top icon
WRC

Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας (2η ημέρα): Ελέγχουν Tanak και Hyundai (+video)

Μετά από τη δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, ο Ott Tanak βρίσκεται στην κορυφή με σημαντική διαφορά, ενώ ο Craig Breen έχει προβάδισμα έναντι του Dani Sordo για τη δεύτερη θέση.

Η δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, 5ου γύρου της σεζόν, περιλάμβανε  4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 131,82 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Όπως και χθες, το πρόγραμμα προέβλεπε τη διεξαγωγή των ειδικών διαδρομών ανά δυάδες και άμεση επανάληψή τους.

Ένα στοιχείο που κατέστησε τη σημερινή ημέρα, Σάββατο 4 Ιουνίου, ακόμη πιο απαιτητική, ήταν πως τα πληρώματα έπρεπε να αγωνιστούν και στις 8 ειδικές διαδρομές χωρίς ενδιάμεσο σέρβις, με όσα αυτό συνεπάγεται για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Για ακόμη μια ημέρα, δυστυχώς, οι διοργανωτές ήταν αρνητικοί πρωταγωνιστές. Στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας, μια έξοδος των Adrien Fourmaux-Alexandre Coria επέφερε προσωρινή διακοπή επειδή το Ford Puma Rally1 κρίθηκε πως εμπόδιζε.

Αφού η διαδρομή επανεκκίνησε, ο Craig Breen είδε κόκκινη σημαία, που σημαίνει διακοπή της διαδρομής, από έναν κριτή και ως όφειλε, μείωσε το ρυθμό του, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη αργότερα και στον Ott Tanak, ο οποίος ειδοποιήθηκε για την κόκκινη σημαία μέσω μηνύματος.

Έτσι, οι ειδικές διαδρομές ολοκληρώθηκαν χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής κατάταξη, αφού οι πρώτοι οδηγοί έλαβαν αρκετά αργότερα, εικονικούς χρόνους.

Ξεκαθάρισμα στη δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας

Από τις πρωινές ειδικές διαδρομές, έγινε σαφές πως η μονομαχία για την κορυφή, που προμήνυε η διαφορά 0,7” μεταξύ των Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota GR Yaris Rally1) και Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1) μετά από την πρώτη ημέρα, δε θα συνέβαινε.

Το πλήρωμα της Hyundai κινήθηκε ταχύτερα από κάθε άλλο στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας, δείχνοντας την πρόθεσή του να μην αφήσει την χθεσινή ευκαιρία -όταν ακυρώθηκαν οι δύο τελευταίες ειδικές διαδρομές της ημέρας ενώ αντιμετώπιζε πρόβλημα με την μετάδοση- να πάει χαμένη.

Στον αντίποδα, αν και δεν πίεζε ιδιαίτερα όπως ανέφερε, ο Lappi εγκατέλειψε μετά από ένα μικρό λάθος, με μεγάλες όμως συνέπειες, στην ιδιαίτερα στενή και απαιτητική Tempio Pausania μήκους 12,03 χιλιομέτρων.

Rally Italia Sardegna Day 2 Lappi

Όπως σχολίασε ο Φινλανδός μετά από την εγκατάλειψη, μάλλον φρέναρε περισσότερο από όσο έπρεπε σε ένα κατηφορικό σημείο με λίγα χιλιόμετρα (περίπου 50 χλμ./ώρα).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κάτω μέρος του Toyota GR Yaris Rally1 να βρει σε πέτρα μεγάλη πέτρα να χτυπήσει αρχικά δεξιά και έπειτα αριστερά, χάνοντας τον πίσω αριστερό τροχό και καταστρέφοντας εξαρτήματα του συστήματος ανάρτησης.

Η εγκατάλειψη των Lappi-Ferm, που αναμένεται να επανεκκινήσουν αύριο, σημαίνει πως το Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας είναι ο πρώτος αγώνας από το Ράλλυ Τουρκίας 2019, χωρίς κανένα αυτοκίνητο στην πρώτη τριάδα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, αυτό το γεγονός αφαίρεσε έναν “πονοκέφαλο”από τους Tanak-Jarveoja, οι οποίοι ωστόσο ήταν ήδη ταχύτεροι των αντιπάλων τους, στους ενδιάμεσους χρόνους.

Rally Italia Sardegna Day 2 Tanak

Η συνέχεια της ημέρας πιστοποίησε τη δυναμική του πληρώματος της Hyundai, αφού ο Tanak αύξησε το προβάδισμα, θυμίζοντας τις κυριαρχικές του εμφανίσεις κατά το παρελθόν.

Με την πάροδο των ειδικών διαδρομών, οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές 2019 αύξαναν τη διαφορά, πετυχαίνοντας 6 ταχύτερους χρόνους σε 7 ειδικές διαδρομές (έλαβαν κόκκινη σημαία στην τελευταία με αφορμή μια έξοδο των Fourmaux-Coria για την οποία θα διαβάσετε παρακάτω)..

Μετά από αρκετό καιρό, ο Εσθονός παρουσιάζεται ικανοποιημένος με το αυτοκίνητό του, αφού οι χρόνοι έρχονται αβίαστα και όταν συμβαίνει αυτό, πολύ δύσκολα απειλείται.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας, οι Tanak-Jarveoja έχουν σημαντικό προβάδισμα 46,0” από τους κοντινότερους διώκτες τους και σε συνδυασμό με τα λίγα αγωνιστικά χιλιόμετρα της αυριανής ημέρας, όλα φαντάζουν θετικά για τους ίδιους και την Hyundai.

Εκτός από την κορυφή, η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με μια, τριπλή μάλιστα, μάχη και αρχικό φόντο την τρίτη θέση.

Rally Italia Sardegna Day 2 Breen Portrait

Ο Craig Breen με τον επικεφαλής της M-Sport Ford WRT, Rich Millener

Μετά από το πέρας της πρώτης ημέρας τρία πληρώματα, οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais (Ford Puma Rally1), Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1) και Dani Sordo-Candido Carrera (Hyundai i20 N Rally1), χωρίζονταν από μόλις 1 δευτερόλεπτο.

Σήμερα, οι Breen-Νagle (Ford Puma Rally1) μπορούν να χαρακτηριστούν ως κερδισμένοι, αφού έχουν ανέβει στη δεύτερη θέση, που αποτελεί το καλύτερό τους αποτέλεσμα με την M-Sport Ford μέχρι στιγμής.

Rally Italia Sardegna Day 2 Breen

Έχοντας επιδείξει την ταχύτητά του από χθες, σήμερα ο Breen συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό, απέφυγε τις κακοτοπιές και πέτυχε έναν ταχύτερο χρόνο,

Το κυριότερο όμως, ήταν σαφώς ταχύτερος από τους κυριότερους αντιπάλους του, παρά ένα πρόβλημα στο υβριδικό κιτ, δημιουργώντας διαφορά 20,8”, έχοντας σαφές πλεονέκτημα ως προς τον τερματισμό στη δεύτερη θέση.

Rally Italia Sardegna Day 2 Sordo

Από την πλευρά τους, οι Sordo-Carrera (Hyundai i20 N Rally1) προσπάθησαν, όμως δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το ρυθμό των πρώην teammates τους, ολοκληρώνοντας την ημέρα στην τρίτη θέση.

Στις περισσότερες ειδικές διαδρομές, οι Ισπανοί βρίσκονταν λίγο πιο πίσω από τους Ιρλανδούς, ενώ έχασαν χρόνο και στο πέρασμα από τα νερά της προτελευταίας ειδικής διαδρομής της ημέρας -όπου ο Sordo ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με τον εαυτό του- τα οποία εισήλθαν στον κινητήρα, προκαλώντας μείωση ισχύος για λίγα δευτερόλεπτα.

Rally Italia Sardegna Day 2 Loubet

Τέταρτοι, βρίσκονται οι Loubet-Landais (Ford Puma Rally1), στον αναμφίβολα καλύτερο αγώνα της καριέρας του νεαρού Γάλλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Ακόμη και αν έχασε μία θέση παρά την εγκατάλειψη του Lappi, o Loubet επιδεικνύει συνδυασμό ταχύτητας και ωριμότητας.

Η ημέρα δεν ξεκίνησε ιδανικά για τον Κορσικανό, που είχε κλατάρισμα στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή και στη συνέχεια έχασε τα φρένα πριν από μια δεξιά στροφή, χάνοντας λίγα μεν, πολύτιμα δε, κυρίως σε επίπεδο ψυχολογίας, δευτερόλεπτα.

Μετά από αυτό, ο 25χρονος προτίμησε να κινηθεί με ασφάλεια, κάτι που θα κάνει και αύριο.

Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς αν θα πιέσει για την τρίτη θέση, απάντησε πως θα ήταν ωραίο, όμως γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος του, υπονοώντας πως προτιμά να τερματίσει τον αγώνα χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα.

Rally Italia Sardegna Day 2 Rovanpera

Στην 5η θέση έχουν αναρριχηθεί οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1), που μπορούν να χαμογελούν μετά από την εξέλιξη της ημέρας.

Οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας γνώριζαν πως από τη θέση που ξεκινούσαν και σήμερα, αφού ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα 8οι,  δύσκολα θα μπορούσαν να κινηθούν στο ρυθμό των πληρωμάτων της κορυφής.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Rovanpera εστίασε στην εύρεση ενός σταθερά γρήγορου ρυθμού μακριά από υπερβολές, με σκοπό να επωφεληθεί από τυχόν προβλήματα.

Rally Italia Sardegna Day 2 Neuville

Αυτή η επιλογή τον δικαίωσε, ειδικά έπειτα από την εγκατάλειψη των Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1), που έφτασαν στη Σαρδηνία ως δεύτεροι στη βαθμολογία.

Οι Βέλγοι  έχασαν περίπου 2 λεπτά χθες με πρόβλημα στη μετάδοση και βρίσκονταν στην 9η θέση, έχοντας ως στόχο να κερδίσουν ότι μπορούσαν.

Ωστόσο, στο δεύτερο πέρασμα από την Tempio Pausania είχαν έξοδο, με αποτέλεσμα να τουμπάρουν και παρά την προσπάθεια του πάντα ανεξάντλητου Neuville, να εγκαταλείψουν για σήμερα.

Μετά από αυτό, ο Βέλγος οδηγός δήλωσε πως λογικά θα επανεκκινήσει αύριο και πως δεν το βάζει κάτω στη μάχη του τίτλου, όχι μόνο για τον ίδιο και τον συνοδηγό του, αλλά και για την ομάδα και τους μηχανικούς του.

Ακόμη μια εγκατάλειψη, ήταν αυτή των Adrien Fourmaux-Alexandre Coria (Ford Puma Rally1), από έξοδο στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας.

Rally Italia Sardegna Day 2 Fourmaux

Ο Γάλλος είχε σαφή εντολή από τους Malcolm Wilson και Rich Millener να τερματίσει, τόσο για να προσφέρει βαθμούς Κατασκευαστών στην M-Sport Ford, όσο και για τη δική του ψυχολογία, όμως δεν τα κατάφερε.

Μια στιγμή έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης έφερε μικρή έξοδο, με το αυτοκίνητο να χτυπάει στο εμπρός δεξί άκρο και να ακινητοποιείται κάθετα στο δρόμο, προκαλώντας και τη διακοπή της διαδρομής που προαναφέραμε.  αφού οι διοργανωτές έκριναν πως εμπόδιζε την ασφαλή διέλευση των επόμενων αγωνιστικών.

Μέχρι εκείνο το σημείο, οι Fourmaux-Coria διατηρούσαν την 5η θέση έχοντας μείνει μακριά από μεγάλα προβλήματα, με εξαίρεση την 5η ειδική διαδρομή της ημέρας, όταν έχασαν την πίεση του ελαστικού και κινήθηκαν πιο αργά για να μη ρισκάρουν.

Αυτή η έξοδος λογικά θα προσθέσει επιπλέον πίεση στις πλάτες του νεαρού Γάλλου, ο οποίος έφτασε στα 3 λάθη σε 5 αγώνες, φέτος.

Rally Italia Sardegna Day 2 Katsuta

Η εγκατάλειψη των Γάλλων της M-Sport, έφερε στην 6η θέση τους Takamoto Katsuta-Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1).

Το πλήρωμα της Toyota Gazoo Racing Next Generation, από το πρωί είχε υποχωρήσει πίσω από τους Rovanpera-Halttunen, όμως συνολικά διατηρούσε σταθερό ρυθμό, με στόχο την αποφυγή προβλημάτων.

Στην 6η ειδική διαδρομή της ημέρας, χτύπησαν το κάτω μέρος του αυτοκινήτου σε “σκαλοπάτι” από το χώμα σε άσφαλτο, το οποίο εν συνεχεία φάνηκε να παρουσιάζει πρόβλημα με την ψύξη του κινητήρα.

Από τη στιγμή που δεν υπήρχε δυνατότητα για σέρβις, ο Ιάπωνας προτίμησε να κινηθεί συντηρητικά ώστε να μην οξύνει το όποιο πρόβλημα, χάνοντας όμως περισσότερο από ένα λεπτό.

Μετά από τις εγκαταλείψεις των Lappi-Ferm, Neuville-Wydaeghe και Fourmaux-Coria, στην 7η θέση έχουν ανέβει οι Gus Greensmith-Jonas Andersson (Ford Puma Rally1), οι οποίοι έχασαν περίπου δύο λεπτά χθες.

Ο νεαρός Άγγλος  αποτελούσε τη δεύτερη διέλευση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αυξάνοντας την εμπειρία του στη διαδικασία “καθαρίσματος της αγωνιστικής γραμμής” και καταγράφοντας χρήσιμα αγωνιστικά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, αφού σε επίπεδο χρόνων δεν απειλεί, ούτε απειλείται.

Όσον αφορά στους Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1), οι Βρετανοί της Toyota επέστρεψαν μετά από τη χθεσινή εγκατάλειψη, όμως τέθηκαν ξανά εκτός, με σπασμένη πίσω ανάρτηση, στην προτελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας.

Rally Italia Sardegna Day 2 Gryazin

WRC 2 στη δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας

Ανακατατάξεις είχαμε και στην κατάταξη του WRC 2, πρωταθλήματος για αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.

Στην κορυφή της άτυπης αυτής κατάταξης, όντες και στην 8η θέση της Γενικής, βρίσκονται οι Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Skoda Fabia Rally2 evo).

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ισπανοί Jan Solans-Rodrigo Sanjuan (Citroen C3 Rally2) και οι Βρετανοί Chris Ingram-Craig Drew (Skoda Fabia Rally2 evo), που διαμορφώνουν την τριάδα του WRC 2, καθώς και του WRC 2 Junior, για οδηγούς ηλικίας έως 30 ετών..

Σημειωτέον, πως απογοητευτική ήταν η εξέλιξη για τους Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Skoda Fabia Rally2 evo), οι οποίοι εγκατέλειψαν για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα με πρόβλημα στον κινητήρα, ενώ προηγούνταν.

Rally Italia Sardegna Day 2 Serderidis

Από ελληνικής πλευράς, οι Ιορδάνης Σερδερίδης-Fred Miclotte (Skoda Fabia Rally2 evo) παραμένουν στον αγώνα, όντες στην 22η θέση της Γενικής κατάταξης, την 14η του WRC 2 και την 2η στην επιμέρους κατάταξη της Masters, για οδηγούς ηλικίας άνω των 50 ετών, πίσω από τους πολύπειρους Freddy Loix-Pieter Tsjoen (Skoda Fabia Rally2 evo).

Το Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας ολοκληρώνεται αύριο, με την μικρότερη ημέρα του αγώνα που περιλαμβάνει δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (Cala Flumini 12,55 χλμ. και Sassari – Argentiera 1 7,10 χλμ.), συνολικού μήκους 39,3 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Η δεύτερη εξ αυτών θα αποτελέσει και την Power Stage, όπου εντάσσεται ο θεαματικός τερματισμός με θέα τη θάλασσα της Σαρδηνίας.

Θα κάνουν οι Ott Tanak-Martin Jarveoja την δροσιστική βουτιά στη θάλασσα του Alghero, που έχει καταστεί σε παραδοσιακό πανηγυρισμό για τους νικητές του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, ή ο χωμάτινος ιταλικός αγώνας μας επιφυλάσσει και άλλες συγκινήσεις; Οι απαντήσεις, θα έχουν δοθεί το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιουνίου…

Η πρώτη ειδική διαδρομής της τελευταίας ημέρας (Cala Flumini 1) ξεκινά στις 09:10 ώρα Ελλάδος.

Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας – Το πανόραμα της δεύτερης ημέρας

Ε.Δ.: 8

Μήκος: 131,82 χλμ.

Ταχύτεροι Ε.Δ.: Tanak 6, Breen-Rovanpera 1

Top10 (17/21 ειδικές διαδρομές)

Rally Italia Sardegna Day 2 Top10

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 10-17 Tanak

Επιμέρους ειδικές διαδρομές της δεύτερης ημέρας του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας θα μεταδοθούν ζωντανά από την Cosmote Sport 8HD

Ωράριο μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος) – Κυριακή 5 Ιουνίου

SS19 Sassari – Argentiera 1 (7,10 χλμ.), 10:00

SS20 Cala Flumini 2 (12,55 χλμ.), 12:00

SS21 Sassari – Argentiera 2 Power Stage (7,10 χλμ.), 13:00

Ωράριο, live αποτελέσματα, εξέλιξη και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Photos: Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Toyota Gazoo Racing, Red Bull Content Pool, Ιορδάνης Σερδερίδης

Δείτε highlights από τις πρωινές ειδικές διαδρομές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Rally Italia Sardegna Day 2 Top10
 • Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας Day 2 Tanak
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Tanak
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Breen Portrait
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Breen
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Sordo
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Sordo Portrait
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Loubet
 • Fourmaux
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Neuville
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Gryazin
 • Rally Italia Sardegna Day 2 Serderidis
 • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ