top icon
Διεθνείς αγώνες

Aristotle Racing Team: Racing is ART

Αργά το απόγευμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ενώ τα κτίρια σιγά σιγά αδειάζουν, στο ισόγειο της Πολυτεχνικής σχολής κάποιοι φιλόδοξοι φοιτητές παραμένουν σε 50 τετραγωνικά, πάνω από laptops και λαμαρίνες, προσπαθώντας να κάνουν πραγματικότητα κάποια ξεχωριστά όνειρα. Κάπως έτσι συνεχίζεται και το δικό μας όνειρο, για μια διαφορετική Ελλάδα, μαζί τους!

Η Aristotle Racing Team (ART) -έχοντας ξεκινήσει το θερινό εξάμηνο του 2006- κλείνει φέτος τα δεκατέσσερα της χρόνια και διαγωνίζεται για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την δοκιμή ενός μονοθέσιου, λαμβάνοντας μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula SAE.

Μια φοιτητική ομάδα που προσπαθεί να κατασκευάσει οχήματα… έχει περισσότερο ενδιαφέρον όταν, τη σεζόν 2019-2020, στην πλάτη της στοιβάζονται δεκατρία και πλέον χρόνια εμπειρίας στη μηχανολογική ερευνά. Η ART φέτος συνδυάζει την δημιουργικότητα και την όρεξη μιας νεανικής προσπάθειας με μια ουσιαστική πλέον κατανόηση της αγωνιστικής εφαρμογής που συμμετέχει.

Aristotle Racing Team

Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται φέτος στη δεύτερη φάση ενός διετούς πλάνου που είχε αφετηρία του τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πλαίσιο της προηγούμενης αγωνιστικής σεζόν (ART-19). Στην τρέχουσα φάση έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το Design του έβδομου, κατά σειρά στην ιστορία της Aristotle Racing Team, μονοθέσιου και προχωράνε στην κατασκευή του. Ταυτόχρονα, εργάζονται στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης (Driverless). Οι φοιτητές της ART-20, περισσότεροι αριθμητικά και φανερά πιο έμπειροι, ετοιμάζονται να κερδίσουν μια ακόμη παγκόσμια διάκριση.

Η πορεία της ART ξεκινά με μόλις 9 μέλη το 2007. Η νεοσύστατη ομάδα αποτελεί από την πρώτη κιόλας φορά μια διόλου ευκαταφρόνητη συμμετοχή στη Formula SAE. Δεν προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση που η συμμετοχή αυτή αποτελεί την πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει να ολοκληρώσει όλα τα αγωνίσματα. Ξεκινώντας την πορεία της από την 20η θέση τη χρονιά 2008 η ART σκαρφαλώνει, ήδη ένα χρόνο μετά, στη 2η θέση της γενικής κατάταξης στην κατηγορία Class 3 του διαγωνισμού φέρνοντας μάλιστα την πρωτιά στο Μηχανολογικό Σχεδιασμό. Βραβείο που ακολούθησε είναι ανάμεσα σε άλλα και αυτό της πιο Φιλικής ομάδας για το 2010. Από το σημείο αυτό, ήδη αρχίζουμε να μιλάμε για μια ομάδα ευρέως γνωστή και ιδιαίτερα ελκυστική στο φοιτητικό, και όχι μόνο, περιβάλλον. Αμέτρητες δοκιμές οδήγησαν την ART το καλοκαίρι του 2012 στην 3η θέση του αγώνα της Formula SAE της Ιταλίας. Tο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το 2019, η Aristotle Racing team σημείωσε δεκάδες διακρίσεις σε διάφορες κατηγόριες σε ένα συνεχώς αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο αποτελείται από ισχυρές πανεπιστημιακές ομάδες ευρωπαϊκών χωρών.

Aristotle Racing Team

Η ART, παρόλα αυτά, με την περσινή της συμμετοχή απέδειξε πως διατηρεί τη θέση της στο βάθρο, κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία της την 3η θέση στο Formula Student Netherlands (FSN) της Ολλανδίας. «Η 3η θέση στο FSN 2019 σημαίνει απόδοση κόπων και, δεδομένου ότι φέτος η ART συνεχίζει με την ίδια ακριβώς ομάδα, αυτή η διάκριση σου δίνει ένα παραπάνω κίνητρο. Έχεις ζήσει πολύ όμορφες στιγμές και δεν εφησυχάζεσαι γιατί θέλεις σίγουρα να τις ξαναζήσεις.» αναφέρει ο αρχηγός της ART20, Γιώργος Γκέσιος.

Η υποστήριξη στην ομάδα κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη, τόσο των χορηγών- όπως η τριετής συνεργασία με την Bosch Hellas και όχι μόνο-, όσο και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Όπως υπογραμμίζει σε συζήτηση για την ART ο κύριος Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής: «Θεωρώ σημαντικές και πάρα πολύ χρήσιμές αυτές τις δραστηριότητες. Βοηθούν πραγματικά τα παιδιά και προβάλλουν το πανεπιστήμιο μας. Σε μια περίοδο που υπάρχει αρκετή αρνητική δημοσιότητα για διάφορους λόγους μια τέτοια θετική προβολή είναι σίγουρα πάρα πολύ ευχάριστη. Αισθάνομαι προσωπικά περήφανος ως Κοσμήτορας της σχολής».

Συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια των ελληνικών ομάδων Formula Student και, φυσικά, θα καλύψουμε την αγωνιστική συμμετοχή τους και το 2020. Καλή επιτυχία σε όλους!_Μ. Σαλ.

Aristotle Racing Team

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ