top icon
Διεθνείς αγώνες

ERC: Έναρξη στην Πολωνία με άρωμα WRC (+videos)

Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (FIA ERC) ξεκινά από την Πολωνία στις 18-20 Ιουνίου, έχοντας συγκεντρώσει πολλές και υψηλού επιπέδου συμμετοχές.

Ο πιο ιστορικός θεσμός ράλλυ στην Γηραιά Ήπειρο, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (ERC), ανοίγει την αυλαία του στις 18-20 Ιουνίου, με το Ράλλυ Πολωνίας.

Ο χωμάτινος αγώνας επιστρέφει στο ημερολόγιο του ERC μετά από την περσινή απουσία λόγω της πανδημίας και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εκτός από τις πολύ γρήγορες ειδικές διαδρομές, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι εξαιρετικές συμμετοχές, όπου περιλαμβάνονται 39 αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 στο πλαίσιο του ERC, καθώς και οι αλλαγές από πλευράς FIA και Promoter (Eurosport Events) που είχαν ως στόχο να καταστήσουν τον θεσμό, ακόμη πιο ελκυστικό.

Όσον αφορά στο Ράλλυ Πολωνίας, στο πλαίσιο προστασίας από τη διάδοση του κορονοϊού, δε θα υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης θεατών στις ειδικές διαδρομές.

Rally Poland Preview - Craig Breen

ERC 2021: Οι αλλαγές με μια ματιά

Οι αλλαγές που υπάρχουν σε σύγκριση με το 2021, είναι αρκετές. Σε αυτές, δεν εντάσσεται η κορυφαία κατηγορία του θεσμού, που παραμένει εκείνη για αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.

Από εκεί και έπειτα όμως, πολλά είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα:

  • Το ERC1 Junior, που μέχρι πέρυσι αφορούσε σε αυτοκίνητα Rally2, φέτος μετονομάστηκε σε ERC Junior και θα διεξάγεται με Ford Fiesta Rally3 (αφού ακόμη δεν υπάρχει άλλο αυτοκίνητο σε αυτή τη νέα κατηγορία) τα οποία θα “φορούν” ελαστικά της Pirelli. Ο νικητής, θα “κερδίσει” μια σεζόν στο WRC3 του 2022.
  • Εκτός από τα ολοκαίνουργια Ford Fiesta Rally3, ντεμπούτο στο ERC θα κάνουν ακόμη τα νέα Renault Clio Rally4 και Opel Corsa Rally4 (διαβάστε εδώ για τη νέα δομή και τα αυτοκίνητα στην εκάστοτε κατηγορία).
  • Ως αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2Kit, σε αγώνες του ERC, αρχής γενομένης από το Ράλλυ Πολωνίας, θα συμετάσχουν Suzuki Swift, Toyota Yaris που έχουν κατασκευαστεί σε Ισπανία και Γαλλία αντίστοιχα.
  • Michelin Talent Factory: Επιμέρους έπαθλο για νέους οδηγούς με αυτοκίνητα Rally2, που θα χρησιμοποιούν ελαστικά της Michelin.
  • Clio Trophy: Η γερμανική Toksport, δημιούργησε έναν θεσμό ενιαίας μορφής, με Renault Clio Rally5 και ελαστικά Michelin.
  • Οι οδηγοί με αυτοκίνητα Rally2 θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως 16 ελαστικά, ενώ εκείνοι της κατηγορίας Rally3 θα επιλέγουν 16 ασφάλτινα και 12 χωμάτινα ελαστικά. Όσον αφορά στους συμμετέχοντες των κατηγοριών Rally4 και Rally5, ο μέγιστος αριθμός ελαστικών, ανεξάρτητα από επιφάνεια, είναι τα 12.

Teaser του Ράλλυ Πολωνίας

ERC: Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς

Μετά από αλλαγές και στον φετινό προγραμματισμό, λόγω της πανδημίας, η πρεμιέρα του FIA ERC θα δοθεί στην Πολωνία.

Η συγκεκριμένη είναι μια ξεχωριστή διοργάνωση για τους Πολωνούς, καθώς μπορεί ο κορυφαίος αγώνας της χώρας να είναι το 77ο Ράλλυ Πολωνίας όμως συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας, αφού το παρθενικό Ράλλυ Πολωνίας είχε πραγματοποιηθεί το 1921.

Rally Poland Preview

Το γεγονός θα γιορταστεί δεόντως και σε αυτό το πλαίσιο, αν και επίκεντρο του Ράλλυ Πολωνίας θα είναι για ακόμη μια χρονιά το Mikolajki στα βόρεια της χώρας, ο επίλογος θα γραφτεί με εορταστική υπερειδική και τερματισμό, στην πρωτεύουσα της χώρας, Βαρσοβία.

Από εκεί και έπειτα, το Ράλλυ Πολωνίας φημίζεται για τις ταχύτατες ειδικές διαδρομές του, τις οποίες θυμόμαστε και από το WRC.

ERC

Το πρόγραμμα του χωμάτινου αγώνα ξεκινά την Παρασκευή 18 Ιουνίου, με την υπερειδική. Η μεγαλύτερη ημέρα είναι το Σάββατο 19 Ιουνίου, που αποτελείται από 7 ειδικές διαδρομές μήκους 133,12 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Η αυλαία του Ράλλυ Πολωνίας θα πέσει την Κυριακή 20 Ιουνίου με ακόμη 6 ειδικές διαδρομές, οπότε τα πληρώματα θα τερματίσουν έπειτα από 14 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 202,76 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Rally Poland Preview - Andreas Mikkelsen, Ola Floene

Συμμετοχές επιπέδου WRC σε συσκευασία… ERC

Ο πίνακας συμμετεχόντων του Ράλλυ Πολωνίας, αλλά και ευρύτερα του ERC, εντυπωσιάζει. Με το Νο.1 στις πόρτες, θα ξεκινήσουν οι Alexey Lukyanuk-Alexey Arnautov, με το Citroen C3 Rally2 της γαλλικής Sainteloc. Ο Ρώσος 2 φορές Πρωταθλητής Ευρώπης (2018, 2020) θέλει να πετύχει το χατ-τρικ, όμως το έργο του μόνο εύκολο δε θα είναι.

Alexey Lukyanuk 01

Ένα πλήρωμα που ξεκινάει με στόχο την κατάκτηση του τίτλου φέτος, είναι οι Andreas Mikkelsen-Ola Floene, που όπως και στο WRC2, θα μοιραστούν ένα Skoda Fabia Rally2 evo της Toksport.

Rally Poland Preview - Andreas Mikkelsen

Επιπλέον στο ERC επανέρχονται και οι Craig Breen-Paul Nagle, με Hyundai i20 R5 και χορηγία της ινδικής εταιρείας ελαστικών MRF.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, μεταξύ των φαβορί για τη νίκη στον ταχύτατο πολωνικό αγώνα, συγκαταλέγονται και οι Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov, οι οποίοι θα μοιραστούν το Volkswagen Polo R5 της ιταλικής Movissport.

Rally Poland Preview - Gryazin

Από εκεί και έπειτα, με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή σε ολόκληρο το πρωτάθλημα των Γάλλων Yoann Bonato-Benjamin Boulloud (Citroen C3 Rally2). Ευρεία θα είναι η εκπροσώπηση Ισπανίας και Ιταλίας, με τους Nil Solans-Marc Marti και Efren Llarena-Sara Fernandez να διαμορφώνουν την “Εθνική Ισπανίας” με Skoda Fabia Rally2 evo. Τα ιταλικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν οι Umberto Scandola-Guido D’ Amore (Hyundai i20 R5) και Simone Campedelli-Tania Canton (Volkswagen Polo R5), με τους τελευταίους να συμμετέχουν μόνο σε χωμάτινους αγώνες, με ελαστικά MRF.

Ακόμη, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ και συγκεκριμένα στο Ράλλυ Πολωνίας, επιστρέφουν συμμετέχοντες που γνωρίσαμε και πέρυσι, θέλοντας να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Rally Poland Preview - Miko Marczyk

Σε αυτούς συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 R5) από Λουξεμβούργο και Βέλγιο αντίστοιχα, οι Πολωνοί Miko Marczyk-Simon Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 evo, φωτ.) και Woyciech Chuchala-Sebatian Roswadowski (Skoda Fabia Rally2 evo),οι Γερμανοί Fabian Kreim-Christian Frank (Volkswagen Polo R5), οι Ούγγροι Norbert Herczig-Ramon Ferenz (Skoda Fabia Rally2 evo), οι Τσέχοι Erik Cais-Jindriska Zakova (Ford Fiesta Rally2 MkII), το ιταλορουμανικό πλήρωμα των Simone Tempestini-Sergiu Itu (Skoda Fabia Rally2 evo) και οι Ιρλανδοί Callum Devine-James Fulton (Ford Fiesta Rally2 MkII) που θα έχουν την υποστήριξη της M-Sport.

Σημειωτέον, πως teammates των Lukyanuk και Mikkelsen σε Sainteloc και Toksport αντίστοιχα, θα είναι ο νεαρός Εσθονός Roland Poom και ο Χιλιανός Emilio Fernandez, που θα μοιραστούν Citroen C3 Rally2 και Skoda Fabia Rally2 evo με τον Βρετανό Darren Garrod και τον Αργεντινό Ruben Garcia, αντίστοιχα.

Πέραν της κορυφαίας κατηγορίας Rally2 στο πλαίσιο του ERC, ενδιαφέρον θα έχουν και οι συμμετοχές στις κατηγορίες Rally3, Rally4 και Rally5, αφού συνολικά στο Ράλλυ Πολωνίας συμμετέχουν 72 πληρώματα, όσον αφορά στη βαθμολογία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Rally Poland Preview - Craig Breen 02

ERC: Ωράριο μεταδόσεων του Ράλλυ Πολωνίας

Το Ράλλυ Πολωνίας θα μεταδίδεται από το Eurosport με ημερήσια highlights του Σαββάτου 19 και της Κυριακής 20 Ιουνίου, στις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Επιπλέον, από τα social media του ERC θα μεταδοθούν ζωντανά οι ακόλουθες ειδικές διαδρομές (ώρα Ελλάδος):

Παρασκευή 18 Ιουνίου

Qualifying Stage, ώρα 16:00

Σάββατο 19 Ιουνίου:
SS3: Olecko 1, ώρα 11:05
SS7: Wieliczki 2, ώρα 17:50

Κυριακή 20 Ιουνίου:
SS10: Gmina Mragowo 1, ώρα 09:35
SS12: Gmina Mragowo 2, ώρα 12:10

Πρόγραμμα, ωράριο, συμμετοχές, live αποτελέσματα, όλα τα νέα καθώς και το Rally Radio του αγώνα, θα υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC.

Photos: FIA ERC, Red Bull Conten Pool

Ανασκόπηση της σεζόν του 2020

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ