top icon
Επικαιρότητα

Αυτόνομα… drift στην υπηρεσία της ασφάλειας από την Toyota (+video)

Η Toyota εξελίσσει ένα σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης που θα μπορεί να ελέγξει το αυτοκίνητο σε ακραίες καταστάσεις. Όχι προς τέρψιν του οδηγού του, αλλά για λόγους ασφάλειας.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάθε οδηγός είχε τα ενστικτώδη αντανακλαστικά ενός επαγγελματία οδηγού αγώνων σε συνδυασμό με την ικανότητα ενός υπερυπολογιστή προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση ή έξοδος από το δρόμο;

Οι ερευνητές του Toyota Research Institute στις ΗΠΑ συνεργάζονται στενά αυτή την περίοδο με το Dynamic Design Lab του Πανεπιστημίου του Stanford προκείμενου να κάνουν πράξη το όραμά τους. Ποιο είναι αυτό; Η δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας αυτοματοποιημένης οδήγησης που να προσφέρει στην πράξη χαρακτηριστικά ασφάλειας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και άλλοι κατασκευαστές προκειμένου να αποφθεχθούν δυσάρεστες καταστάσεις κατά την οδήγηση.

Toyota GR Supra

«Κάθε μέρα λαμβάνουν χώρα θανατηφόρα ατυχήματα ύστερα από ακραίες καταστάσεις στις οποίες οι περισσότεροι οδηγοί καλούνται να επιδείξουν υπεράνθρωπες δεξιότητες προκειμένου να τις αποφύγουν», δήλωσε ο Gill Pratt, Διευθύνων Σύμβουλος του TRI και μέλος της ομάδας επιστημόνων της Toyota Motor Corporation (TMC). «Η αλήθεια είναι ότι κάθε οδηγός έχει αδυναμίες, και για να αποφευχθεί η σύγκρουση, συχνά πρέπει κάνεις να προβεί σε ελιγμούς που είναι πέρα από τις δυνατότητές του. Το TRI επιχειρεί να μάθει από μερικούς από τους πιο ικανούς οδηγούς αγώνων στον κόσμο ώστε να αναπτύξει εξελιγμένους αλγόριθμους που θα ενισχύουν τις ικανότητες οδήγησης διατηρώντας τους ασφαλείς.»

Για το λόγο αυτό η Toyota εξέλιξε μια ειδικά διαμορφωμένη GR Supra, στην οποία ένας υπερυπολογιστής αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο επιμέρους στοιχείων του οχήματος, όπως το τιμόνι, το γκάζι και το φρένο. Ποιο το αποτέλεσμα στην πράξη; Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο βίντεο που ακολουθεί, μία απολαυστική, πλην όμως… αυτόνομη πλαγιολίσθηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ