top icon
WRC

Racing Minds: Αξιοποιώντας δεδομένα του ανθρώπινου εγκεφάλου στα ράλλυ (+video)

Το Eurosport και η M-Sport Ford παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ Racing Minds, μέσω του οποίου εξετάζεται ο τρόπος αξιοποίησης δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου στα ράλλυ.

Οι δύο εργοστασιακοί οδηγοί της M-Sport Ford, Adrien Fourmaux και Gus Greensmith έλαβαν μέρος σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ παραγωγής του Eurosport.

Στο “Racing Minds“, όπως είναι η ονομασία του, αποκαλύπτονται οι τρόποι αντίδρασης του ανθρώπινου εγκεφάλου στην πίεση και στις συνεχώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός ράλλυ.

Για να καταστεί εφικτό αυτό, η επιστημονική ομάδα που ηγήθηκε του εγχειρήματος, τοποθέτησε αισθητήρες στα κράνη των οδηγών, μέσω των οποίων υπήρξε η μέτρηση των σημάτων από τον εγκέφαλο του καθενός.

Racing Minds: Η επιστήμη στην υπηρεσία της… νίκης

Στο ντοκιμαντέρ του Eurosport, οι δύο οδηγοί της M-Sport Ford βρέθηκαν στην πίστα του Aragon στην Ισπανία, όπου υποβλήθηκαν σε πρωτοποριακά, όπως χαρακτηρίζονται, πειράματα εντός και εκτός πίστας.

Στόχος αυτής της πειραματικής διαδικασίας ήταν η ανάλυση των λειτουργιών του εγκεφάλου τους, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της απόδοσής τους.

“Μόλις με ενημέρωσαν για αυτό, είπα να με υπολογίσουν”, δήλωσε ο Gus Greensmith. “Πάντα αναζητούμε τρόπους να υπερισχύσουμε των teammates ή των αντιπάλων μας, και αυτό είναι ένα συναρπαστικό project γιατί θα μπορούσε να δώσει στον οδηγό μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Racing Minds Gus Greensmith

“Έχουμε τόσα πολλά σημεία δεδομένων για το αυτοκίνητο. Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που δεν καταγράφουμε και ελάχιστα που δεν μπορούμε να δούμε.

“Ένα στοιχείο που δεν μπορούμε να δούμε είναι πόσο καλά αποδίδει ο οδηγός και αν βρίσκεται στο βέλτιστο δυνατό. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με το αυτοκίνητο”.

Το πείραμα είχε και ελληνικό άρωμα, αφού επικεφαλής στις δοκιμές για τη ροή εγκεφαλικών δεδομένων του οδηγού από την πίστα σε πραγματικό χρόνο, ήταν ο λέκτορας Γνωστικών Νευροεπιστημών, Dr. Ηλίας Μουχλιανίτης.

“Ήταν μια μεγάλη πρόκληση”, ανέφερε ο Ηλίας Μουχλιανίτης. “Κανονικά αυτό το πείραμα λαμβάνει χώρα σε πολύ ελεγχόμενα περιβάλλοντα και νομίζω πως να μετριούνται τα εγκεφαλικά σήμερα ενώ ένας οδηγός βρίσκεται στο αυτοκίνητο, αποτελεί καταπληκτικό κατόρθωμα”.

Ο Will May, εκ των πρωτεργατών αυτής της προσπάθειας από την πλευρά της Ford, πιστεύει πως υπάρχει η δυνατότητα μέσω αυτής της διαδικασίας, να βελτιωθεί η απόδοση των οδηγών.

“Αυτό που βλέπετε σήμερα στην πίστα ή σε μια ειδική διαδρομή ράλλυ, είναι τελείως διαφορετικό από ότι χρησιμοποιούνταν πριν από 5, 10 ή 20 χρόνια. Η τεχνολογία αυτών των κινητήρων έχει αλλάξει, το αυτοκίνητο έχει τελειοποιηθεί.

“Αλλά αυτό που προσπαθούμε να διαπιστώσουμε είναι το τελευταίο σύνορο που αφορά στην πνευματική απόδοση, το μυαλό ενός οδηγού.  

“Τι μπορούμε να μάθουμε για αυτό, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση των οδηγών μας μέσω τεχνικών νοητικής κατάρτισης;”

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε το Racing Minds

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ