top icon
Αγώνες

ERC – Ράλλυ Liepaja Λετονίας: Πειστική νίκη για Solberg (+video)

Οι Oliver Solberg-Aaron Johnston κατέκτησαν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους στο Ράλλυ Liepaja Λετονίας, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ταχύτητά τους αφού επικράτησαν πολύ ανταγωνιστικών συνδυασμών.

Μαζί με τους νικητές Solberg-Johnston (Volkswagen Polo R5), στο βάθρο του Ράλλυ Liepaja Λετονίας, 2ου γύρου του φετινού FIA ERC, ανέβηκαν οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 R5) και Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev (Citroen C3 R5).

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η σημερινή, δεύτερη και καταληκτική ημέρα του Ράλλυ Liepaja Λετονίας, αποτελούνταν από 6 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 87,66 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Οι Solberg-Johnston ξεκίνησαν έχοντας διαφορά 10” από τους Ostberg-Eriksen και γρήγορα, φρόντισαν να την αυξήσουν. Έτσι, παρά ένα μικρό όπως αποδείχθηκε πρόβλημα με τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους στην αρχή του 2ου loop, κατέκτησαν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους στη Λετονία, με διαφορά 20,1” από τους Νορβηγούς. Μάλιστα, ενδεικτικό της ταχύτητας των ειδικών διαδρομών, είναι το γεγονός ότι ο 18χρονος Solberg ολοκλήρωσε τον αγώνα με μέση ωριαία ταχύτητα 120,7 χλμ./ώρα.

Oliver and Petter Solberg

O Oliver Solberg με τον πατέρα του, Petter

Στο stop της τελευταίας ειδικής, ο περιχαρής Solberg τόνισε πως η συνέχεια για εκείνον θα δοθεί στο Ράλλυ Εσθονίας (4-6 Σεπτεμβρίου), στις 4-6 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του WRC. Ταυτόχρονα, έπειτα από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε Λετονία και Ιταλία, αφού παράλληλα έχει σημειώσει δύο νίκες αντίστοιχα στο πλαίσιο του ERC1 Junior (για οδηγούς ηλικίας έως 28 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 ή R5 όπως τα έχουμε συνηθίσει), θα προσπαθήσει να συνεχίσει και στο FIA ERC.

Mads Ostberg

Στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, χωρίς ωστόσο να βαθμολογούνται στο πλαίσιο του ERC, ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 R5). Οι Νορβηγοί, που συμμετείχαν -όπως και αρκετά ακόμη πληρώματα- στο Ράλλυ Liepaja Λετονίας ως προθέρμανση ενόψει του Ράλλυ Εσθονίας, συνέχισαν τη διαδικασία “επανεξοικείωσης” με το αυτοκίνητό τους, χωρίς να διεκδικήσουν στην πράξη τη νίκη. Στο τέλος του αγώνα, ο Ostberg παρουσιάστηκε ευχαριστημένος, αν και όλοι γνωρίζουμε πως για οδηγούς αυτού του επιπέδου, η δεύτερη θέση σπάνια θεωρείται ιδανικό αποτέλεσμα.

Alexey Lukyanuk

Στο βάθρο του Ράλλυ Liepaja Λετονίας, κατακτώντας μάλιστα τους βαθμούς της δεύτερης θέσης για το ERC, τερμάτισαν οι Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev (Citroen C3 R5). Ο Ρώσος οδηγός, αντίθετα με τη φήμη που έχει δημιουργήσει, κινήθηκε μυαλωμένα και απέφυγε τα ρίσκα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον αγώνα του, όπως έκανε για παράδειγμα ο συμπατριώτης του, Nikolay Gryazin, χθες. Έτσι, μετά τη νίκη στη Ρώμη και τη δεύτερη -βαθμολογικά- θέση στη Λετονία, ο Lukyanuk έχει ήδη θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τον δεύτερό του τίτλο, έπειτα από εκείνον του 2018, αφού άλλωστε το φετινό πρωτάθλημα περιλαμβάνει μόνο 6 αγώνες, λόγω της κρίσης από την πανδημία.

Eerik Pietarinen

Η μάχη για την 4η θέση, βρήκε εντέλει νικητές τους Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo (Skoda Fabia R5). Στον πρώτο τους αγώνα μαζί, οι Φινλανδοί ακολούθησαν σταθερό ρυθμό, ώστε και εκείνοι να ζεσταθούν για τη συνέχεια, που πιθανότατα θα δοθεί στο Ράλλυ Εσθονίας. Αν και στην αρχή της ημέρας έχασαν προσωρινά τη θέση τους από τους Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 R5), εντούτοις δεν πτοήθηκαν και επωφελούμενοι από ένα πρόβλημα των Ιρλανδών, επέστρεψαν στην 4η θέση όπου και τερμάτισαν.

Craig Breen

Στις επόμενες δύο θέσεις, βρέθηκαν τα πληρώματα που συμμετείχαν με ελαστικά της ινδικής MRF, Breen-Nagle και Emil Lindholm-Mika Korhonen (Skoda Fabia Rally2 evo). Το εργοστασιακό πλήρωμα της Hyundai, που συμμετέχει στο ERC εξέλιξη των συγκεκριμένων ελαστικών, έχασε περίπου 40” στην τρίτη ειδική διαδρομή της ημέρας, λόγω κλαταρίσματος. Έτσι, περιορίστηκε στην εσωτερική μάχη με τους Φινλανδούς “teammates” τους, επικρατώντας εντέλει για 1,8”.  

Lindholm

Από την πλευρά του, ο Emil Lindholm έδειξε σημάδια της ταχύτητάς του, ενώ σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του Breen, συνεισέφερε στη συνολικά θετική εμφάνιση της ομάδας με τα ελαστικά MRF. Πέραν της 6ης θέσης σε επίπεδο Γενικής, ο 24χρονος Φινλανδός, τερμάτισε και στη 2η θέση του ERC1 Junior, πίσω από τον Solberg, κατακτώντας σημαντικούς βαθμούς και για αυτό το πρωτάθλημα.  

Munster

Στην 7η θέση της γενικής κατάταξης, διαμορφώνοντας και το βάθρο του ERC1 Junior, τερμάτισαν οι Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 R5). Ο 21χρονος οδηγός από το Λουξεμβούργο και μέλος της Hyundai Junior Team ήταν σταθερός σε όλο το διήμερο, παρά την ατυχία στην Qualifying Stage, όταν και δεν κατάφερε να αγωνιστεί λόγω τεχνικού προβλήματος. Από ελληνικής πλευράς, οι Κύπριοι Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου (Volkswagen Polo) στάθηκαν άτυχοι σήμερα, εγκαταλείποντας την προσπάθειά τους από έξοδο.

Torn

Περνώντας στις επιμέρους κατηγορίες, στο ERC3 και ERC3 Junior (για οδηγούς ηλικίας έως 27 ετών με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4 ή R2), νικητές αναδείχθηκαν οι Ken Torn-Kauri Paanas (Ford Fiesta Rally4), που επωφελήθηκαν από την εγκατάλειψη των τοπικών Martins Sesks-Renars Francis (Ford Fiesta Rally4) που διατηρούσαν το προβάδισμα έως και 2 ειδικές διαδρομές πριν το τέλος, όταν από πρόβλημα στο ψυγείο. Στο ERC2, νικητές αναδείχθηκαν οι Ούγγροι Tibor Erdi Jr.-Szabolcs Kovacs, που πάντως καρδιοχτύπησαν στην τελευταία ειδική διαδρομή, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με τον κινητήρα του Mitsubishi Lancer X.

Επόμενος αγώνας για το φετινό FIA ERC, θα είναι το επίσης χωμάτινο Ράλλυ Αζόρες, στην Πορτογαλία, στις 17-19 Σεπτεμβρίου.

Miscellaneous

Ράλλυ Liepaja Λετονίας, 15-16 Αυγούστου

FIA ERC, 2ος γύρος

Ε.Δ.: 10

Ταχύτεροι χρόνοι.: Solberg 6, Ostberg 2, Gryazin-Lukyanuk 1

Επικεφαλής κατάταξης: 1-10 Solberg

Βαθμολογούμενη 15άδα

1. Solberg-Johnston (Volkswagen Polo R5) – 1οι ERC1 Junior 1:27.23.0”

2. Ostberg-Eriksen (Citroen C3 R5)                                                 +20,1”

3. Lukyanuk-Eremeev (Citroen C3 R5)                                           +37,2”

4. Pietarinen-Linnaketo (Skoda Fabia R5)                                     +1:34,1”

5. Breen-Nagle (Hyundai i20 R5)                                                    +1:51,3”

6. Lindholm-Korhonen (Skoda Fabia Rally2 evo) – 2οι ERC1 Junior +1:53,1”

7. Munster-Louka (Hyundai i20 R5) – 3οι ERC1 Junior                     +2:19,7”

8. Heikkila-Arpiainen (Skoda Fabia Rally2 evo)                                +2:35,9”

9. Llarena-Fernandez (Citroen C3 R5) – 4οι ERC1 Junior              +3:23,2”

10. Johnston-Kihurani (Citroen C3 R5)                                           +3:48,1”

11. Jeets-Toom (Skoda Fabia R5)                                                   +3:57,4”

12. Cais-Zakova (Ford Fiesta R5 MkII) – 5οι ERC1 Junior              +4:17,6”

13. Marczyk-Gospodarczyk (Skoda Fabia Rally2 evo) – 6οι ERC1 Junior +4:42,0”

14. Dinkel-Mayrhofer (Skoda Fabia Rally2 evo)  – 7οι ERC1 Junior +5:08,0”

15. Mayr-Melnhof-Welsesheimb (Ford Fiesta R5 MkII)                   +6:02,3”

ERC2: Erdi Jr.-Kovacs (Mitsubishi Lancer EVO X)

ERC3 & ERC3 Junior: Torn-Paanas (Ford Fiesta Rally4)

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC

Onboard των νικητών Solberg-Johnston

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ