top icon
Κόσμος

Δύο νέα B-SUV από τις Fiat και Jeep

Ο όμιλος Stellantis φέρεται να έδωσε το πράσινο φως για την παραγωγή δύο νέων B-SUV με τα σήματα των Fiat και Jeep που θα βασίζονται σε δάπεδο με γαλλική υπογραφή.

Η σύμπραξη των FCA και Groupe PSA αρχίζει να αποδίδει καρπούς και σε προϊοντικό επίπεδο με σημαντικές συνέργειες που θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στα προσεχή χρόνια. Μία από αυτές, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι και η δημιουργία δύο νέων SUV στην κατηγορία B, τα οποία θα κοσμούνται με τα σήματα των Fiat και Jeep.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αμφότερα θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της FCA στο Tychy της Πολωνίας – εκεί όπου γεννιόνται σήμερα τα Fiat 500 και Lancia Ypsilion – βασιζόμενα στην πλατφόρμα CMP του Groupe PSA, την οποία χρησιμοποιούν ήδη τα Peugeot 208 και 2008 και Opel Corsa και Mokka. Τόσο οι μονάδες κίνησης όσο και το σύστημα μετάδοσης θα έχουν επίσης γαλλική υπογραφή.

Το εργοστάσιο της FCA στην Πολωνία, το οποίο θα προσαρμοστεί καταλλήλως προκειμένου να υποδεχτεί τα δύο (ή και τρία) νέα Β-SUV, θα μπορεί να παράγει 300.000 μονάδες ετησίως, με ανώτατο όριο τις 400.000 μονάδες.

Από αυτές, οι 130.000 αφορούν το νέο B-SUV της Fiat, οι 110.000 το αντίστοιχο της Jeep, ενώ 60.000 οχήματα του συγκεκριμένου τύπου θα φέρουν τα σήματα της ομόσταβλής Alfa Romeo, εφόσον τα σχέδια των Ιταλών από το Μιλάνο πάρουν τη σχετική έγκριση από τους ιθύνοντες της Stellantis.

Το μικρό crossover της Fiat φέρει προς ώρας την κωδική ονομασία 364, θα παραπέμπει στο πρωτότυπο Centoventi που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης του 2019. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους έχει προγραμματιστεί η κυκλοφορία μιας πλήρως ηλεκτρικής έκδοσης. Από τον Φεβρουάριο του 2024, η γκάμα του θα εμπλουτιστεί με μια ήπιας υβριδικής παραλλαγής με έναν μικρό ηλεκτρικό κινητήρα να βρίσκεται εγκατεστημένος μεταξύ του θερμικού συνόλου και του κιβωτίου.

Η αντίστοιχη πρόταση της Jeep με την κωδική ονομασία 516, θα μπει στην παραγωγή τον Νοέμβριο του 2022 και αρχικά θα προσφέρεται σε εκδόσεις με βενζινοκινητήρα. Μια ηλεκτρική έκδοση θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο του 2023 χρησιμοποιώντας μπαταρίες της κινεζικής BYD και από τον Ιούλιο του 2023 της BYD. Από τις αρχές δε του 2024, διαθέσιμη θα είναι και μια έκδοση με ήπια υβριδικό σύστημα κίνησης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ