top icon
WRC

Ράλλυ Σουηδίας: Με 50 συμμετοχές και άρωμα Ελλάδας

Ανακοινώθηκαν οι συμμετέχοντες στο Ράλλυ Σουηδίας, στον οποίο πέραν των εργοστασιακών συνδυασμών, ξεχωρίζει η παρουσία ενός ελληνικού πληρώματος.

Λίγες ώρες μετά από την ολοκλήρωση του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, το οποίο μας χάρισε μία από τις πιο έντονες μονομαχίες των τελευταίων ετών με πρωταγωνιστές τους Sebastien Loeb και Sebastien Ogier, οι διοργανωτές του Ράλλυ Σουηδίας, ανακοίνωσαν τις προσωρινές συμμετοχές του 2ου γύρου της σεζόν.

Ανάμεσα στα 50 πληρώματα που έγιναν γνωστά, προφανώς το ενδιαφέρον στρέφεται στα 11 υβριδικά εργοστασιακά αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally1, όμως για τους Έλληνες φιλάθλους ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η συμμετοχή των Παναγιώτη Ρουστέμη-Χρήστου Μπακλώρη με Ford Fiesta Rally3, στο πλαίσιο των WRC 3 και Junior WRC.

Οι συμμετοχές του Ράλλυ Σουηδίας

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ επιστρέφει στη Σουηδία μετά από αποχή ενός έτους, με τον σκανδιναβικό αγώνα να έχει μεταφερθεί βορειότερα, για διασφάλιση ύπαρξης περισσότερου χιονιού στις ειδικές διαδρομές.

Ο 2ος γύρος της νέας, υβριδικής εποχής του WRC θα διεξαχθεί στις 24-27 Φεβρουαρίου, με επίκεντρο την πόλη Umea και περιλαμβάνει 19 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 303,74 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Αν και οι αριθμοί συμμετοχής, πέραν των εργοστασιακών πληρωμάτων που έχουν σταθερό νούμερο για όλους τους αγώνες, δεν έχουν ακόμη οριστεί από την FIA, η Οργανωτική Επιτροπή του Ράλλυ Σουηδίας, ανακοίνωσε τα 50 πληρώματα που θα συμμετάσχουν

Όπως ήταν εξαρχής γνωστό, το Ράλλυ Σουηδίας θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα του WRC  μετά από πολλά χρόνια, στον οποίο δε θα συμμετάσχει κανένας εκ των δύο κορυφαίων οδηγών των τελευταίων δεκαετιών, Sebastien Loeb και Sebastien Ogier.

Rally Sweden M-Sport Ford

H M-Sport Ford, που προηγείται στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών μετά από το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, θα συμμετάσχει ξανά με 4 Puma Rally1.

Βαθμούς στους Κατασκευαστές θα προσφέρουν οι Craig Breen-Paul Nagle, Gus Greensmith-Jonas Andersson και Adrien Fourmaux-Alexandre Coria.

Ακόμη ένα υβριδικό Puma θα μοιραστούν οι Lorenzo Bertelli-Simone Scattolin, με τον 33χρονο Ιταλό να γίνεται ο πρώτος ιδιώτης που θα αγωνιστεί με αυτοκίνητο προδιαγραφών Rally1.

Rally Sweden Toyota

Η Toyota Gazoo Racing θα εκπροσωπηθεί ξανά, όπως θα συμβαίνει σε κάθε αγώνα φέτος, από 3+1 πληρώματα.

Στην πρώτη ομάδα, η είδηση αφορά στο ντεμπούτο των Esapekka Lappi-Janne Ferm, κατά τη δεύτερη θητεία τους στην Toyota, έπειτα από τη διετία 2017-2018.

Ακόμη δύο Toyota GR Yaris Rally1 θα μοιραστούν οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen και Elfyn Evans-Scott Martin, ενώ με την Toyota Gazoo Racing Next Generation θα αγωνιστούν οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston.

Rally Sweden Hyundai Lineup

Όσον αφορά στην Hyundai Motorsport, η κορεατική ομάδα είναι η μόνη που θα διατηρήσει ακριβώς ίδια σύνθεση πληρωμάτων με το Ράλλυ Μόντε Κάρλο.

Οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe και Ott Tanak-Martin Jarveoja θα βρίσκονται στα “βασικά” Hyundai i20 N Rally1, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα, πίσω από το τιμόνι του τρίτου αυτοκινήτου της ομάδας, θα βρεθούν οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson.

Rally Sweden WRC 2

Από εκεί και έπειτα, στο ανανεωμένο WRC 2 όπου εντάσσονται όλα τα πληρώματα με αυτοκίνητα Rally2, θα συμμετάσχουν 24 συνδυασμοί.

Της λίστας ηγούνται οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και νικητές στο Μόντε Κάρλο, Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Toksport WRT, Skoda Fabia Rally2 evo), ενώ με την ίδια ομάδα και αυτοκίνητο θα αγωνιστούν οι Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov, Marquito Bulacia-Marcelo Der Ohannesian.

Στη Σουηδία θα κάνει ντεμπούτο και η M-Sport Ford σε επίπεδο WRC 2, με πληρώματα στα Ford Fiesta Rally2 MkII τους Φινλανδούς Jari Huttunen-Mikko Lukka και τους Σουηδούς Mattias Adielsson-David Arhusiander.

Ακόμη, στο πλαίσιο των ομάδων θα συμμετάσχουν και οι Εσθονοί Georg Linnamae-James Morgan (ALM Motorsport, Volkswagen Polo R5).

Επιπλέον, στο WRC 2 Open (γενική κατάταξη δηλαδή) ξεχωρίζουν οι Φινλανδοί Πρωταθλητές Emil Lindholm-Reeta Hamalainen (Skoda Fabia Rally2 evo), οι Νορβηγοί Ole Christian Veiby-Stig Rune Skjärmoen, οι Φινλανδοί Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo και ο Εσθονός Egon Kaur, όλοι με Volkswagen Polo R5, καθώς και ο -ακόμη- νεότερος αδελφός του Marquito Bulacia, Bruno, που κάνει ντεμπούτο στο WRC με Skoda Fabia Rally2 evo και συνοδηγό τον πολύπειρο Ισπανό Marc Marti.

Εκτός κατάταξης WRC 2, τα βλέμματα θα στραφούν στους Per Gunnar Andersson-Anders Fredriksson, με Ford Fiesta Rally2.

Apopseis - Panagiotis Roustemis

Πρεμιέρα στο χιόνι για τους Παναγιώτη Ρουστέμη και Χρήστο Μπακλώρη

Η λίστα συμμετεχόντων του Ράλλυ Σουηδίας, περιλάμβανε και μια ευχάριστη έκπληξη σε ελληνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του ανανεωμένου WRC 3, που από φέτος περιλαμβάνει αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally3 και στην επιμέρους κατάταξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων (Junior WRC) για οδηγούς ηλικίας έως 30 ετών, θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτης Ρουστέμης-Χρήστος Μπακλώρης με Ford Fiesta Rally3.

Προς το παρόν, η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί ενιαίο με Ford Fiesta, αφού η M-Sport είναι η μόνη εταιρεία που έχει παρουσιάσει αυτοκίνητο τέτοιων προδιαγραφών, με τις Toyota και Renault να φημολογείται πως σκέφτονται την εμπλοκή τους.

Καθώς δεν έχουν οριστεί ακόμη οι συμμετέχοντες στο Junior WRC, ο 23χρονος Πρωταθλητής στην κατηγορία Ν του 2020, με τον 36χρονο νέο του συνοδηγό, θα αντιμετωπίσει ακόμη 7 πληρώματα στο πλαίσιο του WRC 3.

Rally Sweden Roustemis

Οι Ρουστέμης-Μπακλώρης, στοχεύουν να συμμετάσχουν σε ολόκληρο το Junior WRC, που περιλαμβάνει 5 αγώνες (Κροατία, Πορτογαλία, Εσθονία οι υπόλοιποι) και ολοκληρώνεται με το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το οποίο έχει μάλιστα διπλό συντελεστή.

Στη Σουηδία, πάντα στο πλαίσιο της κατηγορίας Rally3 αφού οι συμμετέχοντες στο WRC 3 Junior δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οι Έλληνες θα βρουν απέναντί τους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς αντιπάλους, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο περσινός Πρωταθλητής Sami Pajari, με συνοδηγό την Enni Malkonen.

Ακόμη, στο Ράλλυ Σουηδίας θα αγωνιστούν οι Φινλανδοί Lauri Joona-Mikael Korhonen, οι Εσθονοί Robert Virves-Aleks  Lesk, οι Γάλλοι Jean Baptiste Franceschi-Anthony Gorguillo, οι Ιρλανδοί William Creighton-Liam Regan και το βρετανο-πολωνικό πλήρωμα των Jon Armstrong-Kamil Kozdron, όλοι τους με προγενέστερη εμπειρία ενός ή περισσότερων ετών στο θεσμό.

Μοναδικοί rookies θα είναι το πλήρωμα από την Κόρινθο και οι Κενυάτες McRae Kimathi-Mwangi Kioni.

Μπορείτε να βρείτε τις προσωρινές συμμετοχές του αγώνα, χωρίς αριθμό συμμετοχής, στην επίσημη ιστοσελίδα του Ράλλυ Σουηδίας.

Photos: M-Sport Ford, Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, Skoda, Αρχείο 4Τ, Παναγιώτης Ρουστέμης

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ