top icon
Αγώνες

Αφιέρωμα – Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ράλλυ: #12 Tommi Makinen (+videos)

Τα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχαν ως πρωταγωνιστή τον Tommi Makinen, ο οποίος στην πορεία του έχει καταγράψει σειρά από ρεκόρ, ένα από τα οποία πραγματοποιήθηκε το… 2018!

Ο 5ος κατά σειρά Φινλανδός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ, Tommi Makinen, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στο WRC. Έβαλε τη σφραγίδα του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90, όταν οδηγώντας για τη Mitsubishi, έγινε ο πρώτος οδηγός που κατέκτησε 4 συνεχόμενες φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών. Σήμερα, κατέχει ακόμη ένα σημαντικό ρεκόρ, αφού με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών ως επικεφαλής της Toyota Gazoo το 2018, έγινε ο μοναδικός στην ιστορία στέφεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ ως οδηγός και ως team manager.

Who is who

Σε σύγκριση με άλλους πρωταγωνιστές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, ο Tommi Makinen εμφανίστηκε στο προσκήνιο με σχετική καθυστέρηση. Έκανε ντεμπούτο στα ράλλυ το 1985 και στο WRC, 2 χρόνια αργότερα, όμως για να αποκτήσει πλήρες πρόγραμμα ως εργοστασιακός οδηγός, χρειάστηκε να φτάσει σε ηλικία 30 ετών. Μεταξύ 1987-1991, ο Makinen είχε οδηγήσει πλειάδα αυτοκινήτων της κατηγορίας Ν, όπως Lancia Delta HF Integrale, Mitsubishi Galant VR-4 και Ford Sierra RS Cosworth. Το 1993, έχοντας ως συνοδηγό τον Seppo Harjanne, τερμάτισε στην 4η θέση του Ράλλυ Σουηδίας και την 6η του Ράλλυ Ακρόπολις, με Lancia Delta HF Integrale Gr.A του ιταλικού Astra Team. Πάντως, ο εθνικός μας αγώνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο “κρυπτονίτης” του Makinen, αφού παρά τις 24 νίκες του στο WRC, δεν κατάφερε ποτέ να επικρατήσει στη χώρα μας.

Tommi Makinen

Έχοντας μόλις κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, το 2018, με την Toyota

Μετά από μια χρονιά ως οδηγός της Nissan στην κατηγορία F2 για δικίνητα αυτοκίνητα, το 1995 -σε ηλικία 30 ετών- πήρε επιτέλους προαγωγή για τη “μεγάλη κατηγορία” του WRC, όταν βρέθηκε στη Mitsubishi, ομάδα με την οποία συνδέθηκε όσο κανένας άλλος. Το πρώτο βάθρο ήρθε μόλις στον 2ο αγώνα, όταν οι Makinen-Harjanne τερμάτισαν στη 2η θέση του Ράλλυ Σουηδίας, ωστόσο η υπόλοιπη χρονιά αφορούσε στην αποκόμιση εμπειριών με το Mitsubishi Lancer EVO III.

Tommi Makinen

Το 1996 ξεκίνησε ιδανικά, με τον Makinen να κάνει “2 στα 2” σε Σουηδία και Σαφάρι. Με τη δεύτερη θέση στο Ακρόπολις και νίκες σε Αργεντινή, Φινλανδία και Αυστραλία, ο Φινλανδός κατέκτησε το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών, ξεπερνώντας οδηγούς όπως οι Colin McRae και Carlos Sainz. Παράλληλα, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Seppo Harjanne σημείωσε ένα μοναδικό στην ιστορία του WRC επίτευγμα. Καθώς είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα Οδηγών/Συνοδηγών και το 1985 με τον Timo Salonen, έγινε και παραμένει μέχρι σήμερα, ο μοναδικός συνοδηγός που βρεθεί στην κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με δύο διαφορετικούς οδηγούς.

Tommi Makinen

Το 1997 περιλάμβανε μια σημαντική αλλαγή, καθώς στο Πρωτάθλημα συμμετείχαν πλέον αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC, ωστόσο η Mitsubishi απέσπασε ειδική άδεια ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει με αυτοκίνητο του Group A. Αυτή τη φορά, οι Makinen-Harjanne μοιράστηκαν Lancer EVO IV. Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο, καθώς στο τέλος της χρονιάς έφτασαν στον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο τους, μετά από 3 νίκες (Πορτογαλία, Καταλονία, Αργεντινή) και ακόμη 3 τερματισμούς στο βάθρο (Ακρόπολις, Σαν Ρέμο, Αυστραλία).

Tommi Makinen

Αλλαγών συνέχεια για το 1998, καθώς ο Harjanne αποσύρθηκε σε ηλικία 50 ετών, δίνοντας τη θέση του στον Risto Mannisenmaki. Παρά την αλλαγή αυτοκινήτου, από Mitsubishi Lancer 4ης σε 5ης γενιάς, στα μέσα της σεζόν, ο Makinen επικράτησε σε 5 αγώνες (Σουηδία, Αργεντινή, Φινλανδία, Σαν Ρέμο, Αυστραλία) για να γίνει ο πρώτος οδηγός που κατακτούσε 3 συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράλλυ. Βέβαια, σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η τύχη, καθώς επωφελήθηκε από την εγκατάλειψη του Carlos Sainz μόλις 500 μέτρα πριν τον τερματισμό της τελευταίας ειδικής διαδρομής στο Ράλλυ RAC. Όμως, και αυτό ήταν μέρος του παιχνιδιού, οπότε ο Φινλανδός είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει.

WRC 1998: Στην κόψη του ξυραφιού

Στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο του 1999 παρουσιάστηκε το κόκκινο Mitsubishi Lancer EVO VI βαμμένο στα χρώματα της Marlboro, που έγινε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Κανένα πρόβλημα ξανά, με τον Makinen να επιδεικνύει την αποτελεσματικότητά του εξαρχής, κάνοντας ξανά “2 στα 2”, σε Μόντε Κάρλο και Σουηδία. Έπειτα, διατηρήθηκε μεταξύ των πρωταγωνιστών και μετά από ακόμη δύο νίκες σε Νέα Ζηλανδία και Σαν Ρέμο, ισοφάρισε το ρεκόρ του Juha Kankkunen, έχοντας όμως κατακτήσει 4 συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράλλυ. Η σχέση του Makinen με τη Mitsubishi έγινε παντοτινή, όταν η ιαπωνική μάρκα λάνσαρε μια ειδική σπορ έκδοση του αυτοκινήτου, με την ονομασία Mitsubishi Lancer EVO VI Tommi Makinen.

Ακόμη μια μεγάλη μάχη του Tommi Makinen με τον Carlos Sainz

Το 2000, ο Makinen δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ενώ όλα έδειχναν πως το Lancer Gr.Α έχανε σε δυναμική από τα εξελιγμένα WRC. Το 2001 πήγε να κάνει το “τελευταίο μεγάλο κόλπο”, κατακτώντας 3 νίκες (Μόντε Κάρλο, Πορτογαλία, Σαφάρι) και έφτασε να διεκδικεί τον τίτλο μέχρι τέλους. Όμως, μια έξοδος στο Γύρο της Κορσικής, που προκάλεσε τραυματισμό στον Risto Mannisenmaki, με το μισό αυτοκίνητο να αιωρείται στον γκρεμό, καθώς και η εσπευσμένη παρουσίαση του Mitsubishi Lancer WRC λίγο πριν το τέλος του πρωταθλήματος, δε βοήθησαν τον Makinen να γίνει ο οδηγός με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία.

Onboard από το Ράλλυ Σαφάρι

Το 2002 μετακόμισε στη Subaru, όπου πάντως δεν μπόρεσε να φτάσει στα επίπεδα που είχε με τη Mitsubishi, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος του 2003. Έπειτα από αυτό, δημιούργησε δική του ομάδα, την Tommi Makinen Racing, ενώ από το 2015, χρίστηκε επικεφαλής της Toyota Gazoo Racing WRT.  

Οδηγώντας στο όριο, στο Ράλλυ Σαν Ρέμο

Σαφέστατα, ο Tommi Makinen αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορία των ράλλυ. Οδηγός με μεγάλη ταχύτητα, αλλά και προσαρμοστικότητα, έγινε ο πρώτος Φινλανδός που θεωρήθηκε αντίστοιχα καλός σε χώμα και άσφαλτο, παίρνοντας νίκες σε αμφότερες τις επιφάνειες. Μετρ της επίθεσης σε μεγάλου μήκους ειδικές διαδρομές, πολλές φορές πετύχαινε επιδόσεις που δεν άφηναν περιθώρια αντίδρασης στον συναγωνισμό.  

O Tommi Makinen δε θα μπορούσε να λείπει από αφιέρωμα στους καλύτερους του WRC

Γνωστός για τον “My Way”, πολλές φορές στα όρια του εγωκεντρισμού, τρόπο λειτουργίας και διοίκησης, ο Makinen έχει τον τρόπο να είναι τα μέγιστα αποτελεσματικός. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τα 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Οδηγών, όσο και από την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κατασκευαστών (2018) και Οδηγών (2019) ως επικεφαλής της Toyota.

Video της Toyota, με πρωταγωνιστή τον Tommi Makinen

Info

Tommi Makinen

Ημ. Γέννησης: 26/6/1964

Εθνικότητα: Φινλανδός

Συμμετοχές στο WRC:  139

Νίκες: 24

Τερματισμοί στο βάθρο: 45

Ταχύτεροι χρόνοι σε ε.δ.: 362

Βαθμοί: 544

Παγκόσμια Πρωταθλήματα: 4 (1996, 1997, 1998, 1999)

Αυτοκίνητα: Mitsubishi Lancer EVO III, Mitsubishi Lancer EVO IV, Mitsubishi Lancer EVO V, Mitsubishi Lancer EVO VI

Συνοδηγοί: Timo Harjanne, Risto Mannisenmaki

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ 4Τ, Toyota Gazoo Racing WRT, Mitsubishi

Για να διαβάσετε τα αφιερώματα στους Bjorn Waldegard, Walter Rohrl, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Stog Blomqvist, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Miki Biasion, Carlos Sainz, Didier Auriol, Colin McRae μπορείτε να πατήσετε εδώ

To WRC μας επανασυστήνει τον Tommi Makinen, πλέον όχι ως οδηγό, αλλά ως team manager

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ