top icon
Διεθνείς αγώνες

Rally Dakar 2024 – Αυτές είναι οι ειδικές διαδρομές του

Δύο εβδομάδες γεμάτες άμμο, πέτρες, σκόνη, βράχια και ταχύτητα στις ερημικές εκτάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σε ένα περιβάλλον ακατέργαστο και μαγευτικό: Αυτό είναι το Rally Dakar, που ξεκίνησε σήμερα για 46η φορά.

Το διασημότερο και σημαντικότερο rally-raid στον κόσμο, το οποίο όλοι οι πρωταθλητές σε ολόκληρο το φάσμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού των δύο και των τεσσάρων τροχών θέλουν να κερδίσουν, είναι το Rally Dakar. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Ο φετινός αγώνας συγκέντρωσε 425 συμμετοχές, σε οκτώ συνολικά κατηγορίες οχημάτων: 73 αυτοκίνητα, 136 μοτοσικλέτες, 47 φορτηγά, 10 τετράτροχες μοτοσυκλέτες, 43 SxS-T3, 36 UTV-T4, 66 ιστορικά αυτοκίνητα και 15 ιστορικά φορτηγά (ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ 46ου RALLY DAKAR).

DKR24 map

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ

5 Ιανουαρίου 2024
Πρόλογος: Alula – Alula
Διαδρομή: 158 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 28 χιλιόμετρα
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Rally Dakar ξεκινά με έναν σύντομο πρόλογο (shakedown), αν και αυτή τη φορά είναι διπλάσιo σε διάρκεια. Επιπλέον, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, καθώς αμέσως μετά περιμένουν πέτρες και άμμος. Το αποτέλεσμα του προλόγου καθορίζει τη σειρά εκκίνησης για την δοκιμασία της επόμενης ημέρας.

Alula - Al Henakiyah

6 Ιανουαρίου 2024
Stage 1: Alula – Al Henakiyah
Διαδρομή: 541 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 414 χιλιόμετρα
Οι συμμετέχοντες θα εισέλθουν σε νέο έδαφος στη Σαουδική Αραβία, που επιπλέον είναι και ηφαιστειακό. Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι η διαδρομή αυτή είναι αρκετά δύσκολη και δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν μεγάλες διαφορές στην κατάταξη.

7 Ιανουαρίου 2024
Stage 2: Al Henakiyah – Al Duwadimi
Διαδρομή: 655 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 463 χιλιόμετρα
Πρόκειται για τη διαδρομή με τους αμμόλοφους, ένα τμήμα 30 χιλιομέτρων, το οποίο κατά τα άλλα χαρακτηρίζεται γρήγορο. Ο πιο επίμονος κερδίζει, γιατί στα 463 χιλιόμετρα θα είναι μια μεγάλη μέρα στην έρημο.

Al Duwadimi - Al Salamiya

8 Ιανουαρίου 2024
Stage 3: Al Duwadimi – Al Salamiya
Διαδρομή: 733 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 438 χιλιόμετρα
Πέτρες, άμμος και αμμόλοφοι, με τους μηχανικούς να έχουν στη διάθεσή τους μόνο δύο ώρες για να φροντίσουν τα αγωνιστικά στον τερματισμό. Μια δύσκολη μέρα, με το είδος της διαδρομής να καιροφυλακτεί για ζημιές.

9 Ιανουαρίου 2024
Stage 4: Al Salamiya – Al-Hofuf
Διαδρομή: 631 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 299 χιλιόμετρα
Πρόκειται για ένα πολύ γρήγορο κομμάτι, όπου επιπλέον, η πλοήγηση θα παίξει μεγάλο ρόλο. Πολλές απώλειες χρόνου παραμονεύουν, αν ακολουθηθούν λάθος μονοπάτια.

Al-Hofuf - Shubaytah

10 Ιανουαρίου 2024
Stage 5: Al-Hofuf – Shubaytah
Διαδρομή: 645 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 118 χιλιόμετρα
Η μικρότερη σε μήκος ειδική διαδρομή του Rally Dakar είναι γεμάτη εμπόδια και παγίδες. Ξεκινά νωρίς, αλλά οι πιθανότητες πολλών συμμετεχόντων να φτάσουν στον τερματισμό της πριν νυχτώσει είναι σχετικά μικρές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα αντιμετωπίσουν τους αμμόλοφους του «The Empty Quarter». Το ρητό είναι γνωστό: σε αυτή τη διαδρομή δεν πρόκειται να κερδίσετε το Dakar, αλλά μπορείτε πολύ εύκολα να το χάσετε.

11 & 12 Ιανουαρίου 2024
Stage 6: Shubaytah – Shubaytah
Διαδρομή: 209 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 572 χιλιόμετρα
Για πρώτη φορά, οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει ένα 48ωρο μαραθώνιο. Οι μοτοσικλέτες, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά θα διανύσουν διαφορετική διαδρομή και θα πρέπει να σταματήσουν στο επόμενο bivouac στις 16:00 τοπική ώρα της πρώτης ημέρας. Κατά μήκος της διαδρομής έχουν στηθεί διάφορα bivouacs, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν πριν από τις 16:00. Την επόμενη ημέρα, οι μοτοσικλέτες μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι στις 7:00 π.μ., μετά την οποία ο συνολικός χρόνος θα σταματήσει στον τερματισμό στο Shubaytah. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Θα είναι ένα πεδίο μάχης.

13 Ιανουαρίου 2024
Ημέρα ανάπαυσης στο Ριάντ

14 Ιανουαρίου 2024
Stage 7: Ριάντ – Al Duwadimi
Διαδρομή: 873 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 483 χιλιόμετρα
Η δεύτερη εβδομάδα του ράλι ξεκινά με μια διαδρομή μέσα από τα βαθιά φαράγγια της Σαουδικής Αραβίας. Η καλή πλοήγηση είναι και πάλι ζωτικής σημασίας, καθώς τα μονοπάτια συχνά αλλάζουν κατεύθυνση. Ένα άλλο όμορφο τμήμα αμμόλοφων προς το Al Duwadimi περιμένει στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.

DKR24

15 Ιανουαρίου 2024
Stage 8: Al Duwadimi – Hail
Διαδρομή: 678 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 458 χιλιόμετρα
Η ημέρα κυριαρχείται από άμμο, αλλά οι ογκώδεις αμμόλοφοι λείπουν. Υπάρχουν όμως «φυτεμένοι» βράχοι. Αν αποφευχθούν τα κλαταρίσματα, μια ωραία επίδοση σε χρόνο περιμένει τους αγωνιζόμενους στον τερματισμό.

16 Ιανουαρίου 2024
Stage 9: Hail – Al Ula
Διαδρομή: 639 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 417 χιλιόμετρα
Στο εναρκτήριο στάδιο του ενάτου ετάπ, οι αναβάτες θα νιώσουν ότι θα είναι μια γρήγορη μέρα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Σύντομα γίνεται δύσκολο να ακολουθηθούν μονοπάτια, γεγονός που καθιστά και πάλι σημαντική την πλοήγηση. Επιπλέον, οι πολλοί βράχοι και οι πέτρες περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

17 Ιανουαρίου 2024
Stage 10: Al Ula – Al Ula
Διαδρομή: 612 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 371 χιλιόμετρα
Μια μέρα γύρω από την Al Ula σημαίνει μόνο ένα πράγμα: περισσότερες πέτρες. Πέρυσι, ο Sebastien Loeb έχασε περίπου δύο ώρες σε αυτή την περιοχή και αυτό πραγματικά τα λέει όλα. Για τους οδηγούς που ακολουθούν, αυτή είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να καλύψουν χαμένο χρόνο.

18 Ιανουαρίου 2024
Stage 11: Al Ula – Yanbu
Διαδρομή: 587 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 480 χιλιόμετρα
Υπάρχουν πολλές πέτρες, που περιμένουν. Το προτελευταίο ετάπ διεξάγεται σε ανώμαλο έδαφος και είναι αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει αναταραχή στην κατάταξη. Ο σκοπός των αγωνιζόμενων εδώ είναι να μείνουν μακριά από μπελάδες.

19 Ιανουαρίου 2024
Stage 12: Yanbu – Yanbu
Διαδρομή: 328 χιλιόμετρα
Ειδική διαδρομή: 175 χιλιόμετρα
Άλλα 175 χιλιόμετρα γύρω από το Yanbu. Πέρυσι ο Toby Price έχασε την πρωτιά στις μοτοσικλέτες, την τελευταία ημέρα. Εδώ πλέον οδηγείς συντηρητικά, αν το προβάδισμά σου είναι αρκετά μεγάλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dakar Rally 2024 – preview
Tι έγινε στο Rally Dakar του 2023
Rally Dakar – Ένας μοναδικός αγώνας

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ