top icon
Blog

Καλό δρόμο

Τριήμερο φωτιά, χαρά και των παιδιών μας, η πρώτη ουσιαστικά ενδιαφέρουσα αργία της χρονιάς μετά τα Φώτα και το φωτισμό, και δε συμβουλεύουμε• απλώς υπενθυμίζουμε τον τρόπο τον σωστό.

– Να λείψω την Παρασκευή;
– Πού το έχεις δει γραμμένο;
– Μα δε ζήτησα να λείψω όλη την ημέρα, απλώς να φύγω νωρίτερα να προλάβω την κίνηση, να φτάσω νωρίς στο Καρπενήσι, να μην ταλαιπωρηθούν τα μωρά…

Τι να πεις; Χαμογελάς! Χρόνια επικοινωνούμε τη σημασία που έχει το ωράριο της μετακίνησης, και εδώ δεν υπάρχει σωστό ή λάθος ανάλογα με το «ημέρα ή βράδυ», αλλά πότε, ποιες ώρες νιώθεις ασφαλής. Σημαντικό σε ποιο χρόνο δε θα ταλαιπωρηθεί η οικογένειά σου, άψογα τοποθετημένη στο αυτοκίνητό σου. Άψογα τοποθετημένες η μπαγκαζιέρα και η σχάρα με τα δύο ποδήλατα, και εδώ δίνεις μεγάλη σημασία ώστε να μείνουν ανεπηρέαστα τα πρόσθετα στο απρόοπτο. Άλλωστε, ανησυχείς όταν όλα φαίνονται ιδανικά, και δεν πρόκειται για πρόληψη, αλλά για εμπειρία.

Ο συνεργάτης μας συντάκτης έχει την πολυτέλεια να επιλέξει ανάμεσα σε Peugeot 2008 ντίζελ και σε Yaris Cross 1.5 βενζίνης, και η επιλογή του έχει να κάνει με τα καύσιμα.

Toyota Yaris Cross

Οι συντάκτες μας ταξιδεύουν, και προτείνουν

Peugeot 2008

Αναρωτιέσαι μάλιστα γιατί το «408», η πρόταση-παρέμβαση της Peugeot στη σύγχρονη οικογενειακή μετακίνηση, δεν προσφέρεται με τον εξαιρετικό 1.500άρη πετρελαιοκινητήρα με τους 130 ίππους. Στην περίπτωσή μας, το καλό, το κόκκινο «2008» συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο, ενώ, παρά τα φρέσκα λάστιχα χειμώνα που τοποθετήθηκαν στην αρχή του χρόνου, επιτέλους όπως και στην Ευρώπη, στο χώρο των αποσκευών βρίσκονται οι περιβόητες κουβέρτες. Πολλοί άλλωστε τις διαθέτουν, αλλά λίγοι γνωρίζουν να τις τοποθετήσουν και να τις αξιοποιήσουν στη συνέχεια. Απολαύστε με την ευκαιρία το σχετικό βίντεο με Μ. Σαλ. και Γιάννη «Άλμπα» στα χιόνια, με το Opel Mokka.

(Ντίζελ, βέβαια), με γεγονός ότι με το χιόνι δεν παίζεις, ενώ με πάγο το κλειδώνεις. Έτσι απλά!

Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για οδήγηση σε χιόνι και πάγο – Τι ισχύει για τις αλυσίδες

Η Τέλεια Διαδρομή

Επί του προκειμένου η ασφαλής και, με γεγονός πως θα παρακάμψεις την αγαπημένη Λαμία, ενώ θα αξιοποιήσεις και το τούνελ πριν από το Καρπενήσι, σε αυτήν τη διαδρομή δεν έχεις περιθώρια για διαφορετικές επιλογές. Μόνο η ώρα μπορεί να σε κρατήσει μακριά από την κίνηση, όπως σημειώσαμε. Σε άλλες περιπτώσεις, αξίζει το παιχνίδι με τους ηλεκτρονικούς χάρτες και το κρυφτό με την κόκκινη γραμμή που πρέπει να αποφύγεις. Αν μάλιστα η σύζυγος-σύντροφος, συνοδηγός για την περίσταση, «το έχει» και της αρέσει, μπορεί να βοηθήσει και να έχει τον δικό της ρόλο, αναλαμβάνοντας και την πλοήγηση, εκτός από το ρόλο του DJ ή του παιδονόμου, ή και τα δύο, αφήνοντας στον οδηγό τη διαχείριση της μετακίνησης, που πάντα κρύβει εκπλήξεις. Η Τέλεια Διαδρομή, λοιπόν, τέτοιες ημέρες δεν έχει να κάνει με τα τοπία, το οδόστρωμα, τις κλίσεις, τα «S» και τις καμπές, αλλά με τις συνθήκες…

Όπως εσύ τις σχεδιάζεις και, εντέλει, τις διαχειρίζεσαι, με την προσοχή σου διαρκώς σε κόκκινη γραμμή.

Karpenisi

φωτογραφία από το οδοιπορικό του περιοδικού μας

Η καλή η μέρα

Όταν απευθύνεσαι στον αναγνώστη των 4T που μας ακολουθεί δε θα αναφερθείς στα αυτονόητα, όπως στους καθαριστήρες, στα υγρά, στα φώτα και στις πιέσεις (του κατασκευαστή) των ελαστικών, «λεπτομέρειες» απαραίτητες για νεοφερμένους που σεβόμαστε, και οι οποίες προϋποτίθενται για μια υγιή μετακίνηση. Το ζητούμενο.

Lastixa

Γεγονός πως από αυτά τα απλά ξεκινάς και έχεις διαθέσιμα βασικά στοιχεία της άμυνάς σου, ό,τι σου επιτρέπει να φτάσεις ατσαλάκωτος και να επιστρέψεις αγρατζούνιστος.

Οι αναγνώστες μας, που άλλωστε γνωρίζουν ότι ο προληπτικός έλεγχος επιβάλλει ένα σύντομο ανέβασμα σε γρύλο για γρήγορο έλεγχο, όπως λέμε «από κάτω». Μια χτυπημένη ζάντα εσωτερικά, εύκολα σου καταστρέφει το τριήμερο, ειδικά σήμερα, που ο σύγχρονος εξοπλισμός σπάνια περιλαμβάνει ρεζέρβα ακόμα και ανάγκης.

Τις ψάχνεις τις ζάντες χαϊδεύοντας με το χέρι, φορώντας γάντι εργασίας. Αντίστοιχα, σε σχέση με τον γρήγορο έλεγχο, σήμερα ή την επόμενη φορά, αν νιώθεις ότι έχει χαθεί η φρεσκάδα στο πάτημα του αυτοκινήτου σου, αξίζει η μέτρηση των αμορτισέρ. Η άνεσή σου, ατού και για την ασφάλειά σου, και τυχεροί όσοι με σύγχρονο εξοπλισμό, με τις πληροφορίες να βγάζουν μάτι στην κεντρική οθόνη ή σε αυτήν της υποστήριξης. Προσοχή, συχνά μετά το τσεκ των ελαστικών, η σχετική ένδειξη δεν είναι ακριβής. Ανάβει το εικονίδιο με το λάστιχο, και σωστά τρομοκρατείσαι.

Αυτό είναι σωστό. Να επισκεφθείς το πρατήριο ανεφοδιασμού, να ζητήσεις καθάρισμα του παρμπρίζ και αμέσως τσεκ τον αέρα. Μόνος, υπολογίζοντας και τη θερμοκρασία από τη χρήση, οπότε το ζητούμενο είναι να μην προκύπτουν διαφορές μεταξύ τους και, το κυριότερο, το ότι τα βρήκες ΟΚ μια φορά, συλλαμβάνοντας λάθος την ένδειξη, δε σημαίνει ότι πάντα είναι έτσι. Κάποια ημέρα θα σχολιάσεις, «έλα μωρέ, το όργανο τρελαίνεται», και αυτήν τη φορά θα είναι αλήθεια η ένδειξη της βλάβης. Μη σας ξεγελάει.

Επανάληψη: Άναψε; Check please.

Tyre Pressure

Επιστρέφοντας

Μεγαλύτερη η προσοχή μας. Ειδικά επί του προκειμένου. Συνήθως λέμε, «ξεκινά μετά τον καφέ», να προλάβεις την κίνηση. Κατανοητό ότι αυτή ειδικά τη Δευτέρα θέλεις να μείνεις και να συνδυάσεις το λευκό ποτό Μαύρο Ρόδο με τους καλύτερους ψαρομεζέδες του πλανήτη. Οπότε θέλεις χρόνο για να ολοκληρώσεις το γεύμα, να ξεκουραστείς και να επιστρέψεις.

Ιδανικά την επόμενη ημέρα και, αν διαχρονικά προκύπτει δυσαρέσκεια για άδειες Παρασκευή πριν από το οποιοδήποτε τριήμερο, επιβάλλεται η άδεια Τρίτη πρωί, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, οπότε και πλέον μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα…

Tips

– Η τέλεια θέση οδήγησης είναι διαφορετική για τον καθένα μας. Γεγονός ότι δεν οδηγούμε ξάπλα, ούτε και πάνω στο πηδάλιο, που το κρατάμε με τα δύο χέρια στη γνωστή θέση «9 και 15» και, όταν συνηθίσεις έτσι, απολαμβάνεις.

Thesi Odigisis

– Τα λάστιχα, οι τροχοί, τα φρένα και τα αμορτισέρ είναι συνδεδεμένα με την ασφάλειά μας. Το σεβόμαστε αυτό το πακέτο-προστάτης.

– Προσοχή, αν το φωτάκι στο ταμπλό προδίδει τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης πιο συχνά από το συνηθισμένο, δε φταίει πάντα ο δρόμος. Ειδικά αν προκύπτει σε γνωστό δρόμο, όπου μέχρι χθες δεν εμπλεκόταν, έφυγες για Παραδείση. Λάστιχα και μαζί ευθυγράμμιση. Συνδυασμός!

– Καφές; Εννοείται. Όμως, είπαμε, καφές χωρίς γλειφιτζούρια και κράκερς, που προσωρινά δείχνουν ΟΚ, αλλά αργότερα φέρνουν χασμουρητό. Η σοκολάτα; Δεν είμαι γιατρός. Η εμπειρία δεν την επιβάλλει, ούτε την απαγορεύει.

Τη νύστα την κερδίζεις…

… με 20 λεπτά χαλάρωμα στο πάρκινγκ και με δύο χούφτες νερό στο πρόσωπο. Το νερό, ένα χρήσιμο προϊόν και για τις μετακινήσεις, και δεν κάνεις οικονομία στη χρήση του ώστε να κερδίσεις ένα ακόμα στοπ που θα σε καθυστερήσει…

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ

Peuegot 408

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ