top icon
Αγώνες

GΡ Ρωσίας: From Sochi with love

Το Ρωσικό Grand Prix φέρει ιστορία, αλλά είναι η σύγχρονη εκδοχή του, αυτή στο Σότσι, που τραβά τα βλέμματα του κόσμου της Formula 1.

Όπως και για πολλά άλλα Grand Prix στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έτσι και για αυτό της Ρωσίας, οι ρίζες του εντοπίζονται στην αυγή του 20ου αιώνα, και πιο συγκεκριμένα το 1913. Τότε, και για δύο χρόνια, η Ρωσική Αυτοκρατορία διεξήγαγε τον αγώνα σε μία πίστα στην Αγία Πετρούπολη. Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά της Ρωσικής Επανάστασης έριξε την αυλαία για τον αγώνα.

Ωστόσο, η ιδέα διεξαγωγής ενός GP στη Σοβιετική Ένωση ήταν κάτι που ο Bernie Ecclestone κυνήγησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Είχε συνάψει μία αρχική συμφωνία και ο αγώνας είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προγράμματος για το 1983, όμως τελικά δεν προχώρησε, κι έτσι, το πρώτο κομμουνιστικό κράτος που θα φιλοξενούσε αγώνα της F1 ήταν η Ουγγαρία, το 1986.

Το 2001, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε τις πρώτες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και πάλι, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά, το 2010, έγινε γνωστό πως από το 2014, το Σότσι θα φιλοξενούσε αγώνα, μέχρι και το 2020, κάνοντας το όνειρο τριών δεκαετιών, πραγματικότητα.

Η πίστα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Πάρκο που οικοδομήθηκε με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, και έχει μήκος 5,9 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά, είναι ένα σιρκουί πόλης, χωρίς υψομετρικές διαφορές, αλλά με τη διαφορά ότι έχει αρκετά μεγάλο φάρδος σε σχέση με άλλες πίστες δρόμου. Θα έλεγε κανείς πως μοιάζει αρκετά στην πίστα της Βαλένθια, μόνο το Sochi Autodrom διαθέτει αρκετά μεγάλες ευθείες, που έχουν και συγκεκριμένες απαιτήσεις από τις μονάδες ισχύος των μονοθέσιων.

Οι γρήγορες καμπές της και η γενικότερη χάραξη που διαθέτει μία ξεχωριστή ροή, έχουν ευνοήσει κατά καιρούς τα μονοθέσια με τον γερμανικό κινητήρα στην πλάτη τους, ενώ εκεί φαίνεται να τα πηγαίνει διαχρονικά καλά ο Valtteri Bottas, ανεβαίνοντας στο βάθρο το 2014 και παίρνοντας pole και νίκη το 2017.

Φαβορί είναι -αδιαμφισβήτητα- η Mercedes, που δεν έχει χάσει ακόμα αγώνα στην συγκεκριμένη πίστα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ελαστικά, η Pirelli θα διαθέσει τις C3, C4 και C5 γόμες, με τον επικεφαλής αγώνων F1 της εταιρείας, Mario Isola, να εξηγεί:

«Το Ρωσικό Grand Prix είναι ένα από τα λίγα που έχουν κρατήσει την θέση του στο καλεντάρι, την ίδια που είχε και πέρυσι. Από τότε όμως, αποφασίσαμε να πάμε σε ένα βήμα πιο μαλακές γόμες, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη πρόκληση σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές.

«Χάρη στο μειωμένο πάχος της γόμας, που πρώτη φορά είδαμε το 2019, οι πιο μαλακές C3, C4 και C5 γόμες θα ενθαρρύνει την χρήση και των τριών γομών χωρίς τους οδηγούς να πρέπει να τις διαχειρίζονται υπέρ το δέον κατά τη διάρκεια του αγώνα.»

Όλα θα φανούν το προσεχές τριήμερο._Δ.Μ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου:

Παρασκευή 25/9

FP1: 11:00-12:30

FP2: 15:00-16:30

Σάββατο 26/9

FP3: 12:00-13:00

Κατατακτήριες: 15:00-16:00

Κυριακή 27/9

Αγώνας: 14:10

Πληροφορίες για τον αγώνα:

Πρώτο GP: 2014

Μήκος πίστας: 5,848χλμ

Γύροι: 53

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ