Δοκιμές Test

Δοκιμάζουμε το Citroen C3 1.2 PureTech 110 PS EAT6

Πόσο αρμονικά «δένει» το αυτόματο κιβώτιο με τον γνωστό 3κύλινδρο PureTech βενζινοκινητήρα των 1,2 λίτρων που αποτελεί, μέχρι νεοτέρας ασφαλώς, την αιχμή του δόρατος του ελληνικού «Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2017»;

Έχοντας ενδυναμώσει με τον πλέον ιδανικό τρόπο την παρουσία της στην «καρδιά» της σούπερ μίνι κατηγορίας μ’ ένα αυτοκίνητο που αν μη τα άλλο διαθέτει χαρακτήρα, η γαλλική εταιρεία έρχεται να «αθροίσει» σήμερα στη γκάμα του νέου Citroen C3 μια ακόμα έκδοση που σίγουρα ταιριάζει γάντι στο αστικό -και όχι μόνο- προφίλ του. Το τρίτης γενιάς Efficient Automatic Transmission 6 (ΕΑΤ6) αυτόματο κιβώτιο του γκρουπ PSA, που πρόσφατα βρήκε τη θέση που του αρμόζει και στο ομόσταυλο «208» της Peugeot, είναι, από τεχνική τουλάχιστον σκοπιά, ένα τυπικό δείγμα γραφής του είδους διαθέτοντας έναν «κλασσικό» μετατροπέα ροπής εξελιγμένο από τους ίδιους τους Γάλλους σε συνεργασία με τη ιαπωνική εταιρεία Aisin. Για την περίσταση δε, συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα με τον «καλό» 1.200άρη βενζινοκινητήρα τούρμπο των 110 ίππων της γκάμας, μεταφέροντας φυσικά την κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Επί της ουσίας, διαθέτει έξι στο σύνολο σχέσεις με τις αλλαγές να γίνονται χειροκίνητα μόνο μέσω του κομψού στην όψη επιλογέα, καθώς τα γνώριμα από μεγαλύτερα μοντέλα του γκρουπ paddles στο τιμόνι, λάμπουν δια της απουσίας τους. Ασφαλώς, υπάρχει πρόγραμμα Sport στην αυτόματη επιλογή, με την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου να «προχωρά» εν προκειμένω στη διαδοχή των σχέσεων σε πιο υψηλούς ρυθμούς περιστροφής του 3κύλινδρου κινητήρα. Το «παρών» δίνει και το πρόγραμμα Snow (σ.σ.: αμφότερα επιλέγονται μέσω δύο μπουτόν που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτη σχετικά θέση και συγκεκριμένα εμπρός από τον επιλογέα στη βάση της κονσόλας, πίσω ακριβώς από τις δύο ποτηροθήκες), με την εκκίνηση του αυτοκινήτου να πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο mode ακόμα και με 2η σχέση, συνοδεία μάλιστα περισσότερου «πατιναρίσματος», ώστε να αποφεύγεται το ανεπιθύμητο σπινάρισμα των κινητήριων τροχών σε συνθήκες πολύ χαμηλής πρόσφυσης.

Στην πράξη, το κιβώτιο αποκομίζει θετικά μόνο σχόλια, παρ΄ότι δεν αποδεικνύεται το ίδιο σπιρτόζο στις αλλαγές σε σχέση μ’ ένα «διπλόδισκο». Ωστόσο, χάρη στην έξυπνη για το είδος κλιμάκωσή του, εκμεταλλεύεται ιδανικά την μπόλικη ικμάδα του 3κύλινρου κινητήρα του γκρουπ PSA διατηρώντας τον πάντα μέσα στο ωφέλιμο εύρος περιστροφής του. Από εκεί και πέρα, η απόκρισή του στο kickdown είναι άμεση, οι δε αλλαγές στο «ανέβα» ομαλές, χωρίς τινάγματα ή ανεπιθύμητους θορύβους. Συνολικά, θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα κιβώτιο με αγχολυτικό εν γένει χαρακτήρα, που σε «απελευθερώνει» ευχάριστα μέσα στην πόλη προσφέροντάς σου συγχρόνως απροβλημάτιστες μετακινήσεις εκτός αυτής.

Στους υπόλοιπους τομείς, τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα… αφήσαμε. Ο 3κύλινδρος κινητήρας έχει περισσή ζωντάνια στις υψηλές στροφές, και όχι μόνο χάρη στους 110 ίππους του, αλλά και μια πασίδηλη από τα πρώτα μέτρα «ζωηράδα» στις μεσαίες, κάτι που υποστηρίζεται και στα χαρτιά από τα διόλου ευκαταφρόνητα 205 Nm που αποδίδει ο PureTech των Γάλλων ήδη από τις 1.750 σ.α.λ. Η χροιά του είναι μεν χαρακτηριστική, ουδέποτε, όμως, ενοχλητική, ακόμα και όταν η βελόνα του στροφόμετρου πλησιάζει στο όριο περιστροφής. Όσο για τις μέσες απαιτήσεις του σε καύσιμο σε συνδυασμό με την συνύπαρξή του με το ΕΑΤ6 αυτόματο κιβώτιο, οι τιμές που καταγράψαμε μέσα στην πόλη «περιτριγυρίζουν» την ένδειξη «8», ενώ έξω από αυτή εύκολα μπορεί να δει κανείς τιμές κοντά σε 7 λιτ./100 χλμ.

Στο δρόμο και αυτό το Citroen C3 είναι ευχάριστο. Η ανάρτηση με τη μαλακή ρύθμιση δεν θα ταλαιπωρήσει ακόμα και όσους αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τη μέση τους, παρ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κινούμενα μέρη της έρχονται στο προσκήνιο μέσω ηχητικών… διαμαρτυριών όταν οι τροχοί του αυτοκινήτου περνούν πάνω από έντονες ανωμαλίες. Από εκεί και πέρα, και το αυτόματο C3 δε διαθέτει σπορ χαρακτήρα, αλλά ένα ομοιογενές οδηγικό προφίλ που ουδέποτε θα σε φέρει σε δυσάρεστη θέση. Οι  κλίσεις παραμένουν σε λογικές ποσότητες με τους εμπρός τροχούς υπό γωνία, με την υποστροφή, πολύ πριν την παρέμβαση του ηλεκτρονικού φύλακα αγγέλου, να εμφανίζεται προοδευτικά και με μπόλικη προειδοποίηση στην υπερβολή. Τα φρένα είναι επαρκή και ανθεκτικά, και μόνο το ελαφρύ σε χαμηλές ταχύτητες κίνησης είναι πιθανόν να δυσαρεστήσει τους πιο… ζωηρούς.

Ακριβώς αυτή η λέξη περιγράφει την εικόνα που εισπράττει κανείς από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, μιας και οι Γάλλοι, χωρίς να παρεκκλίνουν… δραστικά από τις λιτές πλην όμως κομψές φόρμες που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο C4 Cactus, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα «θάλαμο διαβίωσης» για τέσσερις και οριακά για πέντε ενήλικους, με αναβαθμισμένη απτή ποιότητα, παρά τα σκληρά πλαστικά σε ορισμένα τμήματα του ταμπλό, μοντέρνες γραμμές, όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς και με εξαίρεση τη θέση των ποτηροθηκών, άμεμπτη εργονομία. Ευχάριστη σίγουρα νότα και η παρουσία της «7ιντσης» οθόνης αφής, που δείχνει σαν να «αιωρείται» δεσπόζοντας ψηλά στην κεντρική κονσόλα, ενσωματώνοντας, μεταξύ άλλων, τις λειτουργίες του κλιματισμού και του ηχοσυστήματος, καθώς και εκείνες που αφορούν στην κάμερα οπισθοπορείας και στο σύστημα πλοήγησης που απαντώνται στην πλουσιότερη εκ των δύο διαθέσιμων εκδόσεων.

Θυμίζουμε πως όπως ακριβώς συμβαίνει και με την έκδοση 1.2 PureTech 110 PS με το χειροκίνητο κιβώτιο, έτσι και με την αυτόματη, τα διαθέσιμα επίπεδα εξοπλισμού είναι τα Feel και Shine. Στο πρώτο, όπως και στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας, θα έχει κανείς στη διάθεσή του, εκτός από ABS, ESP και 6 αερόσακους, σύστημα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας και ορίου ταχύτητας, περιοριστή-ρυθμιστή ταχύτητας, υπολογιστή ταξιδίου, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες, αυτόματο κλιματισμό και φώτα ημέρας LED. Στο «πακέτο» Shine θα βρει κανείς επιπλέον αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, αισθητήρες παρκαρίσματος, σύστημα πλοήγησης, κάμερα οπισθοπορείας, δερμάτινο τιμόνι, οροφή bi-ton, καθρέπτες στο χρώμα του αμαξώματος καθώς και τα γνωστά airbumps στις πόρτες.

Ποιο είναι το κόστος για όλα τα παραπάνω; Σημειώστε για την έκδοση Feel τα 15.755 ευρώ και για την Shine τα 17.030 ευρώ. Θυμίζουμε πως οι αντίστοιχες εκδόσεις με το χειροκίνητο κιβώτιο τιμολογούνται αυτή τη στιγμή στα 14.605 και 15.875 ευρώ._Χ.Α.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ              

Κυβισμός: 1.199 κ.εκ. Κύλινδροι: 3 Ισχύς: 110 ίπποι/5.500 σ.α.λ. Ροπή: 205 Nm/1.750 σ.α.λ. Βάρος: 1.165 κιλά Διαστάσεις (ΜxΠxΥx): 3.996x1.829x1.474 χλστ. Μεταξόνιο: 2.540 χλστ. Χώρος αποσκευών: 300 λίτρα 0-100 χλμ./ώρα: 10,9 δλ. Τελική ταχύτητα: 188 χλμ./ώρα

Φωτογραφίες: Χρήστος Αποστολόπουλος

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Έλληνας οδηγός ράλλυ;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου