top icon
Διεθνείς αγώνες

WEC – H Peugeot TotalEnergies αποκαλύπτει το «9X8» του 2024

Έχοντας ολοκληρώσει χιλιάδες χιλιόμετρα δοκιμών, η Team Peugeot TotalEnergies αποκαλύπτει το «9X8» προδιαγραφών 2024, το οποίο θα κάνει το αγωνιστικό του ντεμπούτο στις 6 ώρες της Ίμολα στις 21 Απριλίου.

Μετά από μια πρώτη πλήρη σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA, συμπεριλαμβανομένης μιας ενθαρρυντικής επίδοσης στο Le Mans και ενός παρθενικού βάθρου (3οι) στη Monza, και έχοντας περάσει μεγάλο μέρος του εναρκτήριου αγώνα της σεζόν 2024 στο Losail να είναι επικεφαλής, το Peugeot 9X8 έχει εφοδιαστεί με αρκετές ουσιαστικές αναβαθμίσεις καθώς φαίνεται ότι θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος σε μια απίστευτα ανταγωνιστική κατηγορία Hypercar, που περιλαμβάνει εννέα κατασκευαστές και δεκαεννέα πρωτότυπα.

Peugeot 9x8

Στην αρχική του έκδοση, το Peugeot 9X8 σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας ένα σύνολο προδιαγραφών που πληρούσαν τους τεχνικούς κανονισμούς που είχαν εκπονηθεί το 2020/2021. Ωστόσο, μεταξύ της φάσης σχεδιασμού του αυτοκινήτου και της αγωνιστικής του εμφάνισης το καλοκαίρι του 2022, οι κανονισμοί άλλαξαν, ανοίγοντας τη δυνατότητα για βελτίωση των επιδόσεων σε ορισμένους τομείς. Ως εκ τούτου, ορισμένες σχεδιαστικές επιλογές αναθεωρήθηκαν προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η Team Peugeot TotalEnergies.

Peugeot 9x8

«Κάναμε επιλογές που δεν είναι πλέον οι σωστές σήμερα και αυτή η διαφορά στην απόδοση δεν αντισταθμίστηκε επαρκώς από το BOP (Balance of Performance) το 2023», εξήγησε ο Olivier Jansonnie, Τεχνικός Διευθυντής της Peugeot Sport. «Επομένως η ιδέα ήταν να επιστρέψουμε σε ένα σχέδιο αυτοκινήτου που να είναι παρόμοιο με τα αντίστοιχα σχέδια αυτοκινήτου των ανταγωνιστών μας, έτσι ώστε στη συνέχεια να τύχει ισοδύναμης μεταχείρισης από το BOP.

Peugeot 9x8

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη χρήση πανομοιότυπων ελαστικών πλάτους 31/31 cm σε όλους τους τροχούς, επιλέγοντας να τοποθετήσουμε ελαστικά 29 cm μπροστά και 34 cm πίσω. Αυστηρά μιλώντας, δεν είναι νέο αυτοκίνητο, καθώς έχει το ίδιο πλαίσιο, αλλά υπάρχουν πολλές αναβαθμίσεις. Για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα ελαστικά, έπρεπε να αλλάξουμε το κέντρο βάρους του Peugeot 9X8, πράγμα που σήμαινε τη μετακίνηση ορισμένων εξαρτημάτων και την εργασία για να κάνουμε κάποια άλλα ελαφρύτερα. Και για να έχουμε καλύτερη αεροδυναμική ισορροπία, έπρεπε επίσης να εξετάσουμε την ανακατανομή των αεροδυναμικών φορτίων, που είχε ως αποτέλεσμα να επανασχεδιάσουμε περίπου το 90% των εξαρτημάτων του αμαξώματος, κυρίως προσθέτοντας το πίσω φτερό. Εκτός από όλα αυτά, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα homologation (δελτίο αναγνώρισης αγωνιστικών αυτοκινήτων) για να προσθέσουμε κάποιες αναβαθμίσεις αξιοπιστίας και απόδοσης ώστε να έχουμε καλύτερες ευκαιρίες στο πρωτάθλημα».

Peugeot 9x8

Η απόφαση για την εισαγωγή ορισμένων ριζικών αναβαθμίσεων στο αυτοκίνητο για τη σεζόν του 2024, λήφθηκε τον Μάρτιο του 2023. Όλοι στην Peugeot Sport εργάστηκαν ακούραστα για να επανασχεδιάσουν το αυτοκίνητο ταυτόχρονα με τη συμμετοχή στην σεζόν 2023 του WEC. «Ήταν ένα project μέσα σε ένα project, το οποίο αύξησε σημαντικά τον φόρτο εργασίας της ομάδας», συνέχισε ο Olivier Jansonnie. «Αλλά μπορέσαμε να βασιστούμε στην ακλόνητη αποφασιστικότητα της Team Peugeot TotalEnergies και τώρα ανυπομονούμε πραγματικά να δείξουμε το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς τους. Ο στόχος είναι ξεκάθαρα να επιστρέψουμε ανάμεσα στους πρωτοπόρους, να παλεύουμε τακτικά για τα βάθρα και ακόμη να διεκδικούμε νίκες σε αγώνες».

Peugeot 9x8

Αυτές οι αναβαθμίσεις έδωσαν επίσης την ευκαιρία να συνεχιστεί η εργασιακή σχέση που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με την Peugeot Sport: «Μετά από μια κομψή, συγκρατημένη σχεδίαση για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Peugeot στους αγώνες Endurance το 2022, στη συνέχεια η ζωηράδα του 2023 που δημιουργήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Demsky, γιορτάζοντας δύο κορυφαία ιστορικά γεγονότα, την εκατονταετηρίδα στις 24 ώρες του Le Mans και την 30ή επέτειο από το ένα-δύο-τρία της Peugeot εκεί, αυτή τη φορά καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που αναπτύσσει το «κεφάλι του λιονταριού» σε διαφορετικές κλίμακες», αναφέρει λεπτομερώς ο Matthias Hossann, Διευθυντής της Peugeot Brand Design. «Αυτό το γραφικό σχέδιο, που συμβολίζει μια «αγέλη λιονταριών», μεταφέρει την αίσθηση της συλλογικότητας που αντανακλά τέλεια τις αξίες των αγώνων αντοχής. Θέλαμε να αναδείξουμε αυτό το ομαδικό πνεύμα και τον πλούτο του ταλέντου στην ομάδα. Το σχέδιο παράγεται σε διαφορετικά μεγέθη και διαφορετικά χρώματα από το χρωματολόγιο Peugeot Sport, περιλαμβανομένων μαύρου, γκρι, λευκού και κρυπτονίτη. Αυτό το θέμα εφαρμόζεται εξίσου στα προϊόντα lifestyle merchandising που αναπτύχθηκαν από την ομάδα γραφιστικής της Peugeot».

Αφού έκανε την τελευταία της εμφάνιση στα 1812 km του Κατάρ, στον εναρκτήριο γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής FIA 2024 (που επιβεβαίωσε την πρόοδο που σημείωσε η Team Peugeot TotalEnergies) η έκδοση 2023 του Peugeot 9X8 πρόκειται τώρα να ανοίξει τον δρόμο στην έκδοση του 2024 στον αγώνα 6 Hours of Imola, δεύτερο γύρο της σεζόν FIA WEC, στις 21 Απριλίου. Ήταν, φυσικά, στο Autodromo «Enzo e Dino Ferrari» της Imola που η Peugeot σημείωσε έναν εκπληκτικό τερματισμό ένα-δύο το 2011.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ