top icon
Αγώνες

F1: To δικαστήριο δικαιώνει τον Briatore

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Renault, Flavio Briatore, νίκησε τη δικαστική υπόθεση που είχε ξεκινήσει στα γαλλικά δικαστήρια εναντίον της FIA, όσον αφορά τον ισόβιο αποκλεισμό του από οποιοδήποτε πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Renault, Flavio Briatore, νίκησε τη δικαστική υπόθεση που είχε ξεκινήσει στα γαλλικά δικαστήρια εναντίον της FIA, όσον αφορά τον ισόβιο αποκλεισμό του από οποιοδήποτε πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Ο Ιταλός, αρνούμενος ότι συνωμότησε στην πρόκληση εσκεμμένου ατυχήματος από τον Nelsinho Piquet στο Grand Prix Σιγκαπούρης του 2008, έχασε τη θέση του στην ομάδα αλλά αποκλείστηκε εφʼ όρου ζωής από οποιοδήποτε χώρο υπό την αιγίδα της FIA, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού το Σεπτέμβριο, επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η Iταλός, δεν παρευρέθηκε στην ακρόαση του ΠΣΜΑ ισχυριζόμενος ότι η FIA δεν έχει δικαιοδοσία επάνω του, αφού δεν του παρέχει κάποιου είδους άδεια, για αυτό και προσέφυγε στα γαλλικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν παράνομη και ζητώντας αποζημίωση.

Το Tribunal de Grande Instance του Παρισιού αποφάνθηκε ότι η απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου της FIA, ήταν παράτυπη και παράνομη. Οι δικαστές όρισαν επίσης ότι ο Briatore θα λάβει αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ.

H FIA διατάχθηκε να ανακοινώσει στο κοινό και τις ομάδες ότι οι αποκλεισμοί από κάθε πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της, των Flavio Briatore και Pat Symonds (η ποινή του πρώην διευθυντή μηχανολογίας της Renault ήταν 5ετής).

Οι δικαστές, στην ετυμηγορία τους ανέφεραν ότι η FIA έχει το δικαίωμα να επιβάλει ποινές μονάχα σε άτομα στα οποία έχει παραχωρήσει κάποιου είδους άδεια και όχι σε τρίτα πρόσωπα, σύμφωνα με το άρθρο 28 των θεσπισμάτων. Τόνισαν επίσης ότι στα θεσπίσματα δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού ανθρώπων να εργάζονται σε θεσμούς μηχανοκίνητου αθλητισμού υπό την αιγίδα της.

Ο Briatore έχει δηλώσει την άποψή του ότι η ποινή που δέχθηκε οφειλόταν στην εκδικητικότητα του τέως προέδρου της FIA, Max Mosley και το δικαστήριο έδειξε να συμφωνεί με τον Ιταλό, αναφέροντας τις διαμάχες μεταξύ τους όταν βρίσκονταν στη Διεθνή Ομοσπονδία και τη FOTA, αντίστοιχα.

Η απόφαση του ΠΣΜΑ δεν ακυρώθηκε, αλλά ανακηρύχθηκε παράτυπη και κατά συνέπεια, η FIA είναι υποχρεωμένη εντός των επόμενων δυο εβδομάδων να ανακοινώσει ότι οι ποινές των Briatore και Symonds δεν ισχύουν. Αυτή η είδηση θα πρέπει να δημοσιευθεί σε γαλλική εφημερίδα, με έξοδα της FIA, με περιορισμένο κόστος στα 15.000 ευρώ για τον Briatore και 5.000 για τον Symonds.

Πάντως ο Briatore δεν πρόκειται να βιαστεί να λάβει την απόφαση αν θα επιστρέψει στη Formula 1. To μόνο που θέλει να κάνει ο Ιταλός είναι να απολαύσει αυτή τη στιγμή ευτυχίας όπως τη χαρακτήρισε, έπειτα από αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον ίδιο. Ο Briatore δήλωσε ότι ήταν δύσκολη απόφαση για τον ίδιο να απευθυνθεί στα δικαστήρια για να προκαλέσει την απόφαση της FIA, ωστόσο το γεγονός ότι το ΠΣΜΑ χρησιμοποιήθηκε για την επίλυση προσωπικών διαφορών, λέει ότι δεν του άφησε άλλη επιλογή. Παρά το γεγονός ότι ο Ιταλός παρουσιάζει την απόφαση του δικαστηρίου σα νίκη, ισχύει ότι είχε ζητήσει και αποζημίωη 1 εκατομμυρίου ευρώ την οποία οι Γάλλοι δικαστές δεν του χάρισαν.

H Διεθνής Ομοσπονδία εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση την απόφαση του Tribunal de Grande Instance, του οποίου η απόφαση δε μπορεί να εφαρμοστεί, εάν η FIA δεν εξαντλήσει όλες τις επιλογές της.
Φ.Λ.
[email protected]

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ