top icon
Ειδήσεις

Αποκαλυπτήρια για το νέο ελαστικό Michelin e.Primacy

Η Michelin παρουσίασε το νέο ελαστικό e.Primacy, που σχεδιάστηκε για οχήματα πόλης, σεντάν ή συμπαγή SUV και θα προσφέρεται σε 56 διαστάσεις από 15 έως 20 ίντσες, έχοντας ως στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Με τη φιλικότητα προς το περιβάλλον να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, οι κατασκευαστές ελαστικών και δη ένας εκ των κορυφαίων, όπως η Michelin, δε θα μπορούσαν να χαράξουν διαφορετική πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η γαλλική μάρκα παρουσίασε μέσω διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου το νέο, οικολογικού προσανατολισμού, ελαστικό e.Primacy, το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαίτερα αποδοτικό σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ενεργειακή αποτελεσματικότητα και η αντίσταση κύλισης.

Η βελτίωση με στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης δεν αποτελεί κάτι νέο για τη Michelin, η οποία όπως με υπερηφάνεια τονίζουν οι άνθρωποί της, παρουσίασε το πρώτο της “πράσινο” ελαστικό  πριν από 28 χρόνια, το 1992. Αυτή η προσπάθεια δε γίνεται τυχαία, αφού με βάση τους υπολογισμούς, το 20-30% της κατανάλωσης ενός οχήματος, οφείλεται στα ελαστικά του. Σύμφωνα με τη Michelin λοιπόν, το e.Primacy διακρίνεται για την κορυφαία αντίσταση κύλισης, έχοντας αποσπάσει “Α” από πλευράς ενεργειακής αποτελεσματικότητας και “Β” για φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα, συνδυασμό που πετυχαίνει λιγότερο από 1% των ελαστικών στην αγορά.

Michelin e.Primacy

Ξανά με βάση τις μετρήσεις της Michelin, η χαμηλή αντίσταση κύλισης του e.Primacy, βοηθά στην εξοικονόμηση περίπου 0,21 λίτρων/100 χλμ., που ισοδυναμούν με περίπου 80 ευρώ στη διάρκεια ζωής του κάθε ελαστικού. Η μείωση της κατανάλωσης παίζει ρόλο και στη μείωση εκπομπών CO2, με το e.Primacy να εξοικονομεί κατά τη διάρκεια ζωής του, όπως προέκυψε από δοκιμή για περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα, περίπου 174 κιλά εκπομπών CO2.  Εκτός από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, το Michelin e.Primacy προφανώς προσφέρεται και για υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Εκεί, οι Γάλλοι υπολογίζουν πως η απόδοσή του οδηγεί σε αύξηση ηλεκτρικής αυτονομίας κατά περίπου 7%, ή 30 χιλιόμετρα σε σύγκριση με άλλα ελαστικά της ίδιας κατηγορίας, σε οχήματα με αυτονομία 400 χιλιομέτρων.

Από εκεί και έπειτα, το Michelin e.Primacy παραμένει πάνω από το όριο του ευρωπαϊκού κανονισμού R117 για επιδόσεις νέων ελαστικών κατά το φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα, ακόμη και μετά από 30.000 χιλιόμετρα. Όλα τα παραπάνω, έχουν επιτευχθεί χάρη σε σειρά τεχνολογιών τελευταίες γενιάς, που έχουν αναπτυχθεί από τους ερευνητές και μηχανικούς της στο κέντρο R&D της Michelin, στο Ladoux της Γαλλίας.

Michelin e.Primacy

Αναλυτικά, το Michelin e.Primacy διαθέτει:

Πλευρά CoolRunning: Καινοτόμο μίγμα γόμας, που επιφέρει απορρόφηση λιγότερης ενέργειας από τα πλευρά, γεγονός που οδηγεί σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας και αύξησης της ηλεκτρικής αυτονομίας.

Slim Belt: Λεπτές ζώνες λινών πέλματος που απαιτούν λιγότερες πρώτες ύλες, ενώ προσφέρουν ίδια αντίσταση, πετυχαίνοντας έτσι χαμηλότερη αντίσταση κύλισης σε σύγκριση με τον παραδοσιακό σχεδιασμό και βοηθούν στη μείωση εκπομπών CO2.

Μίγματα Energy Passive: Τεχνολογία που βασίζεται σε πολύ ανθεκτικό ελαστομερές, που προσφέρει αυξημένη συνοχή και μειώνει την απώλεια ενέργειας, η οποία συνεπάγεται μείωση στην αντίσταση κύλισης και κατά συνέπεια, καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Energy AirShield: Αεροστεγές στρώμα εσωτερικής γόμας, που οδηγεί σε μείωση της απώλειας ενέργειας και συμβάλλει στη μείωση της αντίσταση κύλισης.

Αυλακώσεις U-Shape: Σχεδίαση των αυλακώσεων του ελαστικού με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική απομάκρυνση νερού ανεξάρτητα από το βάθος τους, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο Michelin Primacy 4, το οποίο διακρίνεται για τις επιδόσεις του σε βρεγμένο οδόστρωμα.

MaxΤouch Construction: Τεχνολογία βάσει της οποίας πλευρικές δυνάμεις, καθώς και δυνάμεις επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης κατανέμονται ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα την επίτευξη μεγαλύτερης διάρκειας ζωής του ελαστικού.

Michelin e.Primacy

Ακόμη ένα στοιχείο που αξίζει να σταθούμε, είναι πως το Michelin e.Primacy αποτελεί την πρώτη γκάμα ελαστικών της μάρκας που σχεδιάστηκε, με βάση πρόγραμμα προσομοίωσης για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, για την εξέλιξή του εφαρμόστηκαν μέθοδοι αξιολόγησης του κύκλου ζωής, ώστε να υπολογιστεί το “περιβαλλοντικό” του αποτύπωμα, από την εξαγωγή πρώτων υλών έως τις διαδικασίες κατασκευής, διανομής, χρήσης και ανακύκλωσης. Όπως μας ενημερώνει η Michelin, το e.Primacy το e.Primacy έγινε το πρώτο ελαστικό της Michelin που πετυχαίνει ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπής CO2, κατά τη στιγμή αγοράς του. Παράλληλα, είναι το πρώτο ελαστικό της αγοράς που διαθέτει Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (EPD), ενώ οι Γάλλοι έγιναν ο πρώτος κατασκευαστής ελαστικών, που δημοσίευσε το σχετικό έγγραφο.

Το νέο Michelin e.Primacy, αναμένεται στην αγορά κατά την 1η Μαρτίου 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ