top icon
WRC

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Η στιγμή της παρουσίασης στο ΟΑΚΑ πλησιάζει

Λίγες ημέρες απομένουν για την επίσημη παρουσίαση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, από όπου θα εκκινήσει ο αγώνας με υπερειδική διαδρομή.

Η ονομασία “Ράλλυ Ακρόπολις” έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα το 2021, όταν ο ελληνικός αγώνας επέστρεψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, συγκεντρώνοντας χιλιάδες θεατές στις ειδικές διαδρομές και αποκομίζοντας θετικά σχόλια.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που θα αποτελέσει τον 10ο γύρο της σεζόν στο WRC, είναι η εκκίνηση από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών  (ΟΑΚΑ) και η αναβίωση της υπερειδικής διαδρομής εντός του σταδίου.

Όπως είναι γνωστό, η διοργάνωση της υπερειδικής του ΟΑΚΑ το 2005, λίγους μήνες μετά από την Τελετή Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρξε highlight όχι μόνο για τον αγώνα καθαυτό, αλλά και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ συνολικά.

Επιστρέφοντας στο 2022, μετά από την τελετή Εκκίνησης και την υπερειδική της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ, τα αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν προς την Κορινθία, όπου θα διεξαχθεί σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Acropolis Rally OAKA 02

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το επίκεντρο του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα βρίσκεται στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (Π.Ε.Λ.), ενώ η Στερεά Ελλάδα θα φιλοξενήσει τις ειδικές διαδρομές της δεύτερης και τρίτης ημέρας, που θα διεξαχθούν το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ειδικές διαδρομές -το μήκος των οποίων θα ξεπερνά τα 300 χλμ.- και την ακριβή δομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 θα δοθούν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στις 20:00, όταν και θα παραχωρηθεί Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του αγώνα, στο κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Συνέντευξη Τύπου σε γνώριμο περιβάλλον

Η επανάληψη της διεξαγωγής μιας υπερειδικής με κατάμεστες κερκίδες, όπως είχε συμβεί το 2005, είναι ο στόχος των διοργανωτών και αυτό που εύχονται οι απανταχού φίλοι των ράλλυ.

Μπορεί το μεγαλύτερο και πρακτικά πιο σημαντικό μέρος του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 να διεξαχθεί στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο η υπερειδική του ΟΑΚΑ αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα.

McRae-Sainz

Δύο μύθοι του WRC, οι Colin McRae και Carlos Sainz, συζητούν με φόντο το ΟΑΚΑ!

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί, από τη στιγμή που η διοργάνωσή της το 2005 όχι απλά απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από οδηγούς και ομάδες, αλλά αποτέλεσε και πρότυπο για τους διοργανωτές άλλων αγώνων του WRC;

Η τεράστια επιτυχία της υπερειδικής στο ΟΑΚΑ το 2005 (θυμηθείτε τη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο Κώστας Λαμάρης), αποτέλεσε άλλωστε έναν από τους σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους το Ράλλυ Ακρόπολις αναδείχθηκε κορυφαίος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, εκείνη τη χρονιά.

Η εικόνα σχεδόν 70.000 θεατών να ζητωκραυγάζουν επευφημώντας τα πληρώματα, που αγωνίζονταν ανά δυάδες, έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη θεατών και οδηγών, όπως και η εικόνα του Petter Solberg να χαιρετά τον κόσμο, σχολιάζοντας πως δεν έχει δει ανάλογο θέαμα ποτέ ξανά στη ζωή του.

Petter Solberg 05

Επιπλέον, η υπερειδική διαδρομή του ΟΑΚΑ έφερε και πρακτικές καινοτομίες, αφού ήταν η πρώτη που πραγματοποιούνταν σε ασφάλτινο οδόστρωμα, όμως τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν χωμάτινα ελαστικά -αφού ο αγώνας ήταν χωμάτινος- έπειτα από σχετική άδεια που έλαβε η Οργανωτική Επιτροπή του Ράλλυ Ακρόπολις, από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA).

Το ενδιαφέρον των ελληνικών και διεθνών Μέσων ήταν τεράστιο, αφού όπως είχε θυμηθεί ο εκ των ιθυνόντων του εγχειρήματος,Κώστας Λαμάρης, “ήμασταν πρωτοσέλιδο στα sites, στο BBC. Θυμάμαι πως την επόμενη ημέρα ήμασταν πρωτοσέλιδα στα sites, στο BBC. Θυμάμαι μια φωτογραφία από ελικόπτερο, που φαινόταν το Ολυμπιακό Στάδιο έναν χρόνο μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απίστευτη επιτυχία!”

Η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα αναμένεται να κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε η φετινή διοργάνωση να έχει αντίστοιχη -και γιατί όχι ακόμη μεγαλύτερη- επιτυχία από εκείνη του 2005.

Acropolis Rally OAKA 03

Με αυτόν τον τρόπο, θα μείνει οριστικά στο χρονοντούλαπο η διοργάνωση του 2006, τα λάθη της οποίας έχουν ανιχνευθεί και όπως τόνισε προ μερικών εβδομάδων ο Διευθυντής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022, Παύλος Αθανασούλας, δε θα επαναληφθούν.

Εν αναμονή των λεπτομερειών σχετικά με το πρόγραμμα και τη διοργάνωση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 λοιπόν, οι οποίες θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου. Μέχρι τότε, υπομονή!

Photos: Αρχείο 4Τ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ