top icon
Blog

Motorsport Stories #16: Στην… F1 από 11 ετών!

Η Juju Noda είναι 15 ετών και ανακοίνωσε χθες πως επιστρέφει στο πρωτάθλημα F4 της Δανίας. Επιστρέφει από την Αμερική και η ιστορία της έχει ενδιαφέρον για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ο κυριότερος είναι πως είναι 15 ετών και είναι ένα κορίτσι που είναι πολύ πιθανό να καταφέρει όσα δεν έχει καταφέρει καμία άλλη κοπέλα μέχρι τώρα. Να αγωνιστεί δηλαδή στην Formula 1.

Η Juju είναι κόρη του Hideki Noda, πρώην οδηγού στην Formula 1. Έχει ξεκινήσει την καριέρα της από 4 ετών, αγωνιζόμενη στα καρτ. Τεσσάρων ετών ήταν το 2010. Στα 7 της κέρδιζε στα καρτ των 100 κ.εκ., στα 8 της έπαιρνε νίκες με καρτ των 125 κ.εκ. και στα 9 της οδήγησε για πρώτη φορά F4. Σε ηλικία 10 ετών κατέβασε το ρεκόρ της πίστας της Okayama κατά ένα δευτερόλεπτο (!) και στην ίδια πίστα όταν πια είχε μπει στα 11 της, οδήγησε για πρώτη φορά μονοθέσιο της Formula 3.

Και έγινε χαμός!

Αυτό συνέβη το 2017 και από ένα tweet 3 δευτερολέπτων, η δωδεκάχρονη κατέληξε να είναι το next big think του παγκοσμίου motorsport. Δημοσιεύματα, post στα social media και ακόμη και video αφιερώματα, παρουσίαζαν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο άθλημα, με την δημοφιλία της Noda να ανεβαίνει όλο και περισσότερο, ως επι το πλείστον στην Ανατολή. Έτσι η Juju βρίσκεται μέσα στη λίστα του Forbes με τα 30 πιο υποσχόμενα ταλέντα της Ασίας .

Το κουτσουρεμένο 2020 ήταν η χρονιά που η Juju Noda έκανε το ντεμπούτο της στην Ευρώπη. Μεταπήδησε από το την Ιαπωνία, στην F4 Δανίας. Ξεκίνησε εντυπωσιακά με pole position και νίκη στον πρώτο αγώνα, αλλά δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια, απογοητεύοντας τους χιλιάδες θαυμαστές της. Έτσι ο Hideki Noda αποφάσισε να μετακομίσουν στην Αμερική και να εκμεταλλευτεί τις γνωριμίες του εκεί, καθώς μετά την Formula 1 είχε συμμετάσχει και στο IndyCar για λίγα χρόνια.

Juju Noda

Στην Αμερική η υποδοχή της ήταν ανάλογη με τον ντόρο που επικρατούσε γύρω από το όνομά της. Οι θαυμαστές της εξέφραζαν την ανυπομονησία τους για το ξεκίνημα της Αμερικανικής F4 όπου θα συμμετείχε με την ομάδα Noda Racing και οι δοκιμές της συνεχίζονταν. Οι αμερικανικές εκπομπές βρήκαν ένα ενδιαφέρον θέμα και οι YouTubers ξεσάλωσαν μιλώντας για την πρώτη γυναίκα στη F1 και άλλα τέτοια.

Ξαφνικά όμως ακριβώς πριν τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, η Noda Racing απέσυρε τη συμμετοχή της Juju και διέκοψε και τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ανακοίνωση αναφέρονταν κάποια προβλήματα που αποσπούσαν το 15χρονο κορίτσι από την εξέλιξή του. Δεν διευκρινίστηκαν όμως και δεν υπάρχει και καμία επίσημη και δημόσια τοποθέτηση επ’ αυτών.

Η φημολογία ήθελε να έχει πέσει “θύμα” ενός γενικότερου άσχημου κλίματος που επικρατεί τελευταία στην Αμερική, απέναντι στους Ασιάτες. Δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο όμως. Άλλοι μιλάνε για έναν χαρακτήρα τόσο εύθραυστο που δεν μπορεί να διαχειριστεί την αποτυχία. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε καν ένα τετ-α-κε όπως λένε. Χρειάστηκε ψυχολογική υποστήριξη μετά απο κάποια έξοδο σε δοκιμές, που είναι και λογικό εδώ που τα λέμε για ένα παιδί, ενώ άλλοι τοποθετούν την αποχώρηση στις άσχημες επιδόσεις στις δοκιμές, επι αμερικανικού εδάφους.

Χθες στην επισημοποίηση της επιστροφής στην Formula 4 Δανίας, η ανακοίνωση της Noda Racing ανέφερε πως η Juju επιστρέφει να ολοκληρώσει το έργο που άφησε στη μέση το 2020 και να κατακτήσει όλους τους διαθέσιμους τίτλους. Το μέλλον θα δείξει και για τους τίτλους αλλά και για το που μπορεί να φτάσει η Juju Noda συνολικά, καθώς ακόμη και αν υπάρχει υπερβολή στα σχόλια που την συνοδεύουν, πρόκειται για ένα πολύ ταλαντούχο κορίτσι σε οδηγικό επίπεδο. Το σίγουρο είναι πως στην τρυφερη ηλικία των 13 και 15 ετών, χρειάζονται και τρυφεροί χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα και ο Hideki Noda δεν μοιάζει να συμμερίζεται αυτήν την άποψη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Juju Noda
  • Juju Noda
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ