top icon
Επικαιρότητα

Δεύτερη ευκαιρία για τις GM-Ford-Chrysler

Αναλογιζόμενο τις συνέπειες που θα έχει μία χρεοκοπία, το Αμερικάνικο Κογκρέσο αποφάσισε να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας.

Αναλογιζόμενο τις συνέπειες που θα έχει μία χρεοκοπία σε κάποιον (ή κάποιους) από τους «big 3» του Ντιτρόιτ (GM, Ford και Chrysler), το Αμερικάνικο Κογκρέσο αποφάσισε να βάλει λίγο νερό στο κρασί του και να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας. Αυτό βεβαίως, μόνο εφόσον οι εταιρίες αποδείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν σωστά την όποια ενίσχυση, καταφέρνοντας να βγουν από το τέλμα.
 
Ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε οι τρεις εταιρίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και να έχουν καταθέσει τα πλάνα αναδιοργάνωσης, που περιλαμβάνουν μία 12σέλιδη περίληψη, που θα κοινοποιηθεί, καθώς επίσης και μία 100σέλιδη αναλυτική παρουσίαση, που θα παραμείνει εμπιστευτική.
 
Εφόσον τα στοιχεία που θα προσκομιστούν δείχνουν ρεαλιστικά και μπορούν να επαναφέρουν τις GM, Ford και Chrysler στην κερδοφορία, τότε πιθανότατα θα εγκριθεί το αρχικό κονδύλι των 25 δισ. δολαρίων και όχι τα 50 δισ. που προέκυψαν στην πορεία, από την πλευρά των εταιριών.
 
Για να δοθεί μία τάξη μεγέθους, μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2008 οι απώλειες των τριών κατασκευαστών ανήλθαν στα 18 δισ. δολάρια. Ειδικά για τη Ford, διαθέτει ένα σημαντικό αποθεματικό, που της επιτρέπει, οριακά, να αντέξει έτσι άλλα 2 χρόνια. Αντιθέτως, οι GM και Chrysler αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και είναι ζήτημα αν μπορούν να κρατηθούν στη ζωή μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ