top icon
Formula 1

Ο Martin Whitmarsh στην Aston Martin

Ένας παλιός γνώριμος της Formula 1, ο Martin Whitmarsh, πρώην διευθυντής της McLaren, θα επιστρέψει στο σπορ, αναλαμβάνοντας CEO της Aston Martin Performance Technologies, η οποία θα εσωκλείει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην F1.

Η ίδρυση της Aston Martin Performance Technologies, έχει ως σκοπό, πέρα από τη διαχείριση της ομάδας της Formula 1, να αναπτύξει και να προωθήσει στην αγορά τις τεχνικές δυνατότητες και την πνευματική ιδιοκτησία του ομίλου, με στόχο την παροχή της καλύτερης κατηγορίας υπηρεσιών καινοτομίας, μηχανικής, δοκιμών και κατασκευής σε διάφορους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας.

O Martin Whitmarsh είχε προσχωρήσει στη McLaren το 1989 ως επικεφαλής λειτουργιών (ορμώμενος από την αεροναυπηγική British Aerospace (νυν BAE Systems). To 1997 ο Whitmarsh ανέλαβε το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου της ομάδας της McLaren. Το 2004 ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής λειτουργικού στελέχους (COO) του ομίλου McLaren. To 2009 χρίστηκε διευθυντής της ομάδας της McLaren. Ο Whitmarsh διατέλεσε επίσης πρόεδρος του συνδέσμου των ομάδων (FOTA) μεταξύ 2009 και 2013.

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ron Dennis απέλυσε τον Martin Whitmarsh από την McLaren έπειτα από 24 χρόνια θητείας και ενώ είχε δεσμευθεί ότι θα ήταν πιστός στην εταιρεία, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Adrian Newey. Η McLaren δεν κατάφερε να κατακτήσει τίτλο υπό τη διοίκηση του Whitmarsh και επιπλέον, η Mercedes προτίμησε να αγοράσει την ομάδα της Brawn και να λύσει τους συνεταιρικούς δεσμούς της με τη McLaren.

Έκτοτε, ο 63χρονος σήμερα Whitmarsh, ασχολήθηκε με τη διαχείριση της ομάδας του ιστιοπλοΐας του Ολυμπιονίκη Ben Ainslie για το America’s Cup. Ήταν επίσης μέλος της παγκόσμιας συμβουλευτικής επιτροπής της Formula E. Είχε συμβουλευτικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης κόστους και διαμόρφωσης κανονισμών της FIA από το 2017. Το 2020 ενεπλάκη επίσης και στην πρωτοβουλία του Lewis Hamilton για την ποικιλομορφία των εργαζομένων στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, την Επιτροπή Hamilton (Hamilton Commission).

O Lawrence Stroll, πρόεδρος της Aston Martin, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνουμε ότι ο Martin θα προσχωρήσει σε εμάς ως επικεφαλής εκτελεστικό στέλεχος ομίλου, της νέας εταιρείας Aston Martin Performance Technologies, από την 1η Οκτωβρίου 2021».

«Ο Martin θα έχει ανώτατη ηγετική ευθύνη, θα με βοηθήσει και θα με στηρίξει στον καθορισμό της νέας στρατηγικής κατεύθυνσης για την Aston Martin Performance Technologies και τις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου στόχου να οδηγήσει τη μετατροπή της ομάδας Aston Martin σε οργανισμό ικανό να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 εντός των επόμενων τεσσάρων έως πέντε ετών και να την αναπτύξει σε επιχείρηση 1 δισεκατομμυρίου λιρών, σε παρόμοιο χρονικό διάστημα».

«Ο Martin έχει μια μακρά, επιτυχημένη και υψηλού κύρους καριέρα, που εκτείνεται στους τομείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

«Επιπλέον, είναι ένας αποδεδειγμένος νικητής στη Formula 1. Είναι επομένως το ιδανικό άτομο για τη δουλειά αυτή, που θα συνεργάζεται μαζί μου και της ανώτερης διοικητικής μας ομάδας για να οδηγήσει και να εμπνεύσει το εργατικό μας δυναμικό σε μελλοντική επιτυχία τόσο εντός όσο και εκτός πίστας».

Ο Martin Whitmarsh δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που διορίστηκα από τον Lawrence στη θέση του επικεφαλής εκτελεστικού στελέχους του ομίλου της νέας εταιρείας Aston Martin Performance Technologies, από την 1η Οκτωβρίου 2021».

«Γνωρίζω και θαυμάζω τον Lawrence για πολλά χρόνια, και πάντα με εντυπωσίαζε εξαιρετικά η τρομερή επιχειρηματική του οξυδέρκεια και η, κατά τα φαινόμενα, ανεξάντλητη φιλοδοξία του».

«Ομοίως, πάντα σεβόμουν την ‘ομάδα του Silverstone’, αν μπορώ να την ονομάσω έτσι, η οποία συχνά έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές της υπό τις διάφορες προηγούμενες ενσαρκώσεις της και που τώρα έχει τη δυνατότητα να διακριθεί πιο υψηλότερα από ποτέ».

«Σκοπός του Lawrence είναι η Aston Martin να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1, πολύ απλά, και δεν θα συμμετείχα μαζί του σε αυτήν την προσπάθεια αν δεν ήμουν απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος».

«Ξέρω τι χρειάζεται για να κερδίσεις στη Formula 1και, εμπνευσμένος από την ηγεσία του Lawrence και υποστηριζόμενος από την ικανότητα, το πάθος και την αποφασιστικότητα του εργατικού δυναμικού, σκοπεύω να κάνω ό, τι μπορώ για να βεβαιωθώ πως η ομάδα μας θα γίνει ο νικητήριος οργανισμός που ο Lawrence είναι αποφασισμένος ότι πρέπει να είναι».

«Τέλος, είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τη δημιουργία της νέας εταιρείας Aston Martin Performance Technologies, κάτω από την οποία θα καθίσει η εταιρική ομπρέλα της Aston Martin F1 Team, και είμαι ενθουσιασμένος για την προοπτική ανάπτυξης και εφαρμογής των τεχνικών μας δυνατοτήτων και της πνευματικής μας ιδιοκτησίας ως μια επιτυχημένη και κερδοφόρα νέα επιχείρηση».

Πέραν από την πρόσφατη ανακοίνωση της διατήρησης του ίδιου οδηγικού διδύμου για τη σεζόν του 2022 στη Formula 1, η Aston Martin εγκαινίασε προσφτάτως και τις εργασίες για την κατασκευασή των καινούργιων εγκαταστάσεων της ομάδας._Φ.Λ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ