top icon
Αγώνες

F1: H Ferrari είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τη FIA, λέει ο Ecclestone

Σε δηλώσεις που ήδη συζητούνται πολύ προχώρησε ο Bernie Ecclestone, ο οποίος αποκάλυψε πως η FIA τηρούσε πάντοτε ευνοϊκή στάση απέναντι στη Ferrari, ειδικά επί διοίκησης Max Mosley.

Ο Bernie Ecclestone βρισκόταν στην ηγεσία της F1 για περίπου τέσσερις δεκαετίες και, όντας από τις αρχές του 2017 παρελθόν από την διοίκηση του σπορ, μιλά ανοιχτά για ζητήματα που «καίνε».

Ένα από αυτά είναι και η στάση της FIA, αλλά και του ίδιου, απέναντι στη Ferrari. Για αυτό ακριβώς το θέμα μίλησε σε συνέντευξή του στην ιταλική La Republica, στην οποία παραδέχτηκε ότι υπήρχε ευνοϊκή μεταχείριση προς τους Ιταλούς.

«Το να βοηθάμε τη Ferrari ήταν πάντα η έξυπνη επιλογή. Και πάντα γινόταν αυτό μέσω αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς. Οι ομάδες είναι σημαντικές για την F1, αλλά η Ferrari είναι κάτι παραπάνω από αυτό, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια που βοήθησαν το Maranello να κερδίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ecclestone.

Όταν ρωτήθηκε για τη στάση του αλυτάρχη της F1, Charlie Whiting, σε όλο αυτό, ο Βρετανός απάντησε: 

«Ο Charlie έκανε πάντα αυτό που έπρεπε, αλλά ο Max [Mosley, πρώην πρόεδρος της FIA] βοηθούσε συχνά τη Ferrari, κaι εγώ από τη μεριά μου ήθελα τη Ferrari νικήτρια. Όλες οι ομάδες θέλουν να έρθουν αντιμέτωπες με μία ανταγωνιστική Ferrari. Είναι άλλο πράγμα να κερδίζεις με αντίπαλο τη Sauber, κaι άλλο να κερδίζεις απέναντι σε ένα κόκκινο μονοθέσιο από το Maranello».

Πιθανή η βοήθεια της Mercedes προς τη Ferrari

Ο Βρετανός αναφέρθηκε και σε μία πιθανή εξωτερική βοήθεια προς την ομάδα του Maranello, τονίζοντας πως η Mercedes ίσως ήταν αυτή που έδωσε μέρος της τεχνογνωσίας της στους Ιταλούς:

«Η Mercedes [τους βοήθησε] – και με καλό λόγο. Το να κατακτάς έναν παγκόσμιο τίτλο απέναντι στη Sauber είναι διαφορετικό από το να τον κατακτάς απέναντι στην Ferrari».

Και προσέθεσε:

«Δεν ξέρω με βεβαιότητα. Εικάζω. Στο παρελθόν έχει συμβεί με τη Honda. Και, αν η Mercedes αποφάσισε πως ήθελε να δώσει μέρος της τεχνολογίας της στο Maranello, θεωρώ πως ήταν μία καλή κίνηση. Είναι επίσης βέβαιο πως, με δεδομένη την φιλική σχέση ανάμεσα στις δύο ομάδες, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει για το 2017 η Στουτγκάρδη θα ήταν α) να βεβαιωθεί ότι η Red Bull δεν θα έχει τους πιο δυνατούς κινητήρες και β) ότι η Ferrari θα είναι αρκετά ανταγωνιστική για να είναι μία ισχυρή αντίπαλος ώστε να την κερδίσουν».

Όλα αυτά κλήθηκε να σχολιάσει ο Christian Horner, επικεφαλής της RedBull, που επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι οι σχέσεις των δύο ομάδων είναι αρκετά στενές ώστε κάτι τέτοιο να ήταν εφικτό:

«Είναι ξεκάθαρο ότι Ferrari και Mercedes έχουν αρκετά στενές σχέσεις, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίον δρουν στις συναντήσεις. Δεν θα συμφωνήσει σε κάτι ο ένας αν δεν έχει έρθει σε συνεννόηση με τον άλλον την σήμερον ημέρα. Επομένως, υπάρχει αυτή η δυναμική ανάμεσά τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Formula 1, δεν θα είναι και η τελευταία. Όσον αφορά το ενδεχόμενο η μία ομάδα να βοήθησε την άλλην, αυτό δεν μας απασχολεί. Δεν έχω ιδέα. Θα εκπλαγόμουν, αλλά ναι… αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή με τη Mercedesκαι τη Ferrari είναι πως έχουν κοινό τρόπο σκέψης».

Σκέτες ανοησίες, λέει ο Sergio Marchionne

Στα λεγόμενα-ισχυρισμούς του Ecclestone απάντησε φυσικά και ο πρόεδρος της Ferrari, Sergio Marchionne.

«Πιστεύω πως είναι σκέτες ανοησίες. Θεωρώ πως ο Bernie πρέπει να νιώθει πολύ ευγνώμων που η Ferrari ήταν στα πράγματα, και τον βοήθησε να μετατραπεί το σπορ σε μία κερδοφόρα επιχείρηση που τελικά αξιοποίησε προς δικό του όφελος».

Και προσέθεσε:

«Να είναι καλά, συμπαθώ τον Bernie, πολύ, αλλά φρονώ πως η Ferrari έχει κάνει αρκετά για την F1»._Δ.Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ