top icon
Αγώνες/Διοργανώσεις

Νέες προκλήσεις για τα ιστορικά αυτοκίνητα

Η εφαρμογή του νόμου για τα ιστορικά αυτοκίνητα, που πρόσφατα ψηφίστηκε, ανοίγει τον δρόμο προς μια νέα κανονικότητα.

Όμως, κάτω από το βάρος της κλιματικής απειλής νέες πολιτικές εφαρμόζονται σε όλο το εύρος της αυτοκίνησης. Μηδενισμός εκπομπών στο επίπεδο του οχήματος, ζώνες χαμηλών και μηδενικών ρύπων σε πόλεις, περιορισμός διαθέσιμων όγκων βενζίνης και πετρελαίου είναι μερικές από αυτές, που θα έχουν άμεση επίπτωση στην χρήση αλλά και στην αξία των ιστορικών αυτοκινήτων. Αν σε αυτές προστεθούν επερχόμενες πολιτικές αυξημένης οδικής ασφάλειας και μη τεχνικής παρέμβασης στο αυτοκίνητο, για λόγους ασφάλειας και προστασίας περιβάλλοντος, τότε οι ενδεχόμενοι περιορισμοί μπορεί να γίνουν ασφυκτικοί για τα ιστορικά αυτοκίνητα (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ)

Το ιστορικό αυτοκίνητο είναι κομμάτι της εθνικής μνήμης, του ενεργού πολιτισμού μας αλλά και δίοδος ανθρώπινης δραστηριότητας. Και για τους λόγους αυτούς ο ζωτικός του χώρος πρέπει να προστατευτεί. Στην αναμενόμενη χειροτέρευση του θεσμικού περιβάλλοντος για τα ιστορικά αυτοκίνητα, η κοινότητα του πρέπει να προετοιμαστεί και να δράσει συστηματικά. Δεν μιλάω μόνο για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν αποταμιεύσει σε αυτά, αλλά και για τους μηχανικούς, τους εισαγωγείς και εμπόρους ανταλλακτικών και ελαστικών, τους ασφαλιστές. Όλους όσους έχουν ένα οικονομικό η χρηστικό ενδιαφέρον στην συντήρηση διατήρηση και διακίνηση των ιστορικών αυτοκινήτων.

ιστορικά αυτοκίνητα

Η κοινότητα των ιστορικών αυτοκινήτων θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την δημόσια διοίκηση και την εκάστοτε κυβέρνηση για να πληροφορείται έγκαιρα τις κυοφορούμενες αλλαγές που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ιστορικά αυτοκίνητα. Θα πρέπει να αναπτύξει την δυνατότητα νομικής και τεχνικής κατανόησης των αλλαγών και να προσπαθεί συστηματικά να επηρεάζει τις διατυπώσεις των θεσμικών κειμένων προς προστασία του ιστορικού αυτοκινήτου.

Ένα απλό παράδειγμα θα φανερώσει την ανάγκη μιας τέτοιας προσέγγισης. Είναι πιθανόν, στο σύντομο μέλλον να απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυκλοφορία, στις πόλεις αλλά και σε ευρύτερες περιοχές, αυτοκίνητων που εκπέμπουν πάνω από 100γρ/χλμ CO2. Αυτό θα σήμαινε πρακτικά την ακινησία όλων των ιστορικών αυτοκινήτων. Αλλά, σύμφωνα με την βρετανική HERO, ένα τυπικό ιστορικό αυτοκίνητο εκπέμπει 563 κιλά CO2 τον χρόνο, λόγω περιορισμένης χρήσης. Ένα μοντέρνο υβριδικό αυτοκίνητο με 12.000 χλμ τον χρόνο εκπέμπει περίπου 1.200 κιλά! Το σχέδιο νόμου λοιπόν θα πρέπει να προσαρμοστεί, εκ των προτέρων και όχι όταν ψηφιστεί, ώστε να επιτρέπει σε ιστορικά αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερα από 1.200 κιλά ανά έτος να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.

ιστορικά αυτοκίνητα

Για να γίνουν δυνατές και αποτελεσματικές τέτοιου είδους παρεμβάσεις χρειάζονται στοιχεία, συστήματα, ανάλυση και πειθώς. Πρέπει να δημιουργηθεί η συμμαχία για το ιστορικό αυτοκίνητο, μια οργάνωση που θα στηρίζεται και εκφράζει, χωρίς να υποκαθιστά, την ΕΟΦΙΛΠΑ και την ΟΜΑΕ και όλη την ευρύτερη κοινότητα του ιστορικού αυτοκινήτου και της οποίας σκοπός θα είναι η έγκαιρη εντόπιση και διαχείριση θεσμικών αλλαγών που επηρεάζουν την χρηστική και οικονομική αξία του ιστορικού αυτοκινήτου. Χωρίς έναν βραχίονα ικανό να προασπίζεται τα συμφέροντα όλης της κοινότητας, σιγά-σιγά θα χαθούν τα ιστορικά αυτοκίνητα από την χώρα. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να γίνουμε πραγματικοί θεματοφύλακες του ιστορικού αυτοκινήτου και ισοδύναμοι παίκτες στο δύσκολο παιχνίδι της προάσπισης της περιουσίας, του εισοδήματος και της ευχαρίστησης μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ