top icon
Διεθνείς αγώνες

Race of Champions: Ο αγώνας των κορυφαίων (+ video)

Ο φετινός Αγώνας των Πρωταθλητών (Race of Champions – ROC) ο οποίος θα μεταδοθεί ζωντανά στη χώρα μας, διεξάγεται στη Σουηδία (28-29 Ιανουαρίου), με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από κάθε μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Mika Hakkinen, David Coulthard, Valtteri Bottas, Mick Schumacher, Sebastien Loeb, Sebastian Vettel, Tom Kristensen, Mattias Ekstrom, Petter Solberg, Johan Kristofferson, είναι μερικοί μόνο από τους συμμετέχοντες στον Αγώνα των Πρωταθλητών (Race of Champions – ROC), ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Pite Havsbad της Βόρειας Σουηδίας, στις 28-29 Ιανουαρίου.

Η διοργάνωση που αποτέλεσε ιδέα της Michelle Mouton και του Fredrik Johnsson, προέδρου της IMP (International Media Productions) με τη συμπαράσταση του Harri Toivonen, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αδικοχαμένου Henri Toivonen και είχε ως στόχο, να αποτελέσει το κλείσιμο κάθε αγωνιστικής χρονιάς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Με την πάροδο των ετών, η εμπορική αξία του Race of Champions αυξήθηκε, οπότε εκτός από τους οδηγούς ράλλυ, στην εκδήλωση συμμετέχουν πια αγωνιζόμενοι σε κάθε μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού.

‘Ετσι, οδηγοί από διαφορετικές μορφές όπως Formula 1, WRC, Αγώνες Αντοχής, Indy 500 ή Nascar, βρίσκονται σε ενιαίο χώρο μία φορά το χρόνο, δίνοντας την μάχη για το στέμμα του “Πρωταθλητή των Πρωταθλητών”.

Race of Champions

Το αγωνιστικό πανόραμα του Race of Champions

Όπως έχουμε προαναφέρει, ο Αγώνας των Πρωταθλητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο Pite Havsbad της Βόρειας Σουηδίας, κατά το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου.

Οι συμμετέχοντες οδηγοί, θα αγωνιστούν στο ROC με 4 διαφορετικά αυτοκίνητα. Τα δύο οχήματα θα βασίζονται στον ηλεκτρισμό ενώ τα άλλα δύο θα διαθέτουν βιοκαύσιμα.

Τα RX Supecar Lites (ισχύς 320 ίπποι, βάρος 1.100 κιλά, 0-100 σε 3,5”) και τα Polaris RZR (ισχύς 181 ίπποι, βάρος 814 κιλά, 0-100 σε 4,6”) διαθέτουν βιοκαύσιμα, ενώ τα Zeroid X1 (ισχύς 335 ίπποι, βάρος 1.170 κιλά, 0-100 σε 3,3”) και Cupra Urbanrebel Concept (ισχύς 435 ίπποι, βάρος 1.230 κιλά, 0-100 σε 3,2”) κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Η αγωνιστική αρχή θα γίνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, με το Nations Cup. Εκεί, οι οδηγοί θα χωριστούν σε δυάδες ανά εθνικότητα, με στόχο το τρόπαιο.

Οι συνθέσεις των “εθνικών ομάδων” είναι και φέτος εντυπωσιακές. Η Γερμανία θα έχει άρωμα Formula 1, με τον Sebastian Vettel να συνεργάζεται με τον Mick Schumacher. Αντίστοιχη λογική θα έχει και η Φινλανδία, με τους Mika Hakkinen και Valtteri Bottas, ενώ η Γαλλία θα συνδυάσει αγώνες ράλλυ και αγώνες τουρισμού, με τους Sebastien Loeb και Adrien Tambay.

Οι Petter και Oliver Solberg θα αποτελέσουν το δίδυμο της Νορβηγίας, την ώρα που οι Σουηδοί θα εκπροσωπηθούν από τους Mattias Ekstrom και Johan Kristoffersson. Πολύ δυνατή αναμένεται και η ομάδα Nordic, με τον ρέκορντμαν στις 24 Ώρες του Le Mans, Δανό Tom Kristensen, να πλαισιώνεται από τον ανερχόμενο οδηγό στα IndyCar Felix Rosenqvist.

Η Αγγλία θα εκπροσωπηθεί από τους David Coulthard και Jamie Chadwick, με την εθνική ομάδα της Αμερικής να “κατεβαίνει με αέρα κασκαντέρ”, με τους Travis Pastrana και Tanner Foust. Αφήσαμε για το τέλος την ομάδα All Stars, η οποία αποτελείται από τους Thierry Neuville και Felipe Drugovich.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Nations Cup, θα λάβουν μέρος και στον “Αγώνα των Πρωταθλητών”, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και το eRace Of Champions (eROC), μέσω του οποίου οι καλύτεροι gamers σε μια σειρά eSports, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν αγωνιστική άδεια και να αγωνιστούν δίπλα στους αστέρες του αγώνα. Ανάμεσα τους θα βρίσκεται και ο Έλληνας Μιχάλης Ρωμανίδης, (μέλος της Williams) ο οποίος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της χώρας μας σε αγώνες eSports.

Race of Champions

Οι Συμμετοχές

Οι οδηγοί που συμμετέχουν στον Αγώνα των Πρωταθλητών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πρόκειται για σπουδαίες μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αναλυτικά οι συμμετοχές:

Sebastien Loeb (9  φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ)
Sebastian Vettel (4 φορές Πρωταθλητής F1)
Mika Hakkinen (2 φορές Πρωταθλητής F1)
Tom Kristensen (9 φορές νικητής Le Mans 24 Hours)
Petter Solberg (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ και Rallycross)
Johan Kristoffersson (4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rallycross)
Mattias Ekstrom (2 φορές Πρωταθλητής DTM και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rallycross)
David Coulthard (νικητής 13 αγώνων F1)
Valtteri Bottas (νικητής 10 αγώνων στην F1)
Mick Schumacher (Πρωταθλητής F2 και F3)
Oliver Solberg (Πρωταθλητής Νέων Ευρώπης 2020)
Jamie Chadwick (2 φορές Πρωταθλήτρια W Series)
Thierry Neuville (νικητής 17 αγώνων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ)
Adrien Tambay (Πρωταθλητής ETCR 2022)
Felipe Drugovich (Πρωταθλητής Euroformula Open 2018 και πρωταθλητής F2 2022)
Felix Rosenqvist (Οδηγός NTT IndyCar)
Travis Pastrana (4 φορές πρωταθλητής Ράλλυ Αμερικής)
Tanner Foust (3 φορές πρωταθλητής στο RallyCross Αμερικής)

Race of Champions

Τόσο το Nations Cup (Σάββατο 28 Ιανουαρίου) όσο και ο Αγώνας των Πρωταθλητών (Κυριακή 29 Ιανουαρίου) θα μεταδοθούν ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD.

Ωράριο μεταδόσεων

Σάββατο 28 Ιανουαρίου – Nations Cup (13:00-16:00)
Κυριακή 29 Ιανουαρίου – Race of Champions (13:00-16:00)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Race of Champions

Δείτε πλάνα αφιερωμένα στα αυτοκίνητα του Αγώνα των Πρωταθλητών

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ