top icon
Επικαιρότητα

Autobahn με όρια ταχύτητας;

Το «τελευταίο οχυρό» της αυτοκίνησης χωρίς όρια ταχύτητας κινδυνεύει πλέον σοβαρά: οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι, που διατηρούν αυτό το προνόμιο εδώ και δεκαετίες, βρίσκονται στο «στόχαστρο» οικολογικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων, που υποστηρίζουν ότι η θέσπιση ορίων ταχύτητας σε αυτούς θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.
 
Η επίσημη θέση όσων θέλουν να ορίσουν όρια, αναφέρει πως ο περιορισμός της ανώτατης ταχύτητας στα 130 χιλιόμετρα την ώρα θα φέρει μια μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, που θα ανέρχεται στο 9%.
 
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας αντιδρούν σθεναρά, αντιτείνοντας πως τα αυτοκίνητα είναι πλέον τόσο πολύ «καθαρότερα» σε σχέση με το παρελθόν, που δεν πρόκειται να υπάρξει σοβαρό κέρδος από τη μείωση των ορίων.
 
Οι οικολόγοι έχουν μαζί τους και τους ειδικούς της οδικής ασφάλειας, που πιστεύουν ότι η θέσπιση ορίου θα περιορίσει σημαντικά τα ατυχήματα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το 2006 στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους σκοτώθηκαν 600 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 9.000. Τα δύο τρίτα των ατυχημάτων, λένε, συνέβησαν σε τμήματα που δεν είχαν όριο ταχύτητας.
 

Όμως και οι υπερασπιστές της χωρίς όρια ταχύτητας μετακίνησης έχουν τους υποστηρικτές τους: ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που μετακινείται με ένα Audi A8 και δηλώνει πως όσο κατέχει αυτή τη θέση στη διοίκηση της χώρας, κανένας περιορισμός στην ταχύτητα δεν πρόκειται να γίνει…  

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ