top icon
Παρουσιάσεις

Οδηγούμε το νέο Audi Q3

Πρώτες οδηγικές εντυπώσεις πίσω από το τιμόνι του νέου Audi Q3.

Δεν είναι ότι είχε «μπαγιατέψει» οπτικά. Άλλωστε, από το 2011, που κυκλοφόρησε η πρώτη γενιά του Audi Q3, και μέχρι σήμερα, που βλέπουμε τον αντικαταστάτη της, μεσολάβησε και ένα facelift. Συν τοις άλλοις, ήταν τέτοιος ο σχεδιασμός του (όπως και κάθε μοντέλου του γκρουπ), που δύσκολα προσδιόριζες ακόμα και ποιο ήταν το αρχικό και ποιο το φρεσκαρισμένο. Από τότε και μέχρι σήμερα, όμως, ο χώρος εμπλουτίστηκε σε σημαντικό βαθμό, ο ανταγωνισμός οξύνθηκε και η έννοια «premium», που παλιότερα ήταν υπόθεση λίγων, έφτασε να αποτελεί δεδομένο πολλών.

Σήμερα, βλέποντας τη νέα γενιά του μεσαίου SUV της Audi, θα τολμήσουμε να πούμε ότι οι σχεδιαστές έκαναν… άλματα και, χάρη σε μικρές αλλά χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, είναι αδύνατον να το μπερδέψεις με τον προκάτοχό του. Επιπλέον, η δεύτερη γενιά μπορεί να σηκώσει ό,τι έχει προκύψει από πλευράς τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, και κάπως έτσι γεγονός είναι πως, με αυτήν του την αναβάθμιση εντός και εκτός, το Q3 μπορεί και πάλι να διεκδικήσει επί ίσοις όροις το κομμάτι του στην πίτα μιας αγοράς που στα χρόνια της δικής του στατικότητας, κοινώς στα τελευταία δύο-τρία, έχει γνωρίσει απίστευτη άνθηση.

Upgrade

Οπτικά τα Audi είτε αρέσουν είτε όχι. Οι θιασώτες τους τα «βρίσκουν» κομψά και αψεγάδιαστα, οι επικριτές τους στατικά και ετεροχρονισμένα. Εν προκειμένω, η προσπάθεια ώστε το Q3 να ξεκολλήσει από την πεπατημένη που ορίζουν τα δύο όγκων αμαξώματα της Audi εντοπίζεται αρχικά στην εντυπωσιακή οκτάγωνη μάσκα τύπου Singleframe, στις μεγάλες εισαγωγές αέρα και στους νέους, χαρακτηριστικά στενούς προβολείς τεχνολογίας LED, που στις κορυφαίες εκδόσεις θα είναι και LED Matrix – με προσαρμογή της δέσμης τους στις συνθήκες φωτισμού των δρόμων. Εντελώς νέο είναι και το πίσω μέρος, το οποίο πλέον είναι πιο κάθετο από εκείνο του προκατόχου του, κάτι που σημαίνει και αύξηση των εσωτερικών χώρων. Μέχρι, όμως, να πάρεις το υποδεκάμετρο, στέκεσαι στα αλά Quattro φουσκώματα πάνω από τους θόλους των πίσω τροχών, που είναι και το στοιχείο που ενισχύει περισσότερο τη στροφή που έχει γίνει προς μια πιο σπορτίφ και δυναμική εικόνα.

Το Audi Q3, αναμενόμενα, πατάει πάνω στην πασπαρτού πλατφόρμα MQB, η οποία με τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά της έχει επιτρέψει την αύξηση των διαστάσεών του συγκριτικά με εκείνα του προκατόχου του. Ειδικότερα, η νέα γενιά έχει κατά 97 χλστ. μακρύτερο αμάξωμα (4.485 χλστ.), κατά 18 χλστ. πιο φαρδύ (1.849 χλστ.) και κατά μόλις μισό πόντο χαμηλότερο (1.585 χλστ.). Το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 77 χλστ., φτάνοντας στα 2.680, με το συνολικό αποτέλεσμα να φαίνεται στον αυξημένο διαθέσιμο χώρο για τα πόδια και τους ώμους των πίσω επιβατών. Στα του χώρου, τα πίσω, διαιρούμενα σε ποσοστό 40/20/40 καθίσματα ήδη από τη βασική έκδοση είναι συρόμενα κατά 15 εκ., με το χώρο αποσκευών να μπορεί να υποδεχτεί από 530 έως 675 λίτρα ή 1.525 λίτρα με την αναδίπλωσή τους. Επιπλέον, οι πλάτες των πίσω ανακλινόμενων καθισμάτων είναι ρυθμίσιμες σε επτά στάδια. Αφήνοντας στην άκρη τη χωροταξική άνεση των πέντε επιβατών που μπορεί να μεταφέρει το Q3, περνάμε στη θέση του οδηγού και στη νέα εικόνα που έχει απέναντί του. Τη θέση των παραδοσιακών οργάνων έχει πάρει ένας ψηφιακός πίνακας (σ.σ.: από αυτούς που έχουν κατακλύσει τα αυτοκίνητα του Group), ο οποίος είναι στάνταρντ 10,25 ιντσών και στις ακριβότερες εκδόσεις μπορεί να αναβαθμιστεί στο Virtual Cockpit της Audi, των 12,3 ιντσών. Η μεγαλύτερη πάντως αλλαγή φαίνεται στο μέσον του ταμπλό, που πλέον βαδίζει στα χνάρια του πιο πρόσφατου Touareg. Εκεί, τα ποιοτικά υλικά που ντύνουν το ταμπλό, όπως μαλακά πλαστικά συνδυασμένα με μεταλλικά φιλέτα ή ακόμα και αλκαντάρα, όπως στην έκδοση που οδηγήσαμε στη Δανία, δίνουν τη θέση τους σε μια επίπεδη οθόνη για το σύστημα πολυμέσων, στα σχεδιαστικά πρότυπα του μεγαλύτερου SUV της VW. Η στάνταρντ διαγώνιός της είναι 8,8 ίντσες, και ανάλογα με την έκδοση μπορεί να είναι και 10,1 ή και 12,25 ιντσών. Εξυπακούεται πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες σύνδεσης smartphone, ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναγράφουν και «εξελιγμένο φωνητικό έλεγχο», όπως και WiFi Hotspot, ανάλογα με την έκδοση.

Με λίγα λόγια, το νέο Q3 μπήκε στο πνεύμα της εποχής και κυρίως στη νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή ορίζεται από τον πιο πρόσφατο ανταγωνισμό.

Οδηγήσαμε τη βασική έκδοση της γκάμας, που κάτω από το καπό φέρει το πιο πρόσφατο μικρό σύνολο του εργοστασίου, δηλαδή τον 4κύλινδρο TFSI των 150 ίππων. Το Q3 θα διαθέτει επιπλέον δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις, με τον 2λιτρο TFSI σε εκδοχές 190 και 230 ίππων, με στάνταρντ τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο S tronic 7 σχέσεων. Εναλλακτικά στην γκάμα θα υπάρχει και ο 2λιτρος TDI.

Δε χρειάζονται παρά λίγες εκατοντάδες μέτρα για να αισθανθείς οικεία πίσω από το τιμόνι του Q3. H εύρεση της ιδανικής θέσης οδήγησης είναι παιχνιδάκι, η ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση απρόσκοπτη, οπότε απλώς φέρνεις τον επιλογέα του αυτόματου S tronic των 7 σχέσεων στη θέση «D» και ξεκινάς. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η έκδοση λανσαρίσματος που οδηγήσαμε διέθετε σπορ ανάρτηση με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (και τα προγράμματα οδήγησης Auto, Comfort, Dynamic, Offroad, Efficiency και Individual), όπως και κορυφαία σε άνεση και στήριξη καθίσματα. Ωστόσο, αυτό που σε κάνει στο Q3 να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου είναι η άνεσή του να προσαρμόζεται στις συνθήκες, είτε σε ρυθμούς βόλτας είτε στο κάτι παραπάνω. Αρχικά ο 1.500άρης κινεί με χαρακτηριστική άνεση το αμάξωμα, η ποιότητα κύλισης αλλά και απόσβεσης της ανάρτησης είναι… Audi, το κιβώτιο αναλαμβάνει να κάνει τη διαβίωση του οδηγού υπέρ το δέον άνετη, ενώ το χαρακτηριστικά ελαφρύ τιμόνι έρχεται να υπενθυμίσει το χαρακτήρα του αυτοκινήτου, που λόγω και κινητήρα δεν μπορεί να υποδυθεί κάτι που να ξεφεύγει από το πλαίσιο της άνεσης. Υπό πίεση το σύνολο δε βαρυγκομά μεν, δεν μπορεί όμως και να κρατήσει έναν πιο σπορτίφ ρυθμό. Το κιβώτιο ακολουθεί τα «θέλω» του οδηγού μέχρις ενός σημείου, πάνω από το οποίο αρχίζει να έχει μια υστέρηση στις εντολές, ο κινητήρας όμως είναι αυτός που θα ορίσει μέχρι πού μπορείς να πιέσεις. Η συμπεριφορά είναι απόλυτα ουδέτερη και με πολύ μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης, και μένει να δούμε πώς το αμάξωμα θα συμπεριφερθεί και σε ελληνικό οδόστρωμα, και ίσως με μια νορμάλ ανάρτηση.

Welcome back

Η πολυαναμενόμενη επαναφορά του Audi Q3 αποτελεί γεγονός, που ωστόσο δε χρειάζεται να συνοδευτεί από τυμπανοκρουσίες. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που από πριν γνωρίζεις σχεδόν επακριβώς τι πρόκειται να δεις, και στην προκειμένη περίπτωση το αποτέλεσμα αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα αρτιότητας, και ουχί παρθενογένεση. Άλλωστε, εδώ το ζητούμενο είναι η επανατοποθέτηση του Q3 στον ολοένα και πιο δύσκολο χάρτη της συγκεκριμένης αγοράς._ Ε. Ξ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ