Δοκιμές Παρουσιάσεις

Karsan Jest Electric: οδηγούμε το ηλεκτρικό mini bus από την Τουρκία

Με ηλεκτρική καρδιά από το BMW i3, το τουρκικό Karsan Jest Electric φιλοδοξεί να κάνει καριέρα έξω από τα στενά όρια της πατρίδας του.

Η Karsan είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία με ιστορία 50 ετών. Το εργόστάσιό της στην Μπούρσα ειδικεύεται στα επαγγελματικά οχήματα (από mini van μέχρι φορτηγά) και έχει ετήσια δυναμική 18.200 αυτοκινήτων ανά βάρδια. Σήμερα στη γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνεται το νέο ελαφρύ van H350 που κατασκευάζει για λογαριασμό της Hyundai, τα λεωφορεία (10, 12 και 18 μ.) της Menarinibus και το 25μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο της Bozankaya.

Όμως η Karsan έχει αναπτύξει και τα δικά της οχήματα προκειμένου να καλύψει τις εγχώριες (και όχι μόνο) ανάγκες. Έτσι η γκάμα, που φέρει την επωνυμία της, διαμορφώνεται από το mini bus Jest και τα 8μετρα λεωφορεία και πούλμαν Atak και Star.

Όποιος έχει ταξιδέψει στην Τουρκία, θα έχει διαπιστώσει πως στις μεγάλες πόλεις, ένα μεγάλο κομμάτι της κυκλοφορίας αντιπροσωπεύουν τα mini van που έχουν αναλάβει ένα σημαντικό μέρος του συγκοινωνιακού έργου, γεφυρώνοντας τον κόσμο των ταξί και των λεωφορείων. Μια σύγχρονη εκδοχή των μικρών αυτών οχημάτων αποτελεί το Karsan Jest, που διαθέτει μήκος 5,8 μ. - φανταστείτε κάπου ένα μέτρο μακρύτερο από ένα Skoda Kodiaq!

 

Η καρδιά του BMW i3 σε ένα λεωφορείο!

Το λεωφορείο αυτό με την απόλυτα σύγχρονη εμφάνιση, κατασκευάζεται εδώ και μερικά χρόνια σε μια πετρελαιοκίνητη εκδοχή και πέρα από την εγχώρια αγορά μπορεί να ικανοποιήσει τις μεταφορικές ανάγκες στους στενούς δρόμους των ιστορικών κέντρων.

Όμως, η εταιρεία, κοιτάζοντας μπροστά, αντιλήφθηκε πως για να συμμετάσχει με αξιώσεις σε μελλοντικούς διαγωνισμούς, θα έπρεπε στη γκάμα της να διαθέτει και λεωφορεία μηδενικών ρύπων. Προκειμένου να τα βάλει με τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς, θα έπρεπε να επιδείξει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αντί η Karsan να παίξει το χαρτί της χαμηλής τιμής, αξιοποιώντας αμφιβόλου αξιοπιστίας τεχνολογία προερχόμενη από την Κίνα, ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη πορεία! Χτύπησε, λοιπόν, την πόρτα της BMW, που πρόθυμα συμφώνησε να της παρέχει το ηλεκτρικό σύστημα του i3, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε κι αυτή με τη σειρά της να εκμεταλλευτεί σε ένα νέο πεδίο την τεχνολογία την οποία έχει αναπτύξει στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης.

Κάπως έτσι φτάσαμε στις αρχές του Νοεμβρίου που η Karsan ήρθε να αποκαλύψει σε δημοσιογράφους και διανομείς την ηλεκτρική εκδοχή του Jest, η παραγωγή της οποίας θα ξεκινήσει κανονικά σε μερικές βδομάδες.

Στο Μόναχο

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο Μόναχο, και πιο συγκεκριμένα στο BMW Driving Academy, καλεσμένοι της Τούρκικης εταιρείας, προκειμένου να γνωρίσουμε από κοντά το Karsan Jest Electric και να έχουμε μια πρώτη γεύση πίσω από το τιμόνι του.

Η προσαρμογή του ηλεκτρικού συστήματος στο πλαίσιο του Jest δεν προβλημάτισε τους μηχανικούς, όπως μας είπαν, καθώς το αυτοφερόμενο πλαίσιο προσφέρει μεγάλη ευελιξία. Ο κινητήρας του i3, με απόδοση 170 ίππους και μέγιστη ροπή 290 Nm, ήταν παραπάνω από επαρκής για κινήσει το μικρό λεωφορείο, όπου άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι η μέγιστη ταχύτητα η οποία εν προκειμένω δεν ξεπερνά τα 70 χλμ./ώρα.

Ακριβώς αντίθετα από το i3, ο κινητήρας στο Jest είναι τοποθετημένος εμπρός και μεταφέρει την κίνηση (μέσω ενός κιβωτίου μιας σχέσης) στους εμπρός τροχούς! Μια ακόμα πρωτοτυπία του Jest είναι η ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς, προσφέρονας έτσι αυξημένα επιπεδα άνεσης και αξιόλογη οδική συμπεριφορά.

Το Karsan Jest Electric, εφοδιάζεται με μία ή δύο συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες βρίσκονται στο πίσω μέρος του δαπέδου. Η χωρητικότητα κάθε συστοιχίας είναι 33 ή 44 kWh, διαμορφώνοντας έτσι 4 παραλλαγές με την μέγιστη αυτονομία (στην εκδοχή των 88 kWh) να φτάνει τα 210 χλμ.. Για τη φόρτιση του ηλεκτρικού λεωφορείου χρειάζονται 6 ώρες σε εναλλασσόμενο ρεύμα ή περίπου 45' σε ταχυφορτιστή.

Αντίστοιχα πλήθος επιλογών προσφέρονται και στον τομέα της διαρύθμισης του εσωτερικού, όσο και στον εξοπλισμό του λεωφορείου.

Μεταξύ άλλων το Jest Electric διαθέτει μια οθόνη 10,1'' προκειμένου ο οδηγός να κάνει τις ανάλογες επιλογές στο πρόγραμμα οδήγησης, ρυθμίζοντας παραμέτρους όπως ο βαθμός ανάκτησης στο άφημα το δεξιού πεντάλ, η απόκρισή του στην επιτάχυνση ή για την ενεργοποίηση του περιοριστή ταχύτητας στα 50 χλμ./ώρα

Το μικρό λεωφορείο μπορεί επίσης να προσφέρει στους επιβάτες του σύνδεση με δίκτυο WiFi, ακόμα και δυνατότητα φόρτισης μέσω θύρας USB!

Η αποκάλυψη του Jest Electric πραγματοποιήθηκε σε ένα υπόστεγο του πρώην αεροδρομίου, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της BMW Driving Academy. Δίπλα του φιγουράριζαν τα BMW i3 και i8, αλλά και το 8μετρο πρωτότυπο Atak Electric, το οποίο θα αρχίσει να παράγεται από τον επόμενο χρόνο και θα διαθέτει αυτονομία 300 χλμ.

Οδηγώντας το Jest Electric

Στη σύντομη οδηγική δοκιμασία διαπιστώσαμε την αθόρυβη κίνηση του, την απρόσκοπτη επιτάχυνση, αλλά και τον έξυπνο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα ανάκτησης, έτσι που ο οδηγός μπορεί να κινείται αξιοποιώντας αποκλειστικά το δεξί πεντάλ. Η δοκιμή περιλάμβανε ακόμα και ένα σφιχτό σλάλομ, το οποίο το μικρό λεωφορείο κατάφερνε να διαγράφει εντυπωσιακά γρήγορα, με το αμάξωμα να παίρνει ελάχιστες κλίσεις και τα υποστροφικά φαινόμενα σε κάθε απότομη αλλαγή πορείας να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Τέλος αξίζει να επισημάνουμε την έξυπνη διαμόρφωση στο εσωτερικό του λεωφορείου που έχει δυνατότητα μεταφοράς έως 26 επιβατών.

Η τιμή εκκίνησης του Jest Electric είναι 165.000 ευρώ (όταν για την πετρελαιοκίνητη εκδοχή απαιτούνται περί τις 55.000 ευρώ). Εντούτοις, παρά την τσιμπημένη τιμή του και ενώ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η παραγωγή του, υπάρχουν ήδη παραγγελίες από Ρουμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβακία και Γαλλία.

 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου