top icon
Αγώνες

O Loeb μιλάει για το «διαζύγιο» με τον Elena

Διαβάστε τι είπε ο Sebastien Loeb σε γαλλικό Μέσο, στην πρώτη του συνέντευξη έπειτα από τη λήξη της συνεργασίας με τον Daniel Elena για το Dakar.

H ανακοίνωση λήξης της συνεργασίας  των Sebastien Loeb και Daniel Elena, όσον αφορά στη συμμετοχή του Γάλλου οδηγού στο Dakar, υπήρξε κεντρικό θέμα της επικαιρότητας του motorsport τις προηγούμενες εβδομάδες, αφού  μεταξύ άλλων ο Daniel Elena αντέδρασε έντονα, στρέφοντας τα βέλη του προς την Prodrive και καλώντας τον Loeb έως να αλλάξει ομάδα.

Μιλώντας για πρώτη φορά έπειτα από αυτόν τον “χωρισμό” στο γαλλικό DNA Sports, ο Sebastien Loeb είπε πολλά και ενδιαφέροντα, μεταξύ των οποίων πως υπήρξαν θέματα συνεννόησης και εντάσεις μεταξύ του πληρώματος, ενώ εστίασε στις δυσκολίες που έφερε το νέο σύστημα πλοήγησης με ψηφιακό roadbook.

Sebastien Loeb-Daniel Elena

“Το φετινό Dakar ήταν δύσκολο, όμως γνωρίζαμε ότι θα είναι έτσι”, δήλωσε ο Loeb. “Νέα ομάδα, νέο περιβάλλον και νέο σύστημα πλοήγησης, χωρίς δυνατότητα προετοιμασίας το προηγούμενο βράδυ, οπότε υπήρχαν πολλές προκλήσεις και δεν ήταν απλό”.

Σχετικά με το debrief του Dakar, βάσει του οποίου η Prodrive πρότεινε στον Loeb αλλαγή συνοδηγού, την οποία εκείνος αποδέχθηκε, ανέφερε: “Η Prodrive εστίασε στη λύση των προβλημάτων του αυτοκινήτου και της ομάδας και εγώ κοίταξα τον εαυτό μου, καθώς πρέπει να βελτιωθώ στην οδήγηση και την πλοήγηση. Είχαμε πολλά κλαταρίσματα και ίσως οδήγησα το αυτοκίνητο όπως έκανα στο παρελθόν με το Peugeot, το οποίο έχει μεγαλύτερα ελαστικά καθώς λειτουργούν με βάση διαφορετικό κανονισμό σε σύγκριση με τα 4Χ4.

“Στην πλοήγηση, κάναμε ορισμένα λάθη και έπρεπε να το δούμε αυτό. Ο τρόπος που δουλέψαμε ήταν διαφορετικός λόγω των νέων κανονισμών. Χάσαμε λίγη από τη δύναμή μας, είχαμε ορισμένες παρεξηγήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε ακόμη και έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσά μας. Κάποιες φορές, ανακοίνωνε πράγματα που δεν πίστευα. Άλλες φορές γινόμουν εγωιστής ενώ είχε δίκιο. Υπήρξαν εντάσεις και συγκρούσεις που ποτέ δεν είχαμε στο παρελθόν. Δεν τον κατηγορώ, όμως χαθήκαμε λίγο…”

Sebastien Loeb-Daniel Elena

Αν και η συνεργασία με τον Daniel Elena υπήρξε επιτυχημένη τις προηγούμενες χρονιές, ο Sebastien Loeb θεωρεί πως οι αλλαγές στους κανονισμούς του Dakar, επιβάλλουν την παρουσία επαγγελματιών συνοδηγών rally raid στο δεξί μπάκετ. Άλλωστε, οι Loeb-Elena δεν ήταν το μοναδικό πλήρωμα με λάθη στην πλοήγηση, αφού και οι Sainz-Cruz, που τερμάτισαν στην τρίτη θέση, έχασαν αρκετό χρόνο. Από την άλλη, ο νικητής Stephane Peterhansel απέδωσε τα εύσημα στο συνοδηγό του Edouard Boulanger, για την επιτυχή χρήση του ψηφιακού roadbook.

“Οι νέοι κανονισμοί του roadbook απαιτούν άμεση ανάλυση του δρόμου από τους συνοδηγούς και οδηγούς, καλό διάβασμα και κρίση σε υψηλές ταχύτητες. Στο παρελθόν, ο Daniel δούλευε πολύ με το roadbook το βράδυ πριν από τον αγώνα, θα έλεγα πολύ πάνω από το μέσο όρο των άλλων συνοδηγών. Αυτό του επέτρεπε να γίνει ο καλύτερος στην ανάλυση των διαδρομών. Όμως τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η πλοήγηση είναι πολύ πιο ακριβής και φαίνεται πως εκεί αποκτούν πλεονέκτημα οι ειδικοί στο rally raid”.

Αναφορικά με το τηλεφώνημα στον συνοδηγό και φίλο του, ο Loeb τόνισε: “Το σκέφτηκα πολύ. Στη βάση είμαι καλό παιδί, δε μου αρέσει να λέω πράγματα που πονάνε. Δεν ήθελα να το κάνω πραγματικά, πάντοτε πάλευα να διατηρώ τον Daniel μαζί μου σε όλη μου την καριέρα, ακόμη και αν άνθρωποι ήθελαν να τον αφαιρέσουν από το σύστημα. Ήξερα πως θα το πάρει άσχημα και θα απογοητευτεί.

Sebastien Loeb

“Όμως του μίλησα ανοιχτά, όπως κάνουν δυο καλοί φίλοι. Ήθελα να το κάνω αυτό για να βγω από την ασφάλειά μου, να βελτιώσω τις πιθανότητες προόδου στο Dakar. Έχω φιλοδοξίες, λέω στον εαυτό μου πως με τη βοήθεια ενός επαγγελματία συνοδηγού rally raid, θα βελτιωθώ ακόμη περισσότερο”.

Καταλήγοντας, ο Loeb διαχώρισε το WRC από τo rally raid, θεωρώντας πως είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: “Δεν αμφισβητώ τη δυναμική του και τα προσόντα του ως συνοδηγού, ειδικά στο WRC. Μεγαλώσαμε μαζί εκεί, κερδίσαμε μαζί και απολαύσαμε ορισμένα εκπληκτικά χρόνια. Όμως το rally raid είναι πολύ ιδιαίτερο”.

“Ο Daniel παραμένει σύντροφος. Ευελπιστώ πως θα το ξεπεράσει και θα διατηρήσει τις καλές αναμνήσεις. Είμαι βέβαιος πως θα ζήσουμε και άλλες ωραίες στιγμές σε ένα ράλλυ ή σε μπάρμπεκιου”, κατέληξε ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ και πολυνίκης του WRC. 

Photos: Red Bull Content Pool

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ