top icon
Ειδήσεις

Οι «έξυπνες» λύσεις της Bosch

Νέες λύσεις και υπηρεσίες για την αυτοκίνηση του μέλλοντος παρουσίασε η Bosch. Μια ουσιαστικά τεχνολογική απάντηση της εταιρείας σε πολλές από τις σημερινές προκλήσεις, όπως η αστικοποίηση, η αύξηση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή.

Στην πρόσφατη έκθεση ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο Λας Βέγκας, η Bosch προσέφερε σε όσους επισκέφτηκαν το περίπτερό της μια νέα βιωματική εμπειρία στον τομέα των μετακινήσεων, με τη μορφή ενός αυτόνομου ηλεκτρικού λεωφορείου χωρίς οδηγό. Μάλιστα αναμένεται τέτοιου είδους μέσα μεταφοράς, αθόρυβα και διασυνδεδεμένα, να κυκλοφορούν σύντομα σε δρόμους μεγάλων πόλεων ανά το κόσμο. Ως εκ τούτου, η Bosch θα παρέχει το απαραίτητο λογισμικό και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, προκειμένου να μπορεί ο χρήστης να κάνει κράτηση οχήματος, να πληρώνει τη διαδρομή του ή ακόμα και να τη μοιράζεται με άλλους επιβάτες. Τα βραβεία CES Innovation Awards είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα που διεξάγεται από την Ένωση Τεχνολογίας Καταναλωτών (CTA), καλύπτει 28 κατηγορίες και χρησιμεύει ως δείκτης των μελλοντικών τάσεων. Φέτος η Bosch απέσπασε έξι βραβεία, στις ακόλουθες κατηγορίες:

Ο κανόνας “όλα σε ένα” για τη διασύνδεση του οχήματος

Για το μέλλον της συνδεδεμένης και της αυτοματοποιημένης οδήγησης, τα οχήματα πρέπει να επικοινωνούν ομαλά τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον τους. Για το σκοπό αυτό, η Bosch έχει αναπτύξει μια μονάδα συνδεσιμότητας γενικής χρήσης για όλες τις τεχνολογίες μετάδοσης βασισμένες σε δίκτυο Wi-Fi και κυψελωτού δικτύου, η οποία χρησιμοποιείται στην επικοινωνία τύπου V2X (επικοινωνία οχήματος με τα πάντα). Αυτό επιτρέπει στα οχήματα να επικοινωνούν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τις υποδομές που ρυθμίζουν την κυκλοφορία, ανεξάρτητα από τη χώρα ή τον κατασκευαστή. To απαιτούμενο λογισμικό που θα διαχειρίζεται τα δεδομένα έχει αναπτυχθεί από την πρωτοεμφανιζόμενη πορτογαλική εταιρεία Veniam. Το λογισμικό αναζητά συνεχώς την καλύτερη τεχνολογία μετάδοσης για κάθε απαίτηση και μεταβαίνει αυτόματα στις διαθέσιμες επιλογές.

Φορτηγά χωρίς εξωτερικό καθρέπτη

Το νέο Mercedes-Benz Actros είναι το πρώτο φορτηγό που φέρει σύστημα κάμερας στη θέση των συμβατικών καθρεπτών. Γνωστό ως “Mirror Cam”, το σύστημα παρέχει καλύτερη ορατότητα 360-μοιρών με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου καθώς παρέχει στο όχημα καλύτερη αεροδυναμική. Για την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος η Daimler συνεργάστηκε με την Bosch και την Mekra Lang.

To smartphone ως κλειδί αυτοκινήτου

Tο σύστημα της Bosch “Perfectly keyless access” επιτρέπει στους οδηγούς, τους διαχειριστές στόλου και τις εταιρίες εφοδιαστικής αλυσίδας να διαχειρίζονται ψηφιακά τα κλειδιά του οχήματος. Με τη χρήση κατάλληλης εφαρμογής για smartphones μπορούν να αποφασίσουν ανά πάσα στιγμή ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτοκίνητα ή φορτηγά και πότε. Το ευφυές χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος της Bosch είναι ότι καθιστά τη σύνδεση μεταξύ smartphone και οχήματος πιο ασφαλή από ποτέ. Το Perfectly Keyless μπορεί να εντοπίσει το εξουσιοδοτημένο smartphone σαν ένα ψηφιακό αποτύπωμα. Στην έκθεση CES 2019, η Bosch εγκατέστησε το σύστημα σε όχημα επίδειξης βασισμένο σε μοντέλο Ford Mustang.

Συστήματα υποβοήθησης με ραντάρ για μοτοσυκλέτες

Ανίχνευση τυφλών σημείων, προειδοποίηση σύγκρουσης και έλεγχος πορείας είναι μερικά από τα συστήματα βασισμένα σε ραντάρ που βοηθούν τον αναβάτη να έχει μια πλήρη εικόνα του περιβάλλοντα χώρου, με αποτέλεσμα όχι μόνο μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και άνεση κατά την οδήγηση. Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με ατυχήματα που διεξήχθη από την Bosch, εκτιμάται ότι ένα στα εφτά ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση των εν λόγω συστημάτων, καθότι ανταποκρίνονται γρηγορότερα από τον άνθρωπο.

Εφαρμογή για τη διασύνδεση e-scooters

Η νέα εφαρμογή, εκτός από την εμφάνιση βασικών πληροφοριών, όπως η τρέχουσα φόρτιση της μπαταρίας του ηλεκτρικού σκούτερ, επιτρέπει την επικοινωνία αναβάτη-οχήματος και την επιλογή σύνδεσης με άλλους χρήστες μέσω κοινωνικών δικτύων. Αυτό διευκολύνει τους χρήστες να μάθουν ποιοι από τους φίλους τους βρίσκονται στην περιοχή. Επιπλέον, στο τιμόνι του σκούτερ υπάρχει ένα ειδικό στήριγμα για το κράνος, το οποίο ελέγχεται από την εφαρμογή. Κάθε φορά που το ηλεκτρικό σκούτερ είναι σταθμευμένο, αυτό παρέχει μια λύση αποθήκευσης για το κράνος, ενώ παράλληλα προστατεύει το όχημα από κλοπή ή βανδαλισμό.

Λύση εκ των υστέρων τοποθέτησης για μεγαλύτερη απόδοση μηχανημάτων

Η Bosch έχει αναπτύξει τον αλγόριθμο Phantom για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αξιολογήσουν και να αυξήσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση των μηχανημάτων τους. Η συγκεκριμένη αυτή λύση, εγκαθίσταται σε λίγα μόλις λεπτά και χρησιμοποιεί αισθητήρες για τη μέτρηση του φορτίου σε κάθε συσκευή στο δίκτυο κατανάλωσης ενέργειας του πελάτη, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και πιθανές βλάβες. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να βελτιώσουν τις λειτουργίες και την αποτελεσματικότητα των μηχανημάτων. Στο σπίτι, ο αλγόριθμος Bosch Phantom μπορεί να ενημερώσει ανά πάσα στιγμή πόση ισχύς χρησιμοποιεί κάθε συσκευή. Αυτή η ενεργειακή διαφάνεια καθιστά δυνατή την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Δελτίο Τύπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ