top icon
WRC

Sebastien Ogier vs Elfyn Evans: Και τώρα (ξανά) οι δυο τους (+videos)

Την ερχόμενη εβδομάδα, οι Sebastien Ogier και Elfyn Evans της Toyota, θα διεκδικούν το φετινό Πρωτάθλημα Οδηγών – Διαβάστε ποια αποτελέσματα ευνοούν τον καθένα.

Μετά από το 2020, όταν βέβαια θεωρητικές ελπίδες τίτλου είχαν και οι Thierry Neuville, Ott Tanak, φέτος οι Sebastien Ogier και Elfyn Evans θα διεκδικήσουν ξανά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών στο επερχόμενο Ράλλυ Monza (18-21 Νοεμβρίου).

Φέτος, οι Ogier και Evans -που έχουν ως συνοδηγούς τους Julien Ingrassia και Scott Martin, οι οποίοι διεκδικούν τους αντίστοιχους τίτλους- ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία σε σύγκριση με πέρυσι.

Το 2020, ο Evans είχε ταξιδέψει στην Ιταλία ως πρωτοπόρος στη βαθμολογία, με τον Ogier να κατακτά εντέλει τη νίκη και τον τίτλο, αφότου ο ομόσταβλός του είχε εγκαταλείψει προσωρινά, από έξοδο.

Στο φετινό Ράλλυ Monza, ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ξεκινά έχοντας σαφές βαθμολογικό προβάδισμα (17 βαθμοί) έναντι του Ουαλού teammate του.

Sebastien Ogier-Julien Ingrassia and Elfyn Evans-Scott Martin

Sebastien Ogier vs Elfyn Evans: Τα σενάρια του τίτλου

Για ακόμη μια χρονιά, τα Πρωταθλήματα Οδηγών και Κατασκευαστών του WRC θα κριθούν στον τελευταίο αγώνα, που για δεύτερη συνεχή φορά, είναι το Ράλλυ Monza, με επίκεντρο την θρυλική πίστα.

Στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, η Toyota Gazoo Racing έχει διαφορά 47 βαθμών από την Hyundai Motorsport,  οπότε με δεδομένο πως το μέγιστο των βαθμών που μπορεί να συλλέξει μια ομάδα σε έναν αγώνα είναι 52, έχει αγγίξει τον τίτλο.

Με βάση τους κανονισμούς, που προβλέπουν βαθμούς για τα δύο καλύτερα πληρώματα της κάθε ομάδας, σύμφωνα με την κατάταξη της πρώτης δεκάδας όπως συμβαίνει και στο Πρωτάθλημα Οδηγών, η Toyota χρειάζεται απλά να δει ένα από τα τρία εργοστασιακά Yaris WRC που θα μοιράζονται οι Ogier- Ingrassia, Evans-Martin και Rovanpera-Halttunen, στον τερματισμό.

Όταν αναφερόμαστε σε τερματισμό, συμπεριλαμβάνουμε και τη διαδικασία SupeRally. Δηλαδή, στο (χειρότερο) σενάριο που το πρώτο Toyota Yaris WRC βρεθεί στην 6η θέση Κατασκευαστών (πίσω από τα δύο αυτοκίνητα των Hyundai, M-Sport και το Hyundai της 2C Competition), τότε με τους 8 βαθμούς που θα συλλέξει, η ομάδα του Jari Matti Latvala θα πανηγυρίσει τον τίτλο.

Latvala, Ogier, Evans

Εφόσον λοιπόν δεν έχουμε μια ανεπανάληπτη εξέλιξη, η Toyota θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών αφού για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να μην ολοκληρώσει την τρίτη ημέρα, κανένα από τα αυτοκίνητά της. Γεγονός από απίθανο έως αδύνατο…

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος στρέφεται στη μάχη του Πρωταθλήματος Οδηγών/Συνοδηγών, η οποία δίνεται ξανά μεταξύ των Sebastien Ogier-Julien Ingrassia και Elfyn Evans-Scott Martin.

Με 11 από τους 12 αγώνες της χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί, ο Ogier (204) θα βρεθεί στη Monza με διαφορά 17 βαθμών έναντι του Evans (187).

Καθώς ο Γάλλος έχει κατακτήσει 4 νίκες φέτος (Μόντε Κάρλο, Κροατία, Σαρδηνία, Σαφάρι), ενώ ο Ουαλός έχει επικρατήσει σε 2 αγώνες (Πορτογαλία, Φινλανδία), η ισοβαθμία ευνοεί τον 7 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Κατά συνέπεια, για να κατακτήσει τον παρθενικό τίτλο της καριέρας του ο Evans, θα πρέπει να λάβει 18 βαθμούς περισσότερους από τον Ogier.

Sebastien Ogier-Julien Ingrassia

Επί της ουσίας, οι Ogier-Ingrassia που θα πραγματοποιήσουν τον τελευταίο τους αγώνες ως πλήρωμα, αφού ο 42χρονος συνοδηγός θα αποσυρθεί μετά από το Ράλλυ Monza, θα κερδίσουν τον τίτλο εφόσον τερματίσουν σε οποιαδήποτε θέση του βάθρου, ανεξάρτητα από τη θέση των Evans-Martin.

Από την πλευρά του, ο Evans θέλει επίσης να βρεθεί οπωσδήποτε στο βάθρο, αφού σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο, ακόμη και αν ο teammate του δε λάβει βαθμούς.

Βέβαια, όπως είναι λογικό ο Sebastien Ogier έχει σαφές προβάδισμα τόσο βαθμολογικά, όσο και από πλευράς… τεχνογνωσίας, την οποία προδίδουν τα 7 Παγκόσμια Πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2020) με 3 μάλιστα διαφορετικές ομάδες.

Ωστόσο, η άνοδος του Evans τα τελευταία χρόνια και φέτος, ιδιαίτερα σε Φινλανδία και Ισπανία, δείχνουν πως ο Ουαλός είναι ικανός για το καλύτερο και κατά συνέπεια, μπορεί να αυξήσει την πίεση στον Γάλλο.

Sebastien Ogier-Julien Ingrassia

Sebastien Ogier vs Elfyn Evans: Πώς στέφεται Πρωταθλητής ο Γάλλος;

Με βάση την υπάρχουσα διαφορά, ο Ogier εφόσον κερδίσει 13 βαθμούς θα κατακτήσει τον 8ο τίτλο του, ανεξάρτητα από την επίδοση του Evans.

Για να συγκεντρώσει τόσους ή περισσότερους βαθμούς, ο πολυπρωταθλητής της Toyota μπορεί να τερματίσει στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση γενικής, χωρίς να ενδιαφέρεται για βαθμούς από την Power Stage, αλλά ούτε και για τη θέση του Evans.

Onboard των Ogier-Ingrassia από το Ράλλυ Ισπανίας

Εφόσον τερματίσει στην 4η θέση (12 βαθμοί), θα χρειάζεται τον 5ο χρόνο στην Power Stage, ώστε να στεφθεί Πρωταθλητής ανεξάρτητα από τη θέση του Evans.

Αν είναι 5ος (10 βαθμοί), θα πρέπει να βρεθεί στην τριάδα της Power Stage, για να μην “ενδιαφέρεται” για το αποτέλεσμα του teammate του.

Σε περίπτωση που οι Ogier-Ingrassia τερματίσουν στην 6η θέση (8 βαθμοί), θα πρέπει να κερδίσουν την Power Stage για να κατακτήσουν τον τίτλο, χωρίς να επηρεάζονται από την επίδοση των Evans-Martin.

Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC)

Sebastien Ogier vs Elfyn Evans: Πώς στέφεται Πρωταθλητής ο Ουαλός;

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, οι Βρετανοί της Toyota θα έχουν την τύχη στα χέρια τους.

Καταρχάς, οι ίδιοι θα πρέπει να κατακτήσουν τουλάχιστον 18 βαθμούς (ή αλλιώς 18 βαθμούς παραπάνω από τους αντιπάλους τους), για να ελπίζουν.

Elfyn Evans-Scott Martin (Rally Spain)

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Με νίκη ή δεύτερη θέση, αν και λογικά οι βαθμοί της Power Stage θα είναι απαραίτητοι.

Εφόσον οι Evans-Martin τερματίσουν στην τρίτη, θα πρέπει απαραίτητα να βρεθούν στην τριάδα της Power Stage, ανεξάρτητα από τη θέση των Ogier-Ingrassia.

Onboard με τους Evans-Martin στο Ράλλυ Κροατίας

Αν οι Βρετανοί τερματίσουν στην 4η θέση, δυστυχώς για εκείνους, ο τίτλος θα έχει χαθεί, ακόμη και αν οι teammates τους δε βαθμολογηθούν.

Ο λόγος είναι πως σε τέτοια περίπτωση, οι 12+5 βαθμοί, αν και εφόσον ο Evans επικρατήσει στην Power Stage, δεν θα επαρκούν αφού όπως έχουμε προαναφέρει, ο Ogier υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Sebastien Ogier vs Elfyn Evans: Οι δηλώσεις

Πώς αισθάνονται πριν από τη μεγάλη μάχη οι Sebastien Ogier, Elfyn Evans και ο επικεφαλής της Toyota Gazoo Racing, Jari Matti Latvala;

Sebastien Ogier (portrait)

“Παρόλο που είναι αλήθεια πως αυτός ο αγώνας θα αποτελέσει το τέλος ενός αγωνιστικού κεφαλαίου για εμένα και ιδιαίτερα τον Julien (Ingrassia), αυτό δεν είναι κάτι που σκέφτομαι πολύ τώρα”, δήλωσε ο Sebastien Ogier.

“Νομίζω πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης, ώστε να δώσω το καλύτερο δυνατό όπως πάντα και να εστιάσω στο στόχο μας να κατακτήσουμε και τους δύο τίτλους.

“Ασφαλώς, η κατάσταση πηγαίνοντας στη Monza είναι πολύ πιο ευνοϊκή για εμάς σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, αφού αυτή τη φορά έχω ορισμένους βαθμούς ως διαφορά.

“Δεν έχει τελειώσει ακόμη και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Είχαμε ένα καλό τεστ στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα και ελπίζω να ξεκινήσουμε το ράλλυ με τον σωστό ρυθμό, να αποδώσουμε καλά και να παλέψουμε για ένα κορυφαίο αποτέλεσμα, διατηρώντας το πρωτάθλημα στο μυαλό μας”.

Elfyn Evans Portrait

“Είναι καλό που πηγαίνουμε στον τελευταίο αγώνα έχοντας ακόμη πιθανότητα για τον τίτλο Οδηγών”, ανέφερε ο Elfyn Evans.

“Είμαστε αουτσάιντερ, όμως ο Scott και εγώ θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό: Η προσέγγισή μας θα είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα δούμε τι θα συμβεί.

“Μετά από μια δύσκολη περίοδο στα μέσα της χρονιάς, οι τελευταίοι αγώνες ήταν καλύτεροι για εμάς, όμως η Monza θα αποτελέσει μια εντελώς διαφορετική πρόκληση ξανά.

“Οι ειδικές διαδρομές στα βουνά έχουν πραγματικά ωραίο χαρακτήρα, όμως οι ειδικές διαδρομές στην πίστα είναι μικτές και δεν έχουν μεγάλη ροή.

“Είναι αδύνατο να τα καταγράψουμε όλα αυτά σε δοκιμές πριν τον αγώνα, όμως μετά από τον περσινό αγώνα έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα ως προς το τι να περιμένουμε”.

Jari Matti Latvala

Γνωρίζοντας πως η ομάδα του έχει σχεδόν εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, ο Jari Matti Latvala ετοιμάζεται να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τη μάχη των οδηγών του για το “νταμπλ” της ομάδας του.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα πάμε στη Monza με μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσουμε και τους τρεις τίτλους, κάτι που ήταν το όνειρό μας να πετύχουμε”, σχολίασε ο Latvala.

“Θα ήταν ο τέλειος τρόπος να ολοκληρώσουμε την εποχή των World Rally Cars και τον τελευταίο αγώνα του Yaris WRC που έκανε ντεμπούτο 2017 με εμένα σε ρόλο οδηγού.

“Ελπίζω όλα να πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και να κατακτήσουμε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, όμως στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξέρεις πως τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι να φτάσεις στον τερματισμό”.

Για τη μάχη των οδηγών του, ο Latvala δήλωσε:

“Ανυπομονούμε επίσης για μια μάχη στα ίσια μεταξύ των Sebastien και Elfyn. Το Ράλλυ Monza ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας πέρυσι με το χιόνι και τη βροχή και ήδη στις δοκιμές μας πριν από τον αγώνα στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, οι συνθήκες ήταν δύσκολες με αρκετή βροχή, οπότε περιμένω ένα απαιτητικό φινάλε ξανά”.

Εσείς, ποιος θεωρείτε πως θα είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ 2021;

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ