Αγώνες Formula 1

GP Μ. Βρετανίας: Επιστροφή στο σπίτι

Η Formula 1 επιστρέφει στο Silverstone, εκεί όπου πριν 70 χρόνια o θεσμός έπαιρνε σάρκα κι οστά. 

Μπορεί η τωρινή χάραξη της πίστας να μη θυμίζει πολύ την αρχική, αλλά και την πιο πρόσφατη, όμως η ατμόσφαιρα δεν αλλάζει, όποιες κι αν είναι οι στροφές. Πώς να αλλάξει άλλωστε, όταν σε αυτές τις στροφές γεννήθηκε η F1, στις 13 Μαΐου του 1950, όταν το Silverstone φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα του νεοσύστατου πρωταθλήματος.

Το Βρετανικό GP δεν έχει διεξαχθεί αποκλειστικά στην εν λόγω πίστα. Από το 1955, το Aintree και το Silverstone φιλοξενούσαν εναλλάξ τον αγώνα, μέχρι τη δεκαετία του ’60, όπου το Brands Hatch πήρε τη θέση του Aintree.

Πάντα όμως θα θεωρείται «σπίτι» του αγώνα το Silverstone, ακόμα και με τη νέα του μορφή, όπως αυτή χρησιμοποιείται από το 2011 και μετά. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να στερήσει από αυτό το θρυλικό σιρκουί την ακολουθία των Maggots-Becketts-Chapel που διαδέχεται από την Hangar Straight, τίποτα δε συγκρίνεται με τη ροή που έχει αυτή η διαδρομή, είτε η παλιά είτε η νέα.

Γύρω από την πίστα (ή κοντά σε αυτήν) είχαν κι έχουν την έδρα τους πολλές ομάδες, όπως τώρα η Force India, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στη Βρετανία εδρεύουν κι άλλες ομάδες, όπως η Red Bull, η Mercedes, η Williams, η McLaren και το ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Haas.

Στα αγωνιστικά, η πίστα του Silverstone απαιτεί την απόλυτη ισορροπία στο set-up μεταξύ τελικής ταχύτητας και κάθετης δύναμης. Η Hangar Straight προσφέρεται για προσπεράσματα μόνο αν έχεις καλή έξοδο από τις Maggots-Becketts-Chapel, κι αυτό είναι και το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της πίστας: γρήγορες ή μέσης ταχύτητας στροφές ακολουθούμενες από ευθείες ή flat-outκαμπές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλές ομάδες επιλέγουν να φέρουν μεγάλα πακέτα αναβαθμίσεων, για να προσαρμοστούν σε αυτήν την ιδιαίτερη πίστα με τα πολλά, διαφορετικά μεταξύ τους, χαρακτηριστικά.

Μετά τους πρώτους τρεις αγώνες της χρονιάς, η Mercedes έχει δείξει πως έχει με διαφορά το καλύτερο μονοθέσιο, με ένα μόνο ψεγάδι: την αξιοπιστία σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που έγινε πιο σαφές κατά το πρώτο τριήμερο της σεζόν.

Η Red Bull, μαζί με τη Racing Point, ακολουθούν τους πρωταθλητές – ειδικά τα ροζ μονοθέσια θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να κάνουν ένα καλό αποτέλεσμα, στον αγώνα που βρίσκεται μόλις μέτρα μακριά από το εργοστάσιό τους.

Στα τουmidfield, η McLaren θα θέλει να ανακάμψει μετά το δύσκολο για την ίδια Ουγγρικό GP, ενώ η Ferrari προετοιμάζεται για ένα ακόμα ιδιαίτερο Σ/Κ, σε μία πίστα που έχει απαιτήσεις από τον κινητήρα.

Όλα θα φανούν το προσεχές τριήμερο._Δ.Μ.

Το πρόγραμμα του Grand Prix

Παρασκευή 31 Ιουλίου

FP1: 13.00-14.30

FP2: 17.00-18.30

Σάββατο 1 Αυγούστου

FP3: 12.00-13.00

Κατατακτήριες: 16.00-17.00

Κυριακή 2 Αυγούστου

Αγώνας: 16.10

Πληροφορίες για τον αγώνα

- Πρώτη διοργάνωση: 1950

- Μήκος πίστας: 5,891

- Γύροι: 52

- Περισσότερες νίκες (οδηγοί): Lewis Hamilton (6)

- Περισσότερες νίκες (κατασκευαστές): Ferrari (16)

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου