top icon
Αγώνες

Peterhansel, Sainz και Despres μιλούν για το Dakar Rally 2019

Οι τρεις πρώην οδηγοί της Peugeot και θρύλοι του σκληρότερου αγώνα αντοχής στον πλανήτη, μιλούν για το Mini JCW Buggy, το νέο τους «όπλο» στο φετινό Dakar Rally που εκκινεί από την έρημο του Περού σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα του Dakar Rally του 2019 βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Τα πληρώματα που θα λάβουν μέρος στο φετινό μαραθώνιο είναι έτοιμα πλέον να «παλέψουν» απέναντι στις ουκ ολίγες προκλήσεις του αγώνα που θα έχει ως αφετηρία του την έρημο του Περού στις 6 Ιανουαρίου ευελπιστώντας, πρώτα και κύρια, στην… επιβίωσή τους και, εν συνεχεία, σε διακρίσεις. Στο φετινό αγώνα ένα ιδιαίτερο «τρίο» οδηγών, με πάνω από 20 νίκες σε αυτόν, θα δώσει για μία ακόμα φορά το «παρών». Αυτή τη φορά, όμως, με διαφορετικά χρώματα και «όπλα».

Μετά την αποχώρηση της Peugeot από το θεσμό, οι Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz και Cyril Despres βρήκαν τη νέα αγωνιστική τους στέγη στο στρατόπεδο της Mini, κάτι που θα δώσει στους οδηγούς-θρύλους του Dakar Rally την ευκαιρία να λάβουν για πρώτη φορά μέρος στον αγώνα οδηγώντας τρία John Cooper Works Buggy.

Σε αυτή την τριπλή συνέντευξη, οι «Big Three» οδηγοί, όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί η ίδια η ομάδα, συζητούν για τις προκλήσεις και τη γοητεία του αγώνα, το ομαδικό πνεύμα που απαιτείται, αλλά και για τις πιθανότητες επιτυχίας τους με το Mini JCW Buggy.

Τι πιστεύετε για τη σύνθεση της ομάδας;

Stéphane Peterhansel > Η πρώτη μου σκέψη έχει να κάνει με το πολύ, πολύ καλό ομαδικό πνεύμα. Έχουμε οδηγήσει μαζί για αρκετά χρόνια και πάντα μοιραζόμασταν τη φιλοσοφία της μάχης για την ομάδα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ αυτό το ομαδικό πνεύμα.

Carlos Sainz > Έχουμε την ισχυρότερη ομάδα που θα αγωνιστεί στο Dakar 2019. Πιστεύω και ελπίζω ότι η Mini θα είναι περήφανη για αυτό το πλήρωμα.

Cyril Despres > Είμαστε πραγματικά μία μεγάλη ομάδα και συμβιώνουμε πραγματικά πολύ καλά. Καθένας από εμάς είναι πολύ έμπειρος και έχουμε πολλές νίκες στο Dakar. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό βγάζει από πάνω μας αρκετή πίεση».

Είναι το ισχυρό ομαδικό πνεύμα καθοριστικό στους αγώνες αντοχής;

Carlos Sainz > Δεν μπορείς να πετύχεις χωρίς ομαδικό πνεύμα – και αυτό είναι κάτι που το έχουμε. Επίσης, έχουμε κοινή προσέγγιση και πολύ υψηλά πρότυπα όσον αφορά τις ρυθμίσεις των αυτοκινήτων μας. Αυτό διευκολύνει την ομάδα, καθώς όλοι δουλεύουμε μαζί για να έχουμε το αυτοκίνητο απόλυτα έτοιμο για τον αγώνα.

Stéphane Peterhansel > Το γεγονός ότι οδηγούμε απέναντι στο χρονόμετρο και όχι ο ένας εναντίον του άλλου, κάνει πιο εύκολη την δουλειά, από ό, τι στους αγώνες πίστας. Παρ ‘όλα αυτά, έχω ήδη οδηγήσει για πολλές ομάδες και δεν έχω δει ποτέ μια ατμόσφαιρα τόσο καλή όσο ανάμεσα σε εμένα, τον Carlos και τον Cyril.

Cyril Despres > Το έχω βιώσει αυτό τα τελευταία δύο χρόνια. Κάποια ατυχήματα είχαν ως αποτέλεσμα να τελειώσει ο δικός μου αγώνας και έτσι έπειτα επικεντρώθηκα στη βοήθεια προς τους Stéphane και Carlos – εάν είχαν προβλήματα ελαστικών, για παράδειγμα. Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αλλά στην ομάδα μας δημιουργήσαμε μια ατμόσφαιρα στην οποία όλοι βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στο Dakar Rally.

Γιατί είναι τόσο συναρπαστικό το Dakar Rally;

Stéphane Peterhansel > Είναι, απλά, ένας τρελός αγώνας. Γνωρίζουμε τη διαδρομή, γνωρίζουμε το αυτοκίνητο – αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα συμβεί. Για αυτό, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ο πρωταρχικός στόχος είναι να ολοκληρώσεις τον αγώνα. Μόνο τότε μπορείς να σκεφτείς τη νίκη.

Cyril Despres > Θέλω να φτάσω στο ανώτατο επίπεδο σε κάθε δουλειά που κάνω. Αυτός είναι ο λόγος που γυμνάζομαι τόσο σκληρά, και στον κόσμο των off-road αγώνων, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το Dakar Rally. Γι ‘αυτό συνεχίζω κάθε χρόνo.

Carlos Sainz > Ένα μεγάλο κομμάτι της γοητείας βρίσκεται στη ψυχική και σωματική πρόκληση, στην περίπτωσή μου. Υπάρχουν ημέρες που δεν πηγαίνω καλά και αναρωτιέμαι γιατί το κάνω αυτό. Αλλά στο τέλος, αυτές είναι οι μέρες που σε παρακινούν να επιστρέψεις την επόμενη χρονιά. Το Dakar Rally είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Πώς θα περιγράφατε το Mini JCW Buggy με τρεις λέξεις;

Carlos Sainz > Χρειάζομαι μόνο δύο. Είναι ένα σπουδαίο, δυνατό αυτοκίνητο.

Stéphane Peterhansel > Πολύ δυνατό, εξαιρετικό σε απόδοση, με πολύ καλό σασί. Και θα ήθελα να προσθέσω ένα τέταρτο σημείο: είναι πολύ διασκεδαστικό να το οδηγείς.

Cyril Despres > Συμφωνώ, Το πλαίσιο και η ισχύς είναι σε υψηλά επίπεδα. Νομίζω επίσης ότι είναι πολύ αξιόπιστο και μου αρέσει το πόσο καλή απόκριση έχει ο κινητήρας. Θα ήθελα να τονίσω τον συνδυασμό σκληρότητας και άνεσης στο πλαίσιο που σου επιτρέπει να είσαι γρήγορος ακόμη και σε σκληρό έδαφος.

Τι μπορείτε να επιτύχετε ως ομάδα στο Dakar Rally;

Cyril Despres > Έχουμε σίγουρα την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε το Dakar Rally στο βάθρο, αλλά πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι το project Buggy είναι ακόμη σε νεαρή ηλικία. Ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί, αλλά σίγουρα έχουμε τη φιλοδοξία να αγωνιστούμε για τη νίκη.

Stéphane Peterhansel > Ναι, είμαστε σίγουρα μια ισχυρή ομάδα. Η X-raid έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, όπως και εμείς οι οδηγοί. Το Buggy προσφέρει εξαιρετική απόδοση και είναι εύκολο στην οδήγηση, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους αμμόλοφους. Φυσικά, ο στόχος μας είναι να δώσουμε μάχη για τη νίκη.

Carlos Sainz > Όταν ο Stéphane, ο Cyril και εγώ αγωνιζόμαστε μαζί, είναι σαφές ότι σκοπεύουμε να δώσουμε τη μάχη για τη νίκη. Νομίζω ότι έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών μας για να βρεθούμε σε καλή θέση.

Πώς αισθάνεστε όταν διασχίσετε τη γραμμή του τερματισμού γνωρίζοντας ότι έχετε κερδίσει τον πιο σκληρό αγώνα στον κόσμο;

Stéphane Peterhansel > Έχω βιώσει αυτό το συναίσθημα σε 13 περιπτώσεις και εξακολουθώ να αναρωτιέμαι κάθε φορά πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Ο συνοδηγός μου και εγώ έχουμε ένα συγκεκριμένο ταλέντο σε αυτόν τον αγώνα, αλλά εξακολουθεί κάθε φορά να είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Cyril Despres > Στο τέλος, απλά αισθάνεσαι εξαιρετικά εξαντλημένος. Δεν έχει σημασία αν είσαι επαγγελματίας ή όχι. Όλοι αισθάνονται το ίδιο εκείνη τη στιγμή. Για μένα, το Dakar δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά και μια περιπέτεια σε μια ξένη ήπειρο. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι ο τερματισμός είναι μια σπουδαία αίσθηση.

Carlos Sainz > Κατ ‘αρχάς, δεν μπορείς να είσαι βέβαιος ότι κέρδισες το Dakar μέχρι να περάσεις τη γραμμή του τερματισμού. Ο,τιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, μέχρι και στα τελευταία μέτρα. Αλλά, όταν το καταφέρεις, είναι μια σπουδαία μέρα για σένα. Έχεις ανταμειφθεί για τους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς που σε έχουν φέρει σε αυτό το σημείο. Μπορεί να έχεις τρέξει στο Dakar πολλές φορές, αλλά το να το κερδίσεις είναι ένα σπάνιο γεγονός. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που το καθιστούν τόσο ελκυστικό.

Πώς διατηρείτε τη φυσική σας κατάσταση;

Cyril Despres > Η γυμναστική για την προετοιμασία του αγώνα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Κάνω mountain bike, αναρρίχηση και σκι. Επίσης, κάνω κολύμβηση και προπόνηση με βάρη. Αγαπώ τη σωματική άσκηση.

Stéphane Peterhansel: Κάνω πολλές ώρες ποδήλατο – στο δρόμο και σε βουνά. Ενγένει, προτιμώ τα υπαίθρια αθλήματα.

Carlos Sainz > Φυσικά και διατηρώ τη φόρμα για να μπορώ να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις ενός σκληρού αγώνας, όπως το Dakar Rally.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ