top icon
Επικαιρότητα

Dieselgate: Βαρύ κατηγορητήριο από τις αρχές των ΗΠΑ στον πρώην CEO της VW

Ομοσπονδιακό δικαστήριο τoυ Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ απήγγειλε χθες στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της VW, Martin Winterkorn, τις κατηγορίες της απάτης και της συνωμοσίας ύστερα από έρευνες των εισαγγελικών αρχών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που σχετίζονται με το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων της γερμανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Martin Winterkorn ενέκρινε προσωπικά τις προσπάθειες της γερμανικής εταιρείας να παραπλανήσει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για ένα χρονικό διάστημα που εκτείνεται από το Μάιο του 2006 έως και τον Νοέμβριο του 2015.

Όπως κατέστη γνωστό, το όνομα του πρώην CEO της VW, ο οποίος εγκατέλειψε το διοικητικό του θώκο το Σεπτέμβριο του 2015, αμέσως μετά το ξέσπασμα του διαβόητου σκανδάλου τις ΗΠΑ, συμπεριελήφθη στη λίστα των κατηγορουμένων το 2016 μαζί με πέντε ακόμα στελέχη της γερμανικής φίρμας.

Τα στελέχη αυτά είναι οι Richard Dorenkamp, ​​Heinz-Jakob Neusser, Jens Hadler, Bernd Gottweis και Juergen Peter. Όπως αναφέρουν οι δικαστικές αρχές της χώρας στις επίσημες ανακοινώσεις τους και οι έξι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Matthew Schneider, δήλωσε χθες πως αποφάσισε να αποσφραγίσει το φάκελο της υπόθεσης και να δημοσιοποιήσει το κατηγορητήριο «επειδή δεν υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι τα έγγραφα της υπόθεσης θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη έρευνα της όλης υπόθεσης».

Θυμίζουμε πως η VW υποστήριξε αρχικά ότι μόνο χαμηλόβαθμα στελέχη γνώριζαν τις πτυχές του διαβόητου σκανδάλου. Όμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Winterkorn φέρεται να ενημερώθηκε πλήρως τόσο το Μάιο του 2014, όσο και τον Ιούλιο του 2015 συμφωνώντας με άλλα ανώτερα στελέχη της VW να «συνεχίσουν να εξαπατούν τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ», όπως χαρακτηριστικά ανάφεραν οι εισαγγελείς της πόλης του Ντιτρόιτ._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ