top icon
WRC

WRC: Αλλαγή έδρας και μετακόμιση βορειότερα για το Ράλλυ Σουηδίας

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ράλλυ Σουηδίας ανακοίνωσε τη μεταφορά έδρας του αγώνα, που από το 2022 θα έχει ως επίκεντρο την πόλη Umea, στη βορειoανατολική πλευρά της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία χιονιού υπήρξε διαρκές θέμα συζήτησης για το Ράλλυ Σουηδίας. Αποκορύφωμα υπήρξε το 2020, όταν ο αγώνας θύμιζε RAC, αφού η λάσπη στις ειδικές διαδρομές ήταν περισσότερη από το χιόνι. Φέτος, ο σουηδικός αγώνας δε διεξήχθη για οικονομικούς λόγους εξαιτίας της πανδημίας, δίνοντας τη θέση του στο Ράλλυ Arctic Φινλανδίας.

Όμως το Ράλλυ Σουηδίας, παραδοσιακός χειμερινός αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, που βρίσκεται στο αγωνιστικό ημερολόγιο από το 1973, αναμένεται να επιστρέψει στο πρόγραμμα το 2022. Για να διασφαλιστεί η ύπαρξη χιονιού στις ειδικές διαδρομές, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να μετακινήσει το επίκεντρο του αγώνα, βόρεια. Υποψήφιες να λάβουν το χρίσμα ήταν οι πόλεις Umeå, Östersund και Luleå, με την πρώτη να γίνεται η επόμενη έδρα του αγώνα.

Rally Sweden

Η διαδικασία αναζήτησης της ιδανικής πόλης είχε διάρκεια 12 μηνών και επικεφαλής τέθηκε ο CEO του αγώνα, Glenn Olsson. Η Umeå, πόλη που θα αποτελέσει το επίκεντρο του Ράλλυ Σουηδίας, βρίσκεται 600 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, στην ανατολική ακτή της Σουηδίας. Είναι μια πόλη φιλική προς τον αθλητισμό, αφού έχει αναδειχθεί κορυφαία αθλητική πόλη της σκανδιναβικής χώρας, δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από την Umeå υπάρχουν περισσότερες από 15 ειδικές διαδρομές, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εθνικούς αγώνες. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για παρουσία του Ράλλυ Σουηδίας στο WRC μετά από το 2022, δηλώνεται η πεποίθηση ότι αυτό θα επιτευχθεί και ανακοινωθεί σύντομα.

Δήλωσαν

Μια περιοχή με περισσότερο χιόνι στο βορρά, είναι βασική απαίτηση και η δυνατότητα παροχής ιστορικού καιρικών συνθηκών, ήταν κεντρική στη λήψη της απόφασης”, δήλωσε ο Olsson. Τα πλεονεκτήματα της Umeå, επιπρόσθετα του σταθερού χειμερινού κλίματος, περιλαμβάνουν ικανοποιητικό αριθμό ξενοδοχείων σε συνδυασμό με τοποθεσία Αρχηγείου και service park στο εμπορικό κέντρο της Nolia, μιας ζωντανής επιχειρηματικής κοινότητας με δυνατότητα προσέλκυσης πολλών θεατών.

Οι Östersund και Luleå επίσης παρουσίασαν ισχυρές προτάσεις και πάνω από όλα, ισχυρή δέσμευση, όμως συνολικά η Umeå είναι πιο ελκυστική ιδέα για το Ράλλυ Σουηδίας”.

Από την παρθενική παρουσία στο WRC, το 1973, επίκεντρο του Ράλλυ Σουηδίας υπήρξε η περιοχή της Varmland, οπότε η αλλαγή έδρας μετά από σχεδόν 50 χρόνια, σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σελίδας στην ιστορία του αγώνα.

Rally Sweden

Η Σουηδία είναι από τις λίγες χώρες που εμπλέκονται από το 1973 όταν ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ και η δέσμευση και γνώση της Varmland, υπήρξαν κομβικές. Οι επίσημοι και άλλοι φίλοι που έκαναν μεγάλη προσπάθεια σε αυτά τα χρόνια, θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι που καταφέραμε να διατηρήσουμε τη Σουηδία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Παρά τις προκλήσεις με την πάροδο των ετών, η FIA και ο Promoter του WRC βλέπουν τη δυναμική της Umeå ως νέας έδρας του αγώνα”, σχολίασε ο Olsson.

Οι χειμερινοί αγώνες είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του WRC και η Σουηδία υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος από την αρχή του πρωταθλήματος”, ανέφερε ο Διευθυντής Αγώνων του WRC Promoter, Simon Larkin. Έχουμε μεγάλες ελπίδες για τη μελλοντική οικονομική και αγωνιστική ανάπτυξη του νέου κεφαλαίου για το Ράλλυ Σουηδίας στην Umeå. Η Varmland υπήρξε εξαιρετικός οικοδεσπότης για τόσα χρόνια και λέμε “ευχαριστώ” σε τόσους ανθρώπους και υποστηρικτές”.

Ο Διευθυντής Ράλλυ της FIA, Yves Matton, πρόσθεσε: “Η μετακίνηση στα βόρεια ήταν must, με δεδομένες τις προκλήσεις των τελευταίων ετών. Θα ήθελα να επαινέσω τους διοργανωτές του Ράλλυ Σουηδίας που παρουσίασαν εναλλακτικές λύσεις και εξασφάλισαν την υποσχόμενη νέα έδρα στην Umeå για την επόμενη χρονιά. Είναι η ευκαιρία να σιγουρέψουμε τις χειμερινές συνθήκες που όλοι ονειρευόμαστε για έναν χιονισμένο αγώνα”.

Photos: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, M-Sport Ford

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Rally Sweden
  • Rally Sweden
  • Rally Sweden
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ