέλευση από περιοχές απαράμιλλου φυσικού κάλους.

Τι άλλο πρέπει να φροντίσει το πλήρωμα;
Πρώτα από όλα να σιγουρευτεί ότι το όχημα τους είναι σε καλή μηχανική κατάσταση.
Επίσης να φροντίσει έγκαιρα για τη διαμονή, κλείνοντας δωμάτιο σε κάποιο από τα πολλά ξενοδοχεία της περιοχής.
Φυσικά πρέπει να διαθέσει και λίγη ώρα για να διαβάσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα που παρέχονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας.
Πολύ σημαντικό είναι όλα τα μέλη του κάθε πληρώματος να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο ή tablet με σύνδεση στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα να κατεβάσουν στα κινητά και tablet την εφαρμογή sportity ώστε να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις ανακοινώσεις της Οργάνωσης. Στην ιστοσελίδα του αγώνα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αυτή την εφαρμογή.

Τι είναι το Raid-Regularity Greece;

Τι θα προσθέτατε ως επίλογο;
Το 3ο Raid-Regularity Greece Offroad είναι πραγματικά μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκδρομή τεσσάρων ημερών στη Δυτική Μακεδονία, για εξερεύνηση και ανακάλυψη πανέμορφων τοπίων και για να υπάρξει η πρώτη επαφή με την εκτός δρόμου οδήγηση σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Παράλληλα θα δοθεί σε κάθε συμμετέχοντα η ευκαιρία να γνωριστεί με κόσμο που μοιράζεται την ίδια αγάπη για το 4×4. Η οργάνωση του 3ου Raid-Regularity Greece Offroad παράλληλα με τον αγώνα FIA θα δώσει και μία πρώτη γεύση της ατμόσφαιρας του μοναδικού σημαντικού διεθνούς αγώνα για οχήματα εκτός δρόμου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

rally greece offroad αλυτάρχης Αλέκος Αποστολίδης

Ο κ.Αλέκος Αποστολίδης, Αλυτάρχης της διοργάνωσης

Αντί προλόγου για την 10η παρακολουθήστε το βίντεο από την περσινή, 9η, διοργάνωση του αγώνα .

LOGO RAID Greece

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ