top icon
Eλληνικοί αγώνες

Speedpark Kart Academy: Μαθαίνοντας τα μυστικά του Karting

Σπάνια έχεις την δυνατότητα να γνωρίσεις εκ των έσω, το πώς λειτουργεί μία ακαδημία οδήγησης Karting – Βρεθήκαμε στην πίστα της SpeedPark στον Ασπρόπυργο Αττικής, μείναμε εντυπωσιασμένοι με τα όσα μάθαμε και σας τα μεταφέρουμε.

Ανυπομονείς να βρεθείς στην περιοχή του Ασπροπύργου όπου η πίστα SpeedPark που από το 1986, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε εκατοντάδες οδηγούς.

Οικοδεσπότες, οι Γιώργος Λαζαράκος και Γιάννης Αντωνιάδης που μας υποδέχονται με τη χαρακτηριστική τους ευγένεια.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΝΑΒΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

Μας οδηγούν στον χώρο συζήτησης, ενώ το μάτι “πέφτει” στις φωτογραφίες από γνωστούς οδηγούς αγώνων-Πρωταθλητές, που έχουν ξεκινήσει την αγωνιστική τους καριέρα από την Speedpark Kart Academy, όπως άλλωστε και ο δικός μας, ο Αλέξανδρος Παπαευθυμίου.

Lazarakos Antoniadis 01

Η δημιουργία

Με τους πολύπειρους συνομιλητές μας, η κουβέντα ξεκινά με νοσταλγική διάθεση και μας ταξιδεύουν πολλά χρόνια πίσω. “Η Speedpark Kart Academy ξεκίνησε το 2010 με βασικούς συντελεστές τον Γιάννη Αντωνιάδη και τον Μάκη Παναγιωτόπουλο και δεν σας κρύβουμε πως καταφέραμε κάτι μοναδικό για τα τότε ελληνικά δεδομένα”, σχολιάζει ο Γιώργος Λαζαράκος, που δεν κρύβει τη συναισθηματική του φόρτιση.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη χρονιά ήταν πιλοτική. Ήταν ένα στοίχημα για το εάν μπορεί ένα τέτοιο, ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα να σταθεί στην ελληνική πραγματικότητα, ώστε να προσφέρει στην ανάπτυξη του Karting. Η εξέλιξη της Ακαδημίας δεν έγινε σε μια ημέρα και το επιθυμητό αποτέλεσμα προέκυψε μέσα από την εμπειρία, τις γνώσεις και τα λάθη, σε συνδυασμό με την αγάπη όλων για το Karting. Πολύτιμη και η συμβολή του Σάκη Ζαφειρόπουλου, που τα τελευταία χρόνια είναι αναπόσπαστο μέλος την ομάδας”.

Πάμε αλλιώς…

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν την συγκεκριμένη ημέρα στην πίστα, συνεχίσαμε τη συζήτηση διαφορετικά. Βρεθήκαμε στο χώρο προετοιμασίας των Kart, που οδηγεί στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού.

Giannis Antoniadis 02

Ο λόγος στον Γιάννη Αντωνιάδη, που μας εξηγεί πως η Speedpark Kart Academy, μια σημαντική προσπάθεια, ακόμη βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.

Διευκρινίζει μάλιστα με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει: “Αν μελετήσετε τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι αθλητές Karting, είναι ελάχιστοι συγκριτικά με τους αθλητές σε άλλες μορφές του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και αυτό θέλουμε να το διαφοροποιήσουμε. Είναι ο λόγος που έχουμε δώσει ιδιαίτερη βάση στην ιεραρχία του προγράμματος οδήγησης. Αναζητούμε τρόπους με τους οποίους θα έρθει ο κόσμος κοντά στο Karting και θα το αγαπήσει”.

Στοχευμένα…

Η σκυτάλη ξανά στον Γιώργο Λαζαράκο που μας εξηγεί αναλυτικά τα όσα προσφέρει η Speedpark Kart Academy.

Giorgos Lazarakos 02

“Σκοπός του προγράμματος είναι αρχικά η προαγωγή της ασφαλούς οδήγησης και η πρώτη επαφή με την οδήγηση ενός Kart. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να είναι ηλικίας από 7 ετών και άνω και να έχουν ελάχιστο ύψος 120cm, χωρίς να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας.

“Μάλιστα συστήνουμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους ενήλικους να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδήγησης καθώς έχουμε παρατηρήσει πως η οδήγηση ενός Kart, λειτουργεί και ως ένα μέσο διασκέδασης και εκτόνωσης από το άγχος της καθημερινότητας”.

Speedpark Kart Academy

Στάδια

Ο Γιώργος μας εξηγεί: “Κάθε ενδιαφερόμενος μέσα από το αντικείμενο του προγράμματος οδήγησης της ακαδημίας, δύναται να γνωρίσει τον σωστό έλεγχο του Kart κατανοώντας ταυτόχρονα τον τρόπο λειτουργίας του. Επόμενο βήμα είναι η εκμάθηση των κανόνων ασφαλείας της πίστας, καθώς και η θεωρητική επεξήγηση των σημαιών που χρησιμοποιούνται σε κάθε διαδικασία. “Παράλληλα γίνεται πρακτική εξάσκηση τήρησης των κανόνων ασφαλείας και της κίνησης μέσα στην πίστα και στη συνέχεια πρακτική εξάσκηση με pace-kart (Πλοηγός με Kart). Ακόμη ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η εκμάθηση τεχνικών οδήγησης με εξειδικευμένες ασκήσεις εντός πίστας, με το σημαντικότερο στάδιο του προγράμματος να είναι η προετοιμασία των οδηγών για την εισαγωγή τους στο αγωνιστικό επίπεδο”.

Η παρακολούθηση του προγράμματος έχει διάρκεια 16 εβδομάδες και μέσα στην χρονιά πραγματοποιούνται δύο ανεξάρτητοι εκπαιδευτικοί κύκλοι.

Οι προπονητικές συνεδρίες είναι διάρκειας 2 ωρών και πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση σε απογευματινά ολιγομελή τμήματα.

Speedpark 011

Προσιτή μάθηση

Το θετικό, όπως μας εξηγούν οι Γιώργος και Γιάννης, είναι πως δεν χρειάζεται όπως νομίζουν οι περισσότεροι να δαπανήσουν πολλά χρήματα για να γίνουν κομμάτι της ακαδημίας.

“Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως η εφάπαξ εγγραφή κοστίζει 50 ευρώ, μέσα σε αυτό το ποσό υπάρχει παροχή χρηστικών αξεσουάρ για τον οδηγό, ενώ το κόστος παρακολούθησης ανά μάθημα κοστολογείται στα 50 ευρώ, μια τιμή προσιτή για αυτά που προσφέρουμε. Επιπρόσθετα υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένων εκπτωτικών πακέτων πληρωμών”.

Lazarakos Papaefthimiou

Βήματα μπροστά…

Έχοντας ολοκληρώσει, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, έχοντας να διαχειριστούμε τα όσα μάθαμε για την Speedpark Kart Academy.

Σίγουρα αποτελεί ένα στοίχημα για τους ιδρυτές της, να πάνε το Karting παρακάτω μέσα απο το όραμα τους και μακάρι, η αγωνία τους να βρει υποστηριkτές και η προσπάθεια τους, μιμητές.

Γεγονός πως μόνο έτσι, με ιδιωτική πρωτοβουλία, συμμετέχοντας ή ακολουθώντας το δρόμο των Λαζαράκου-Αντωνιάδη μπορεί να δρομολογηθεί η εξέλιξη ενός ευαίσθητου και σημαντικού χώρου.

Το karting ξεπερνάει κρατικοδίαιτους των υποσχέσεων και τους “καρεκλολάτρεις” της Ομοσπονδίας. Όργανο των φιλικά προσκείμενων Σωματείων, όποια και αν είναι η διοίκηση της. _Γ.Τ.

Speedpark 01

Πληροφορίες – Speedpark Academy

Υπεύθυνοι ακαδημίας: Γιώργος Λαζαράκος, Γιάννης Αντωνιάδης, Μάκης Παναγιωτόπουλος

Πίστα: Speed Park Ασπροπύργου

Περιοχή: Συντριβάνι, Ασπρόπυργος

Διεύθυνση: Μεγαρίδος

Επικοινωνία: 210 55 70 839, [email protected]

Πληροφορίες: www.speedpark.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Speedpark Kart Academy
 • Speedpark 01
 • Speedpark 02
 • Lazarakos Papaefthimiou
 • Lazarakos Antoniadis 01
 • Giannis Antoniadis 02
 • Giannis Antoniadis 03
 • Lazarakos Antoniadis 02
 • Giorgos Lazarakos 02
 • Speedpark 05
 • Speedpark 04
 • Speedpark 07
 • Speedpark 08
 • Speedpark 09
 • Speedpark 010
 • Speedpark 011
 • Alexandros Papaefthimiou 001
 • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ