top icon
Αγώνες

Στον προσομοιωτή Kart Sim Pro της PRT Motorsport με τον Πρωταθλητή Αλέξανδρο Παπαευθυμίου

Πόσο εύκολο είναι αλήθεια να μπεις στα «παπούτσια» ενός οδηγού αγώνων, και μάλιστα ενός Πανελλήνιου Πρωταθλητή Ελλάδος Karting; Εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να το ανακαλύψουμε!

Βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της PTR Motorsport στην περιοχή του Ασπροπύργου, για να δούμε από κοντά την προπόνηση στον προσομοιωτή Kart Sim Pro του Πρωταθλητή στην κατηγορία Junior για το 2020 με την ομάδα GSR Team του Σωτήρη Γαλάτση, Αλεξάνδρου Παπαευθυμίου, ο οποίος προετοιμάζεται πυρετωδώς για την συμμετοχή του στο FIA Karting Academy Trophy 2021, έχοντας την τιμή να εκπροσωπεί την χώρας μας στον συγκεκριμένο θεσμό!

Κείμενο: Γιάννης Τσινάβος

Φωτογραφίες: Γιάννης Αλμπανέλλης

Με την πάροδο των χρόνων, λόγω και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, οι αγωνιζόμενοι με τη βοήθεια των προσομοιωτών κατάφεραν να αποκτήσουν μεγάλη εμπειρία και να εξοικειωθούν με τις αγωνιστικές κατασκευές που θα είχαν στη διάθεσή τους, καθώς και με τις άγνωστες για αυτούς συνθήκες που θα είχαν να αντιμετωπίσουν στους αγώνες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τεράστια ποσά δαπανώνται από τις ομάδες για να αποκτήσουν ή ακόμη και να κατασκευάσουν τους δικούς του προσομοιωτές.

Πίσω στα δικά μας, καθόμαστε με προσοχή και παρατηρούμε τον μόλις 14 ετών Αλέξανδρο Παπαευθυμίου να ακούει με προσοχή τις οδηγίες του Γεώργιου Πολυχρονίδη, ο οποίος αποτελεί τον προπονητή του στον προσομοιωτή. «Πεδίο μάχης» στη σημερινή προπόνηση η πίστα της Adria Karting Raceway στη γειτονική μας Ιταλία, στην οποία θα κληθεί να δώσει την πρώτη του μεγάλη μονομαχία με στόχο τη διάκριση. Άλλωστε η ομάδα δεν το κρύβει, στόχος τους είναι να κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία σε κάθε πίστα που θα λάβουν μέρος και να κοιτάξουν στα μάτια τους υπόλοιπους αντιπάλους τους.

Alexandros Papaefthimiou

Με την προπόνηση να συνεχίζεται, ο ρυθμός ανεβαίνει· ο στόχος είναι να βρεθούν κάποια δέκατα, τα οποία μπορεί στον «πραγματικό» αγώνα να κρίνουν το αποτέλεσμα υπέρ ή κατά. Παρακολουθούμε τον Αλέξανδρο να οδηγεί στον προσομοιωτή σαν «καλοκουρδισμένη μηχανή» – «έτσι οδηγεί», μας ψιθυρίζει στο αυτί ο προπονητής του, γεμάτος περηφάνια. Για εμάς φαντάζει εξωπραγματικό να διατηρείς σταθερό γυρολόγιο για σαράντα συνεχόμενους γύρους. Κάνουμε μια στιγμιαία σκέψη, δεν είμαστε όλοι οδηγοί αγώνων, και συνεχίζουμε να παρατηρούμε πόσο έχουν βελτιωθεί τέτοια είδη αγωνιστικού εξοπλισμού-εκπαίδευσης και, στο τέλος της ημέρας, πόσο βοηθούν στην εξέλιξη ενός οδηγού είτε βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο, είτε κάποιος θέλει να το κάνει για ευχαρίστηση.

Ώρα για διάλειμμα, και ανάλυση προσομοίωσης για τον Αλέξανδρο. Έτσι, δε χάσαμε την ευκαιρία, έπειτα από παρότρυνση του Γεώργιου καθώς και της αδερφής του Λίας, υπεύθυνης Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων της PRT Motorsport, να δοκιμάσουμε τις οδηγικές μας ικανότητες, συγκρίνοντάς τες με ενός Πρωταθλητή.

Karting Simulation - Alexandros Papaefthimiou

Γάντια, «enter» και φύγαμε! Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις γιατί οι οδηγοί αγώνων περνούν πολλές ώρες μπροστά στους προσομοιωτές. Νιώθεις κάθε λακκούβα που υπάρχει στην πίστα, κάθε αντίδραση του τιμονιού, και δε σας κρύβουμε πως αν είχαμε και τις πλευρικές καταπονήσεις που δέχονται οι οδηγοί αγώνων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, θα είχαμε την εντύπωση ότι παλεύουμε για μία θέση στην κατάταξη.

Έπειτα από μερικούς γύρους, αποκτάμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, μαθαίνουμε την πίστα και με τη βοήθεια του προπονητή -«επιστρατεύτηκε» και αυτός- οι χρόνοι κατεβαίνουν. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τους χρόνους του Αλέξανδρου, ο οποίος γελάει με την αθωότητα που χαρακτηρίζει ένα παιδί 14 ετών και μας προτρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα μαθήματα οδήγησης. Γιατί όχι, σκεφτόμαστε, μπορεί να γίνουμε και εμείς κάποια στιγμή πρωταθλητές, και με τη σκέψη αυτήν ολοκληρώνουμε τη μοναδική εμπειρία οδήγησης που μόλις βιώσαμε.

Πριν αναχωρήσουμε για την επιστροφή στη βάση μας, κάναμε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Γεώργιο Πολυχρονίδη, ο οποίος μας είπε σημαντικά πράγματα για το karting, όσο και για τον ίδιο τον Αλέξανδρο Παπαευθυμίου.

Giorgos Policrhonidis - PRT Motorsport

Βρίσκεσαι πολλά χρόνια στο χώρο του karting, στην αρχή οδηγός και τα τελευταία χρόνια έχοντας τη δική σου αγωνιστική ομάδα. Τι αντιπροσωπεύει η PRT Motorsport;

Εγώ ξεκίνησα από μικρή ηλικία την ενασχόλησή μου με το karting, ως αγωνιζόμενος για αρκετά χρόνια, κατάφερα να διακριθώ και να αναδειχθώ πρωταθλητής, στη συνέχεια παρέλαβα από τον πατέρα μου την εταιρεία και αποφάσισα να ασχοληθώ με την εκπαίδευση των νέων οδηγών που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Μέλημα της PRT Motorsport ήταν πάντα η ανάδειξη νέων ταλέντων και η διάκρισή τους σε κάθε επίπεδο στο οποίο αγωνίζονται. Είμαστε χαρούμενοι που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να μείνουμε πιστοί στους στόχους μας, προσφέρουμε αγωνιστικό εξοπλισμό, και το μόνο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να φέρει τον αγωνιστικό του ρουχισμό.

Στην PRT Motorsport έχετε δημιουργήσει μια ακαδημία karting με ένα πρόγραμμα το οποίο είναι προσαρμοσμένο για αρχάριους οδηγούς που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Από τι αποτελείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ποια είναι τα οφέλη του;

Προσωπικά για μένα είναι μεγάλη χαρά που δημιουργήσαμε τη συγκεκριμένη ακαδημία. Το θετικό είναι ότι μπορεί με απόλυτη ασφάλεια καθένας που θέλει να ασχοληθεί με το karting να εκπαιδευτεί στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας και να συνεχίσει να εξελίσσεται. Μπορεί, εφόσον έχει κάποιο συγκεκριμένο ύψος και ηλικία (άνω των 6 ετών), να πάρει μία «γεύση» για το τι είναι το karting. Έχουμε την τιμή να έχουμε αθλητές κάθε ηλικίας και οδηγικού επιπέδου. Όσον αφορά το πρόγραμμα, αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση στον προσομοιωτή, θεωρία, καθώς και εκπαίδευση στην πίστα, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της ακαδημίας. Ως στόχο έχουμε, όχι μόνο να βρεθούν νέα ταλέντα που θα πρωταγωνιστήσουν στις πίστες, αλλά και να αποκτήσουν μέσα από το όλο εγχείρημα οδηγική παιδεία που τόσο λείπει από τη χώρα μας.

Karting Simulation - Alexandros Papaefthimiou

Η PRT Motorsport διαθέτει προσoμοιωτή Kart Sim Pro, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που υπάρχει στη χώρα μας. Πώς βοηθάει κάποιον αγωνιζόμενο στην εξέλιξή του;

Ο συγκεκριμένος προσομοιωτής αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους αγωνιζόμενους. Αποτελείται από τρεις οθόνες και προσφέρει στους οδηγούς κορυφαία αίσθηση αγωνιστικής εμπειρίας. Απευθύνεται σε αρχάριους οδηγούς μέχρι και επαγγελματίες. Είναι ο καλύτερος διαθέσιμος προσομοιωτής karting που υπάρχει, παρέχοντας έντονο ρεαλισμό και αυθεντική αίσθηση. Σημαντικό πλεονέκτημα για τον αγωνιζόμενο είναι η εκμάθηση νέων πιστών που θέλει να αγωνιστεί καθώς και το μικρότερο οικονομικό κόστος, διότι θα είναι έτοιμος και θα επισκεφθεί την πίστα στην οποία θα θελήσει να αγωνιστεί μόνο όταν χρειαστεί.

Πόσο όμως πιστεύουν οι αγωνιζόμενοι ότι τους είναι χρήσιμος ο προσομοιωτής;

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή υπήρχε διστακτικότητα για τα οφέλη, καθώς δεν το θεωρούσαν αναγκαίο. Μετά όμως την παρότρυνση κάποιων οδηγών να δοκιμάσουν τις οδηγικές τους δυνατότητες και να μάθουν κάποιες καινούργιες πίστες, κατάλαβαν τη σημασία του προσομοιωτή στην εξέλιξή τους. Πλέον όλοι θέλουν να τον δοκιμάσουν.

Alexandros Papaefthimiou-Giorgos Polichronidis

Είσαι και ο προπονητής του Αλέξανδρου Παπαευθυμίου στον προσομοιωτή. Ο πανελλήνιος πρωταθλητής Junior 2020 θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο θεσμό FIA Karting Academy Trophy 2021. Πόσο έχει βοηθήσει η συγκεκριμένη προπόνηση τον Αλέξανδρο στο να είναι έτοιμος για τον πρώτο του αγώνα στην πίστα Adria Karting Raceway στη γειτονική Ιταλία;

Θέλω να τονίσω πως ο Αλέξανδρος είναι ένας καταπληκτικός αθλητής, ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, δείχνει ωριμότητα που θα ζήλευαν πολλοί. Θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και να διακριθεί, καθώς η τιμή να εκπροσωπεί τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη. Αναφορικά με την προπόνηση, έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο και ευελπιστούμε να είμαστε πανέτοιμοι για τον πρώτο αγώνα. Πιστεύω πως έχει όλα τα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει. Επιπρόσθετα με τη γνώση των πιστών που θα λάβει μέρος, δε θα έχει το μειονέκτημα που είχαν άλλοι αθλητές μας τα παλαιότερα έτη.

Κλείνοντας, τι εύχεσαι για το άθλημα του karting το 2021 και για τον αθλητή σου Αλέξανδρο Παπαευθυμίου;

Εύχομαι να ανακοινωθεί σύντομα το πρόγραμμα των αγώνων και να ξεπεράσουμε την πανδημία το συντομότερο δυνατόν. Ευελπιστώ το άθλημα του karting να συνεχίσει να εξελίσσεται, καθώς βρίσκεται σε ανοδικό στάδιο. Για τον Αλέξανδρο θα ευχηθώ κάθε επιτυχία, να δείξει αυτά που μπορεί να κάνει, και είμαι πεπεισμένος πως θα είναι ο καλύτερος προετοιμασμένος Έλληνας αθλητής που θα λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες. Μακάρι να δούμε για ακόμα μία φορά έναν Έλληνα αθλητή στο βάθρο.

Ευχαριστούμε την PRT Motorsport για τη φιλοξενία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο https://www.prt.gr/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ