top icon
WRC

Ράλλυ Ypres Preview: Πρεμιέρα και για το Βέλγιο (+videos)

Το Ράλλυ Ypres Βελγίου κάνει ντεμπούτο στο WRC στις 13-15 Αυγούστου – Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα και το ωράριο τηλεοπτικών μεταδόσεων.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ μεταφέρεται σε ασφάλτινη επιφάνεια, με το Ράλλυ Ypres Βελγίου να γίνεται ο δεύτερος αγώνας που κάνει ντεμπούτο στο θεσμό μετά από το Ράλλυ Κροατίας και θα αποτελέσει τον 8ο γύρο της φετινής χρονιάς, στις 13-15 Αυγούστου.

Η πρώτη εμφάνιση του βελγικού αγώνα στο WRC πήρε αναβολή ενός έτους, αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί να ενταχθεί στο θεσμό και πέρυσι, όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας.

Φέτος η κατάσταση διαφοροποιήθηκε και το Βέλγιο, γίνεται η 35η χώρα που φιλοξενεί αγώνα του WRC, από το 1973.

Επίκεντρο του Ράλλυ Ypres Βελγίου είναι η ιστορική κεντρική πλατεία “Grote Markt” της πόλης.

Κεντρικό πρόσωπο του αγώνα θα είναι ο Thierry Neuville, που μαζί με τον συνοδηγό του Martijn Wydaeghe θα είναι οι “τοπικοί ήρωες” και φαβορί για τη νίκη.

Πέραν της εντοπιότητας, ένας ακόμη βασικός λόγος είναι πως πρόκειται για  το μοναδικό κορυφαίο πλήρωμα που έχει συμμετάσχει ξανά στον αγώνα, με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC.

Ράλλυ Ypres Βελγίου: Αγώνας

Το Ράλλυ Ypres Βελγίου διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1965 και στις δεκαετίες που πέρασαν, θεμελιώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ (ERC), ενώ προσμέτρησε και στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Ράλλυ (BRC).

Καθώς τα περισσότερα κορυφαία πληρώματα θα επισκεφθούν την Ypres για πρώτη φορά, οι καλές σημειώσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Teaser video του Ράλλυ Ypres Βελγίου

Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα είναι οι γρήγορες μεν, αλλά στενές και με πολλές διασταυρώσεις δε, ειδικές διαδρομές, οι οποίες περνούν από αγροκτήματα και ορίζονται από τάφρους αποστράγγισης ή τηλεγραφόξυλα.

Το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο, αφού οι έξοδοι έστω και με λίγα χιλιόμετρα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Ακόμη ένα στοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο, είναι τα χώματα που έρχονται στο οδόστρωμα από τις “μπούκες” των αγωνιστικών, αναγκάζοντας τους οδηγούς να βρίσκονται διαρκώς σε διαδικασία αναζήτησης της ιδανικής πρόσφυσης.

Αν μάλιστα υπάρξει βροχή, που ακόμη και στα μέσα Αυγούστου δε μπορεί να αποκλειστεί, τότε οι ειδικές διαδρομές γίνονται ακόμη πιο γλιστερές.

Ypres Rally Preview Logo

Ράλλυ Ypres: Πρόγραμμα

Το Ράλλυ Ypres Βελγίου έχει συμπιεσμένο πρόγραμμα, με συνολική διάρκεια 3 ημερών.

Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή 13 Αυγούστου, περιλαμβάνει πρωινό shakedown, σε ασυνήθιστα μεγάλη διαδρομή μήκους 9,81 χλμ.

Το καθαρά αγωνιστικό μέρος θα ξεκινήσει λίγες ώρες αργότερα, με 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 135,34 αγωνιστικών χλμ., οι οποίες βρίσκονται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από την Ypres.

Σημειώνουμε, πως το ωράριο των διαδρομών είναι αρκετά “σφικτό”, οπότε περιθώρια για μεγάλες καθυστερήσεις και επισκευές, δεν υπάρχουν.

Ypres Rally Preview 03

Η δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Ypres Βελγίου, το Σάββατο 14 Αυγούστου, περιλαμβάνει ακόμη 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, με μήκος 119,92 αγωνιστικών χλμ.

Ο επίλογος του αγώνα θα γραφτεί την Κυριακή 15 Αυγούστου, με “ταξίδι” μέσω απλής περίπου 300 χιλιομέτρων προς την περίφημη πίστα Spa-Francorchamps.

Μάλιστα, μία από τις δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 40,52 χλμ., που θα είναι και η Power Stage, θα πραγματοποιηθεί εντός της πίστας με περάσματα από τις διάσημες στροφές Eau Rouge και Raidillon.

Συνολικά, το Ράλλυ Ypres Βελγίου αποτελείται από 20 ειδικές διαδρομές μήκους 295,78 αγωνιστικών χλμ.

Ράλλυ Ypres: Πρωταγωνιστές

Το Ράλλυ Ypres Βελγίου συγκέντρωσε 108 συμμετοχές, που πάντως δε θα ενταχθούν όλες στην κατάταξη του αγώνα που προσμετρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Η μάχη για τη νίκη θα δοθεί μεταξύ των 10 πληρωμάτων με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC.

Ypres Rally Preview Toyota

Toyota Gazoo Racing WRT

Το 2021 πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο για την Toyota, που έχει πετύχει 6 νίκες σε 7 αγώνες, με 3 διαφορετικούς οδηγούς, ενώ και ο τέταρτος της ομάδας, Takamoto Katsuta, έχει ανέβει στο βάθρο.

Αν και ο επικεφαλής της ομάδας, Jari Matti Latvala, έχει παραδεχθεί πως ο Thierry Neuville αποτελεί το φαβορί, τα πληρώματά του θα διεκδικήσουν στο Βέλγιο όσα τους αναλογούν.

Οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Οδηγών, Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, μετά από καιρό δε θα μειονεκτούν -πιθανώς μάλιστα να πλεονεκτούν- από το γεγονός ότι θα ξεκινούν πρώτοι στο δρόμο κατά την πρώτη και μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα.

Οι Elfyn Evans-Scott Martin έχουν δεδομένα την ταχύτητα να κινηθούν σε ρυθμό κορυφής σε γλιστερή άσφαλτο.

Οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen θα αγωνιστούν με ανεβασμένη ψυχολογία, μετά από την πρόσφατη νίκη στην Εσθονία.

Το τέταρτο Toyota Yaris WRC, χωρίς να δίνει βαθμούς στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, θα οδηγήσει ξανά ο Takamoto Katsuta. Ο Ιάπωνας δε θα έχει στο δεξί μπάκετ τον Dan Barritt, ο οποίος είχε τραυματισμό από απότομη προσγείωση μετά από άλμα στην Εσθονία και αναρρώνει, με στόχο να είναι πλήρως έτοιμος στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Τη θέση του 40χρονου Βρετανού, θα πάρει ο 26χρονος συμπατριώτης του Keaton Williams, που στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει δοκιμές με τον Katsuta.

Ypres Rally Preview 04

Hyundai Shell Mobis WRT

Μετά από σερί ατυχών αποτελεσμάτων, η Hyundai θέλει να επιστρέψει στις νίκες. Στο Ράλλυ Ypres Βελγίου τα πληρώματά της ξεκινούν, για διαφορετικούς λόγους, με σχετικό πλεονέκτημα.

Οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe θέλουν να επωφεληθούν από τη γνώση του δρόμου και την υποστήριξη των συμπατριωτών τους, ώστε να φτάσουν στην πρώτη τους φετινή νίκη.

Thierry Neuville

Είναι λογικό, οι Βέλγοι να θεωρούνται φαβορί για τη νίκη (o Neuville επικράτησε το 2018 με i20 R5 και συμμετείχε το 2019 με i20 Coupe WRC σε ξεχωριστή κατάταξη), όμως αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στις ειδικές διαδρομές, αφού αντίστοιχο “χρίσμα” είχαν λάβει και οι Ott Tanak-Martin Jarveoja στην Εσθονία, όμως εγκατέλειψαν.

Οι Εσθονοί θα μοιραστούν το δεύτερο Hyundai i20 Coupe WRC, θέλοντας να βελτιώσουν στις επιδόσεις τους σε άσφαλτο σε σύγκριση με την Κροατία, όπου βρέθηκαν μακριά από την κορυφή. .

Στο τρίτο εργοστασιακό αυτοκίνητο της “πρώτης ομάδας” θα βρεθούν οι πιο πρόσφατοι νικητές του Ράλλυ Ypres Βελγίου, το 2019, Craig Breen-Paul Nagle.

Τότε βέβαια, η νίκη είχε έρθει με Volkswagen Polo R5, οπότε η διαφορά μεταξύ ενός αυτοκινήτου τέτοιων προδιαγραφών και ενός WRC, είναι σημαντική.

Όπως και να ‘χει, οι Ιρλανδοί ξεκινούν με καλές πιθανότητες για επανάληψη ενός τερματισμού στο βάθρο, όπως έκαναν και στο Ράλλυ Εσθονίας.

Στο Ράλλυ Ypres Βελγίου θα αγωνιστούν και οι Pierre Louis Loubet-Florian Haut Labourdette, με το Hyundai i20 Coupe WRC της 2C Competition.

Ypres Rally Preview M-Sport

M-Sport Ford WRT

Όπως συνηθίζει φέτος, η M-Sport Ford θα συμμετάσχει στο Βέλγιο με δύο Ford Fiesta WRC.

Το πρώτο αυτοκίνητο θα μοιραστούν, ως είθισται, οι Gus Greensmith-Chris Patterson, ενώ στο δεύτερο θα επιστρέψουν, μετά από το Ράλλυ Safari, οι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul.

Ο 26χρονος Γάλλος, που συμμετέχει με τον Βέλγο συνοδηγό, πήρε σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια σελίδα για δωρεές, λόγω των πρόσφατων πλημμυρών στο Βέλγιο, την οποία ήδη στήριξε ο Oliver Solberg.

Μπορεί ο Fourmaux να μην έχει αγωνιστεί ξανά στο Ράλλυ Ypres, όμως μεγάλωσε μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά, οπότε γνωρίζει τη φύση των διαδρομών.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, η παρουσία των δύο πληρωμάτων της M-Sport στην Κροατία ήταν ενθαρρυντική, οπότε σε έναν τόσο εξειδικευμένο αγώνα όπως το Ράλλυ Ypres, ένας τερματισμός στην πεντάδα μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία.

Hyundai i20 N Rally2 04

WRC2

Στο WRC2, για ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, οι συμμετοχές δε φτάνουν στον αριθμό προηγούμενων αγώνων, ενώ θα απουσιάσουν οι δύο πρώτοι στη βαθμολογία, Andreas Mikkelsen και Mads Ostberg.

Τα βλέμματα στρέφονται στο ντεμπούτο του νέου Hyundai i20 N Rally2, που θα οδηγήσουν οι  Jari Huttunen-Mikko Lukka και Oliver Solberg-Aaron Johnston.

Παρούσα θα είναι και η M-Sport Ford, με τους Teemu Suninen-Mikko Markkula να επιστρέφουν στο Ford Fiesta Rally2, θέτοντας υποψηφιότητα για τη νίκη. Τους Φινλανδούς, θα πλαισιώσουν οι Tom Kristensson-David Arhusiander.

Ακόμη ένα πλήρωμα ικανό για τη νίκη, εφόσον αποφύγει το λάθος, είναι οι Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov με το Volkswagen Polo R5 της Movisport.

Ypres Rally Preview WRC3

WRC3

Στο WRC3, για ιδιώτες με αυτοκίνητα Rally2, θα συμμετάσχουν 19 πληρώματα, κυρίως από το Βέλγιο.

Από τους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος, στον αγώνα θα συμμετάσχουν οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Yohan Rossel-Alex Coria (Citroen C3 Rally2).

Με στόχο το βάθρο θα ξεκινήσουν οι Ισπανοί Pepe Lopez-Borja Odriozola (Skoda Fabia Rally2 evo) και ο “Junior” της Hyundai, Gregoire Munster από το Λουξεμβούργο, με συνοδηγό στο Hyundai i20 R5 τον Βέλγο Louis Louka.

Από τα πολυάριθμα βελγικά πληρώματα, βλέψεις για καλό αποτέλεσμα έχουν οι έμπειροι Pieter Tsjoen-Eddy Chevailler (Volkswagen Polo R5), Kris Princen-Peter Kaspers (Citroen C3 Rally2), Bernd Casier-Pieter Vyncke (Ford Fiesta Rally2) και  Vincent Veschueren-Filip Cuvelier (Volkswagen Polo R5).

Όσον αφορά σε νεότερους, για το καλύτερο θα προσπαθήσουν οι Cedric De Cecco-Jerome Humblet (Skoda Fabia Rally2 evo), Davy Vanneste-Kris D’ Alleine (Citroen C3 Rally2), Ghislain De Mevius-Johan Jalet (Skoda Fabia Rally2 evo), Adrian Ferneront-Samuel Maillen (Skoda Fabia Rally2 evo) και Sebastien Bedoret-Francois Gilbert (Skoda Fabia Rally2 evo).

Το Ράλλυ Ypres θα αποτελέσει τον 4ο γύρο του Junior WRC, για οδηγούς ηλικίας έως 29 ετών με Ford Fiesta Rally4 ενιαίων προδιαγραφών.

Στον αγώνα θα συμμετάσχουν μόλις 6 από τα 8 πληρώματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Ypres Rally Preview 01

Ράλλυ Ypres Βελγίου

WRC 2021, 8ος γύρος, 13-15 Αυγούστου

Επιφάνεια: Άσφαλτος

Ημέρες: 3

Ειδικές Διαδρομές: 20

Συνολικό μήκος: 295,78 χλμ.

Συμμετοχές: 108

Πολυνίκης: Freddy Loix – 11

Βαθμολογίες (μετά από 7 αγώνες)

Οδηγοί: 1. Ogier 148, 2. Evans 111, 3. Neuville 96, 4. Rovanpera 82, 5. Tanak 74, 6. Katsuta 66

Κατασκευαστές: 1. Toyota 315, 2. Hyundai 256, 3. M-Sport Ford 125, 4. Hyundai 2C 36

Ράλλυ Ypres – Τηλεοπτικές μεταδόσεις (ώρα Ελλάδος)

Επιμέρους ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Ypres Βελγίου θα μεταδοθούν ζωντανά από την Cosmote Sport 7HD

Παρασκευή 13 Αυγούστου

SS1 Reninge – Vleteren 1, 14:36

SS2 Westouter – Boeschepe 1, 15:25

SS3 Kemmelberg 1, 16:15

SS4 Zonnebeke 1, 17:09

Σάββατο 14 Αυγούστου

SS9 Hollebeke 1, 10:11

SS10 Dikkebus 1, 11:08

SS11 Watou 1, 12:01

SS12 Mesen – Middelhoek 1, 12:51

Κυριακή 15 Αυγούστου

SS19 Stavelot 2, 11:40

SS20  Francorchamps 2 [Power Stage], 13:18

Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.

Ωράριο, Live αποτελέσματα, εξέλιξη και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τo ωράριο και τις συμμετοχές του Ράλλυ Ypres Βελγίου

Photos: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, M-Sport Ford, Ypres Rally, Red Bull Content Pool

Video-preview του αγώνα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ