top icon
Blog

Aston Martin F1 Team: Εγχείρημα υψηλού ρίσκου

Η Aston Martin επιστρέφει ως brand στη Formula 1 μετά από 61 χρόνια, κι οι προσδοκίες, το μέγεθος της επένδυσης και οι φιλοδοξίες του Lawrence Stroll είναι στα ύψη. Αυτό το εγχείρημα είναι απολύτως κρίσιμο, και η κατάληξή του θα έχει σοβαρό αντίκτυπο.

Στα της Formula 1, πολλά ανατράπηκαν με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού: οι ριζικές αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο μετατέθηκαν για το 2022, μαζί τους κι όποιες ελπίδες είχαν οι πιο αδύναμες ομάδες να κλείσουν την ψαλίδα από τον ανταγωνισμό και το ‘big 3’ των Mercedes, Red Bull και Ferrari (θεωρητικά η τελευταία), ενώ και οι νέοι κατασκευαστές (με βασική υποψήφια τη Lamborghini από το VW Group) που εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμπλακούν στο σπορ, άλλαξαν γνώμη εξαιτίας των νέων, δυσμενών συνθηκών.

Αυτό που δεν άλλαξε ήταν η απόφαση του Lawrence Stroll να επαναφέρει, μετά από έξι δεκαετίες, το όνομα της Aston Martin στη Formula 1.

Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος προχώρησε σε δύο άκρως επιδραστικές κινήσεις στον χώρο του motorsport και της αυτοκίνησης: πρώτα, διέσωσε από βέβαιη χρεωκοπία τη Force India το 2018,  και τον Ιανουάριο του 2020, προχώρησε στην αγορά ενός μέρους του μετοχικού πακέτου της Aston Martin, προτού επεκτείνει την επένδυσή του, όντας πλέον ο επικεφαλής της βρετανικής μάρκας.

Αυτές οι δύο κινήσεις συνδέονται μεταξύ τους με το rebranding, το επικοινωνιακό σκέλος του οποίου χειρίζεται ο Matt Bishop, ως υπεύθυνος επικοινωνίας με εμπειρία 10ετίας στη McLaren και πιο πρόσφατα στο W Series. Τούτο το rebranding είναι που πρέπει να πετύχει, γιατί  αν αυτό τελεσφορήσει θετικά, τα κέρδη είναι πολλαπλά για κάθε πλευρά. 

Επί του πρακτέου, ο Otmar Szafnauer είναι ο team principal, αλλά ο Stroll είναι εκείνος που κινεί τα νήματα. Θέλει να τα γνωρίζει όλα, θέλει να έχει την εποπτεία των πραγμάτων και να δίνει λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν. Με αυτόν τον τρόπο διοικεί κάθε μία από τις επιχειρήσεις του, κι έτσι θα διοικήσει και την Aston Martin στη νέα της εποχή.

Ενίσχυσε -όχι τυχαία- την τεχνολογική συνεργασία της βρετανικής φίρμας με τη Mercedes σε επίπεδο επιβατικών οχημάτων, «κλείνοντας» το μάτι στον Toto Wolff και για τα της Formula 1. Ο Stroll δεν είναι νέος στα της F1: ενεπλάκη με την Tommi Hilfiger και την έφερε ως χορηγό της Scuderia Ferrari στις αρχές του 2000, ενώ το ίδιο έπραξε με την Michael Kors και τη McLaren την περασμένη δεκαετία. Προετοίμαζε τον γιο του, Lance, για οδηγό από τα προεφηβικά του χρόνια. Κάθε του κίνηση μελετημένη. 

Για να ενισχύσει το brand και να δώσει εμπειρία στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας που αγόρασε και μετονόμασε, διεκδίκησε την υπογραφή του Sebastian Vettel, ενός 4κις πρωταθλητή που αν και έζησε δύσκολες στιγμές στη Ferrari και η φήμη του έπεσε, εντούτοις παραμένει ένας έμπειρος, γρήγορος και σχετικά νέος οδηγός που ξέρει να λειτουργεί υπό τις κατάλληλες για τον ίδιο συνθήκες. Συνδυάστε αυτήν την κίνηση ουσίας με την αναβάθμιση του εργοστασίου στο Silverstone και τη μεγάλη χορηγία επωνυμίας με την Cognizant, κι έχετε εμπρός σας το τέλειο επιχειρηματικό πλάνο.

Το ζητούμενο είναι, όμως, η αγωνιστική εικόνα, όταν σβήνουν τα κόκκινα φώτα και μιλάνε τα χρονόμετρα. 

Αυτό το ερωτηματικό θα απαντηθεί μόνο όταν αρχίσει η φετινή σεζόν, και τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν σε βάθος χρόνου. Αλλά, αυτό το γεγονός είναι που θα κρίνει το αν όλες αυτές οι ορθές -κατά τα φαινόμενα- κινήσεις θα είναι επιτυχημένες, θα έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και, για το καλό της Formula 1, θα πρέπει να είναι αίσιο το τέλος.

Πέραν της προφανούς ευδαιμονίας που θα νιώσουν άπαντες στο Silverstone αν δουν μία Aston Martin νικήτρια, ειδεμή πρωταθλήτρια, το ίδιο το άθλημα θα έχει να κερδίσει πολλά από μία τέτοια επιτυχία.

Εδώ και μία 10ετία, η Formula 1 ψάχνει μεγάλα brands, μεγάλους «παίκτες» της αυτοκινητοβιομηχανίας να εμπλακούν στο άθλημα σοβαρά, να επενδύσουν σε αυτό κατά τον τρόπο που έπραξαν κάποτε οι BMW, Toyota, Honda. Κάθε αλλαγή στους κανονισμούς, είτε αυτοί του 2022, είτε εκείνοι που θα έρθουν κάπου ανάμεσα στο 2025 και 2026 και θα αφορούν τους κινητήρες, είναι μία προσπάθεια προσέλκυσης νέων ομάδων που θα έχουν έρεισμα στη βιομηχανία. Όσο ουτοπικό κι αν μοιάζει αυτό σε μία εποχή που εταιρείες όπως η Audi και η BMW αποσύρονται από τη Formula E ή η VW κλείνει ολωσδιόλου το motorsport παρακλάδι της, η F1 πάντα στοχεύει στο να ενεργοποιήσει εκ νέου το ενδιαφέρον αυτών των εταιρειών, να ανεβάσει το πρεστίζ της, τη δημοφιλία της και, κατά συνέπεια, τα έσοδά της.

Μία πιθανή επιτυχία της Aston Martin, μετά τις μεγάλες επενδύσεις που έχει δρομολογήσει και θα πραγματοποιήσει, θα δείξει τον δρόμο και σε άλλα αντίστοιχα brands, όπως η Lamborghini, η Porsche ή η BMW, που κατά καιρούς ακούγονται ως πιθανές υποψήφιες για μία θέση στο grid.

Είναι κρίσιμο το πόνημα του Lawrence Stroll να γίνει φωτεινό παράδειγμα για όσους κρυφοκοιτούν απ’ την πόρτα, διστάζοντας να τη διαβούν. Η Formula 1 δε χρειάζεται άλλη HRT, Marussia και Caterham._Δ.Μ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ