top icon
WRC

Οι 5 νεότεροι και οι 5 γηραιότεροι νικητές αγώνων (+videos)

Οι Kalle Rovanpera και Sebastien Loeb, που επικράτησαν στους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν, αποτελούν τον νεότερο και γηραιότερο νικητή αγώνα στο WRC – Θυμόμαστε τους 5 νεότερους και τους 5 γηραιότερους οδηγούς που έχουν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η υβριδική εποχή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ ξεκίνησε δυναμικά, με δύο διαφορετικούς νικητές και έξι διαφορετικά πληρώματα να ανεβαίνουν στο βάθρο των Ράλλυ Μόντε Κάρλο και Ράλλυ Σουηδίας, που άνοιξαν την αυλαία της χρονιάς.

Με τη νίκη στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, ο Sebastien Loeb έγινε –μεταξύ άλλων – ο γηραιότερος οδηγός που σημειώνει τέτοιο επίτευγμα στην ιστορία.

Από την άλλη, ο Kalle Rovanpera, που πέτυχε στο Ράλλυ Σουηδίας την τρίτη νίκη της καριέρας του, παραμένει από το Ράλλυ Εσθονίας 2021, ο νεότερος οδηγός που έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Διαβάστε ποια ημερομηνία συνδέει τους Sebastien Loeb και Kalle Rovanpera 

Με αφορμή τα ρεκόρ των Loeb και Rovanpera, θυμόμαστε τους 5 νεότερους και τους 5 γηραιότερους νικητές ράλλυ, στην ιστορία του WRC.

Οι  νεότεροι νικητές αγώνων του WRC

5 – Mads Ostberg (24 ετών και 173 ημερών)

Ο γεννημένος στις 11/10/1987 Νορβηγός, κατέκτησε τη μοναδική νίκη της καριέρας του στο Ράλλυ Πορτογαλίας 2012, 4ο γύρο εκείνης της χρονιάς.

Youngest-Oldest Winners Ostberg

Αυτή η επιτυχία δεν ήρθε στις ειδικές διαδρομές, αφού οι Mads Ostberg-Jonas Andersson είχαν τερματίσει αρχικά στη δεύτερη θέση με Ford Fiesta RS WRC.

Όμως, προήχθησαν στην κορυφή μετά από τον τελικό Τεχνικό Έλεγχο, όταν αποκλείστηκαν οι νικητές Mikko Hirvonen-Jarmo Lehtinen, καθώς στο Citroen DS3 WRC χρησιμοποιούνταν από λάθος, εξαρτήματα που δεν είχαν δηλωθεί από τους μηχανικούς της γαλλικής ομάδας.

Markku Alen-Ilkka Kivimaki

4 – Markku Alen (24 ετών και 156 ημερών)

Μένουμε σε πορτογαλικό έδαφος, αλλά ταξιδεύουμε πίσω στο 1975 για το Ράλλυ Πορτογαλίας-Vinho do Porto.

Νικητές του 6ου γύρου εκείνης της σεζόν αναδείχθηκαν οι νεαροί και ανερχόμενοι τότε, Markku Alen-Ilkka Kivimaki με Fiat 124 Abarth.

Video από το Ράλλυ Πορτογαλίας 1975

Καθώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1973 ήταν αρκετά νέος θεσμός, ήταν λογικό το ρεκόρ νεότερου νικητή να αλλάζει συχνά, ως εκείνο το σημείο, χέρια.

Από τότε, ο Alen (γενν. 15/2/1951) πέτυχε ακόμη 18 νίκες, ενώ διατήρησε το ρεκόρ του νεότερου νικητή στο WRC για μια πενταετία, όταν τον διαδέχθηκε ένας συμπατριώτης του…

Henri Toivonen

3 – Henri Toivonen (24 ετών και 86 ημερών)

Στον τελευταίο αγώνα του 1980, που ήταν το Ράλλυ RAC στα βρετανικά δάση, έλαμψε για πρώτη φορά το άστρο του Henri Toivonen (γενν. 25/8/1956)

Ο γιος του νικητή στο Ράλλυ Ακρόπολις 1969, Pauli Toivonen, υπήρξε κατά πολλούς το μεγαλύτερο ταλέντο που είχε παρουσιαστεί εκείνη την περίοδο στα ράλλυ.

Video με τον Henri Toivonen από το Ράλλυ RAC 1980

Έχοντας ως συνοδηγό τον Paul White, ο Toivonen κατέκτησε την πρώτη από τις συνολικά τρεις νίκες της καριέρας του στο Ράλλυ RAC, μόλις στον τέταρτο αγώνα της παρθενικής του σεζόν ως εργοστασιακός οδηγός της Talbot, εκπλήσσοντας τους πάντες αφού δεν θεωρούνταν εκ των φαβορί.

Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 29 ετών, στις 2/5/1986, σε ατύχημα στο Ράλλυ Κορσικής με Lancia S4, που στοίχισε τη ζωή και στο συνοδηγό του, Sergio Cresto.

Jari-Matti Latvala Sweden

2 – Jari Matti Latvala (22 ετών και 313 ημερών)

Ο Henri Toivonen παρέμεινε ο νεότερος νικητής του WRC έως το 2008, όταν στη θέση αυτή βρέθηκε o συμπατριώτης του Jari-Matti Latvala (γενν. 10/4/1985).

Μόλις στον δεύτερο αγώνα του ως εργοστασιακός οδηγός της M-Sport Ford, αφού πήρε τη θέση του αποχωρήσαντα από την ενεργό δράση Marcus Gronholm, ο 22χρονος τότε Φινλανδός πιστοποίησε την ταχύτητά του.

Έτσι, στο Ράλλυ Σουηδίας ο Jari-Matti Latvala κατέκτησε την πρώτη νίκη της καριέρας του, έχοντας παραπλεύρως στο Ford Focus RS WRC, τον μόνιμο συνοδηγό του, Miika Anttila.

Το 2021 και έχοντας αποσυρθεί με 18 νίκες για να αναλάβει ρόλο επικεφαλής στην Toyota Gazoo Racing στο WRC, είχε τη χαρά όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, να παραδώσει το ρεκόρ του νεότερου νικητή, σε έναν Φινλανδό οδηγό της ομάδας του…

Youngest-Oldest Winners_Rovanpera

1 – Kalle Rovanpera (20 ετών και 289 ημερών)

Φτάνουμε στον νεότερο νικητή αγώνα του WRC, που είναι φυσικά ο Kalle Rovanpera (γενν. 1/10/2000).

Κατά τη δεύτερη χρονιά ως εργοστασιακός οδηγός της Toyota ο Rovanpera κατέκτησε, με συνοδηγό στο Toyota Yaris WRC τον Jonne Halttunen, τη νίκη στο Ράλλυ Εσθονίας.

Συλλογή από onboards του Kalle Rovanpera

Η συνέχεια ήταν αντίστοιχα δυναμική, με τους Rovanpera-Halttunen να αναδεικνύονται νικητές στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Φέτος, ο νεαρός έχει ξεκινήσει ιδανικά τη χρονιά, αφού μετά από την τρίτη νίκη της καριέρας του, στο Ράλλυ Σουηδίας, βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας Οδηγών.

Οι  γηραιότεροι νικητές αγώνων του WRC

5 – Joginder Singh (44 ετών και 70 ημερών)

Στην πεντάδα των γηραιότερων νικητών αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, συναντάμε τον “Ιπτάμενο Σιχ” Joginder Singh, ο οποίος γεννήθηκε στις 9/2/1932 και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών στις 20/10/2013.

Youngest-Oldest Winners_Singh

Εκ των θρυλικών Αφρικανών οδηγών ράλλυ, ο Κενυάτης με ρίζες στην Ινδία έγινε προσωρινά ο μεγαλύτερος σε ηλικία οδηγός που ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, όταν το 1976 επικράτησε στο Ράλλυ Σαφάρι, με Mitsubishi Lancer 1600 και συνοδηγό τον David Doig.

Αυτή ήταν η δεύτερη και τελευταία νίκη του Singh στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, καθώς ο Κενυάτης επικράτησε 3 φορές στο Ράλλυ Σαφάρι (1965, 1974, 1976), όμως κατά τη δεκαετία του ’60  ο θεσμός δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί.

Pentti Airikkala

4 – Pentti Airikkala (44 ετών και 80 ημερών)

Γεννημένος στις 4/9/1945, ο Pentti Airikkala δεν έκανε την καριέρα άλλων Φινλανδών, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητος από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Ο πρωταθλητής Μεγάλης Βρετανίας 1979 έζησε την κορυφαία στιγμή της καριέρας του όταν επικράτησε στο Ράλλυ RAC 1989, με Mitsubishi Galant VR-4 και συνοδηγό τον Ιρλανδό Ronan McNamee.

Ενδεικτικό της ταχύτητας του Φινλανδού που έφυγε από τη ζωή το 2009, είναι το γεγονός ότι σε 38 αγώνες του WRC, πέραν της νίκης στο RAC, ανέβηκε 6 φορές στο βάθρο και πέτυχε 138 φορές τον ταχύτερο χρόνο σε ειδική διαδρομή.

Hannu Mikkola

3 – Hannu Mikkola (44 ετών και 331 ημερών)

Από τους κορυφαίους οδηγούς όλων των εποχών και κατά πολλούς ο ταχύτερος της γενιάς του, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 1983 βρίσκεται ψηλά σε αυτήν την λίστα.

Η νίκη του Hannu Mikkola (γενν. στις 24/5/1942) στο Ράλλυ Σαφάρι 1987 με Audi 200 και συνοδηγό τον Arne Hertz, αποτέλεσε ουσιαστικά το τέλος μιας εποχής, αφού ήταν η τελευταία τόσο για τον Φινλανδό, όσο και για την Audi.

Video στη μνήμη του Hannu Mikkola

Ο Mikkola ολοκλήρωσε την καριέρα του έχοντας πετύχει 18 νίκες, ενώ έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο, σε ηλικία 78 ετών.

2 – Bjorn Waldegard (46 ετών και 155 ημερών)

O πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ (1979), κατείχε τον τίτλο του γηραιότερου νικητή στο WRC μέχρι το φετινό Ράλλυ Μόντε Κάρλο.

Bjorn Waldegard

Γνωστός για την αγάπη του για το Ράλλυ Σαφάρι, ο γεννημένος στις 12/11/1943 Waldegard  πέτυχε την τελευταία από τις 16 νίκες της καριέρας του στον αφρικανικό αγώνα το 1990, οδηγώντας Toyota Celica GT-4 με συνοδηγό τον Fred Gallacher.

Ο κορυφαίος -μαζί με τον Stig Blomqvist- Σουηδός οδηγός ράλλυ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, όπως και ο Mikkola, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Youngest-Oldest Winners_Loeb

1 – Sebastien Loeb (47 ετών και 331 ημερών)

Προφανώς, στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο Sebastien Loeb. Η ιστορία είναι λίγο έως πολύ γνωστή, αφού ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ και πολυνίκης του θεσμού, αποφάσισε να συμμετάσχει στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο με την M-Sport, οδηγώντας υβριδικό Ford Puma Rally1.

Παρόλο που στο δεξί μπάκετ δεν βρισκόταν πια ο Daniel Elena, αλλά η Isabelle Galmiche, ο Loeb πρωταγωνίστησε εξαρχής και έφτασε τελικά στη νίκη Νο.80 της καριέρας του.

Πέραν του ρεκόρ γηραιότερου νικητή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, ο Sebastien Loeb έγινε ο οδηγός με τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο ανάμεσα σε πρώτη και τελευταία νίκη του (19 χρόνια, 4 μήνες και 29 ημέρες), καθώς και τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο ανάμεσα στην πρώτη και τελευταία φορά επικεφαλής αγώνα (20 χρόνια και 4 ημέρες).

Αφιέρωμα στους τίτλους του Sebastien Loeb

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ