Αγώνες Διεθνείς αγώνες

ERC - Ράλλυ Fafe Montelongo: Αγωνιώδης νίκη για Lukyanuk (+videos)

Ο Alexey Lukyanuk κατέκτησε μια δραματική -όπως εξελίχθηκε- νίκη, τη στιγμή που ο Yoann Bonato τερμάτισε στη δεύτερη θέση με διαφορά μόλις 0,1 δευτερολέπτων από τον Ivan Ares.

Η δεύτερη και καταληκτική ημέρα του Ράλλυ Fafe Montelongo, 3ου γύρου του φετινού ERC, ήταν αντίστοιχα απαιτητική από πλευράς καιρικών συνθηκών με τη χθεσινή, επιφυλάσσοντας παράλληλα δραματικό φινάλε. Οι Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev (Citroen C3 R5) έδειχναν να ελέγχουν την κατάσταση, όμως μια λανθασμένη επιλογή ελαστικών και ένα τετ-α-κε, έφεραν τη νίκη να κρίνεται στην τελευταία ειδική διαδρομή, μεταξύ 3 πληρωμάτων. Τελικά, οι Ρώσοι επικράτησαν με διαφορά μόλις 4,6'' από τους Yoann Bonato-Benjamin Boulloud (Citroen C3 R5), οι οποίοι με τη σειρά τους ξεπέρασαν κατά μόλις 0,1'', τους Ivan Ares-David Vasquez (Hyundai i20 R5).

Alexey Lukyanuk

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του ασφάλτινου πορτογαλικού ράλλυ, περιλάμβανε 9 ειδικές διαδρομές (3 που διεξήχθησαν από 3 φορές), με συνολικό μήκος 85,65 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Οι διαρκώς εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες, αφού η βροχή εμφανιζόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα,  μεταξύ των οποίων και στην τελευταία ειδική διαδρομή, ανάγκασαν τους οδηγούς να αναζητούν διαρκώς τα όρια της, μην επιτρέποντας οποιαδήποτε χαλάρωση. Αυτό διαπίστωσαν από πρώτο χέρι και οι Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev (Citroen C3 R5), οι οποίοι καρδιοχτύπησαν λίγο πριν το τέλος, όταν εξαιτίας του τετ-α-κε η διαφορά που είχαν δημιουργήσει, μειώθηκε στα 3,8''. Τελικά, ο 39χρονος Ρώσος κατέκτησε τη δεύτερη φετινή του νίκη σε 3 αγώνες, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για τον δεύτερο τίτλο του, μετά το 2018. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρει τον απαραίτητο προϋπολογισμό για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε, βρίσκεται σε αναζήτηση χορηγών.

Yoann Bonato

Η μάχη για τη δεύτερη θέση εξελίχθηκε, έστω και φαινομενικά όπως αποδείχθηκε, σε μάχη για τη νίκη στην τελευταία ειδική διαδρομή. Από χθες, οι Ισπανοί Ivan Ares-David Vasquez (Hyundai i20 R5) είχαν έντονο ανταγωνισμό με τους Γάλλους Yoann Bonato-Benjamin Boulloud (Citroen C3 R5), οι οποίοι πάντως δε βαθμολογούνταν στο πλαίσιο του ERC. Το ισπανικό πλήρωμα ξεκίνησε την ημέρα με διαφορά 0,4'', όμως το γαλλικό πλήρωμα σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Οι Bonato (φωτ. πάνω)-Boulloud διατηρήθηκαν εκεί μέχρι τα μισά της ημέρας, όταν και έπεσαν πίσω από τους Ares-Vasquez κατά 6,8'', αφού επέλεξαν πιο μαλακή από το ενδεδειγμένο, γόμα ελαστικών. Η μάχη δεν έληξε εκεί, αφού στο τελευταίο lοop οι Γάλλοι ανέβασαν το ρυθμό τους και πέτυχαν έναν ταχύτερο χρόνο, για να τερματίσουν στη δεύτερη θέση, με την ελάχιστη διαφορά των 0,1'' από τους Ισπανούς.

Ivan Ares

Πάντως, οι Ivan Ares-David Vasquez εξέπληξαν άπαντες με τις επιδόσεις τους, αφού στον πρώτο αγώνα του Ισπανού εκτός της χώρας του, στάθηκαν με αξιώσεις απέναντι σε πιο έμπειρους αντιπάλους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ares μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ευχάριστη έκπληξη του αγώνα, αφού η ταχύτητά του ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι σε βαθμό που θα τον έφερνε στο βάθρο. Με αυτόν τον τρόπο, ο 35χρονος οδηγός άφησε υποσχέσεις για αντίστοιχη συνέχεια στον ισπανικό γύρο του θεσμού, στα Κανάρια Νησιά, στα τέλη Νοεμβρίου.

Gregoire Munster

Στην 4η θέση της γενικής κατάταξης και τρίτη από πλευράς βαθμολογίας για το ERC, τερμάτισαν οι νικητές της κατηγορίας ERC 1 Junior, για οδηγούς ηλικίας έως 28 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Ο λόγος για τους Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 R5), με τον 21χρονο οδηγό από το Λουξεμβούργο, μέλος της Hyundai Junior Team, να διατηρεί έναν σταθερά ταχύ ρυθμό, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές, φτάνοντας στην πρώτη του νίκη στο πλαίσιο του ERC 1 Junior.

Mikolaj Marczyk

Στην 5η θέση της κατάταξης και δεύτερη για την κατηγορία ERC 1 Junior, τερμάτισαν οι Miko Marczyk-Symon Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 evo), αποτέλεσμα που αποτελεί ισοφάριση του καλύτερο αποτελέσματος του 24χρονου Πολωνού στο ERC, το οποίο είχε σημειωθεί  στην Πολωνία το 2018. Μια θέση πιο πίσω, με διαφορά 9,5'', τερμάτισαν οι Ούγγροι Norbert Herczig-Ramon Ferencz (Volkswagen Polo R5), οι οποίοι βρίσκονταν στην 5η θέση χθες.

Oliver Solberg

Όσον αφορά στους άτυχους της  χθεσινής ημέρας, Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo R5) και Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 R5), τα δύο πληρώματα επέστρεψαν σήμερα, με διαφορετικό στόχο. Ο μεν Solberg, θέλησε να αυξήσει τις εμπειρίες του, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Ράλλυ Fafe Montelongo ήταν μόλις ο 2ος ασφάλτινος αγώνας της μικρής καριέρας του. Ο 19χρονος Σουηδός έδειξε την ταχύτητά του στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του αγώνα, σημειώνοντας 3 ταχύτερους χρόνους. O δε Breen, αντιμετώπισε την ημέρα περισσότερο ως τεστ, δοκιμάζοντας διαφορετικές επιλογές όσον αφορά στις ρυθμίσεις του Hyundai i20 R5, που εφοδιάζεται με τα ελαστικά της MRF.

BassasΣτις επιμέρους κατηγορίες, όπως προαναφέραμε στην ERC 1 Junior επικράτησε ο Munster, ακολουθούμενος από τον Marczyk, ενώ στο βάθρο ανέβηκαν και οι Erik Cais-Jindriska Zakova (Ford Fiesta R5 MKII), που ξεπέρασαν λίγο πριν το τέλος, τους Γερμανούς Dominik Dinkel-Michael Wenzel (Skoda Fabia Rally2 evo).  Στο ERC 3 και ERC 3 Junior (για οδηγούς ηλικίας έως 27 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4), νικητές αναδείχθηκαν οι Josep Bassas-Axel Coronado (Peugeot 208 Rally4), οι οποίοι είχαν από χθες το προβάδισμα. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι νικητές της κατηγορίας σε Ιταλία και Λετονία, Εσθονοί Ken Torn-Kauri Pannas (Ford Fiesta Rally4), ενώ στο βάθρο ανέβηκαν ακόμη οι τοπικοί Pedro Almeida-Hugo Magalhaes (Peugeot 208 Rally4).

Tibor Erdi Jr.

Στο ERC 2, επικράτησαν οι Ούγγροι Tibor Erdi Jr.-Zoltan Czoko (Mitsubishi Lancer EVO X). Δεύτεροι, τερμάτισαν οι Andrea Mabellini-Nicola Arena (Fiat 124 Abarth RGT), που κατέκτησαν τη νίκη στο ομώνυμο Cup και την τριάδα συμπλήρωσαν οι  Dmitry Feofanov-Normunds Kokins (Mitsubishi Lancer EVO X).

Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (FIA ERC) θα συνεχιστεί στις 6-8 Νοεμβρίου, με το επίσης ασφάλτινο Ράλλυ Ουγγαρίας να αποτελεί τον 4ο γύρο της φετινής χρονιάς.

Ράλλυ Fafe Montelongo - FIA ERC, 3ος γύρος

Τελικά αποτελέσματα (βαθμολογούμενη 15άδα)

1. Lukyanuk-Eremeev (Citroen C3 R5) 1:45.52,5

2. Bonato-Boulloud (Citroen C3 R5)            +4,6''

3. Ares-Vasquez (Hyundai i20 R5)              +4,7''

4. Munster-Louka (Hyundai i20 R5, 1οι ERC 1 Junior) +1:06,1''

5. Marczyk-Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 evo, 2οι ERC 1 Junior) +1:43,9''

6. Herczig-Ferencz (Volkswagen Polo R5)   +1:53,4''

7. Cais-Zakova (Ford Fiesta R5 MkII, 3οι ERC 1 Junior) +2:00,2''

8. Dinkel-Wenzel (Skoda Fabia Rally2 evo)                     +2:05,8''

9. Devine-Fulton (Hyundai i20 R5)                                    +3:02,0''

10. Pernia-Gonzalez (Hyundai i20 R5)                              +3:54,1''

11. Griebel-Braun (Citroen C3 R5)                                    +3:56,1''

12. Mayr Melnhof-Welsersheimb (Ford Fiesta R5 MkII)   +4:03,4''

13. Barros-Henriques (Citroen C3 R5)                              +4:32,3''

14. Von Thurn und Taxis-Ettel (Skoda Fabia Rally2 evo)  +4:38,1''

15. Bassas-Coronado (Peugeot 208 Rally4 - 1οι ERC 3 & ERC 3 Junior) +6:27,7''

Νικητές Ε.Δ.: Lukyanuk 9, Solberg 3, Ares-Bonato 2, Breen-Munster 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1-18 Lukyanuk

Αναλυτικά αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC

Onboard με τους νικητές, από την 9η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Fafe Montelongo

 

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου