top icon
Κόσμος

O Κινέζος κατασκευαστής που ήθελε να αγοράσει μια γαλλική μάρκα της Stellantis – και ο Ευρωπαίος την Alfa Romeo

Μετά την προσφορά που δέχθηκε η Stellantis για την εξαγορά της Alfa Romeo από έναν Ευρωπαίο κατασκευή, μια κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία χτύπησε αίφνης την πόρτα του ομίλου – αυτή τη φορά για να αποκτήσει μια από τις γαλλικές μάρκες του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε με έμφαση ότι καμία από τις επωνυμίες του ομίλου δεν είναι προς πώληση και αφού αποκάλυψε ότι είχαν δεχθεί προσφορές να πουλήσουν την Alfa Romeo, είπε ότι μία νεότερη, αυτή τη φορά για μία από τις γαλλικές μάρκες του, ήρθε απροσδόκητα στο προσκήνιο.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Alfa Romeo Milano, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Alfa Romeo Junior, ο Carlos Tavares αναγνώρισε ότι ορισμένα στελέχη τον συμβούλεψαν να «σκοτώσει» ορισμένες από τις μάρκες του ομίλου το 2021, λίγο μετά τη συγχώνευση των PSA και FCA. Πρόσθεσε ότι την ίδια χρονιά, ένας Ευρωπαίος ανταγωνιστής προσφέρθηκε να αγοράσει την Alfa Romeo, ενώ το 2023, μια κινεζική μάρκα χτύπησε μια από τις γαλλικές μάρκες της.

Stellantis

«Αυτή τη φορά ήταν μια κινεζική εταιρεία που χτυπούσε την πόρτα, ρωτώντας: “Θα μου πουλήσετε αυτή τη μάρκα;”. Δεν θα πω ποια μάρκα, αλλά ήταν γαλλική. Τους είπα: “Όχι, φυσικά όχι”».

Αν και ο Carlos Tavares δεν κατονόμασε την εν λόγω μάρκα, οι μόνες γαλλικές στον όμιλο Stellantis είναι οι DS Automobiles, Citroen και Peugeot. Επίσης, δεν κατονόμασε την κινεζική εταιρεία.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και στην πρόταση εξαγοράς της Alfa Romeo: «Μου πήρε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να πω: “Με κάνεις πλάκα;”. Η Alfa Romeo είναι ίσως το μεγαλύτερο κόσμημα που έχουμε στον όμιλο των 14 εμβληματικών μας εμπορικών σημάτων. Φυσικά είπα όχι».

Alfa Romeo Milano

Ο Carlos Tavares επιβεβαίωσε επίσης την αφοσίωση της Stellantis στην Ιταλία λέγοντας ότι 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στη χώρα, τα οποία θα συμβάλλουν στην παραγωγή 15 νέων μοντέλων και δύο νέων πλατφορμών. Επίσης, η Stellantis σκοπεύει να δημιουργήσει επί ιταλικού εδάφους ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών. Επ’ αυτού, ο Carlos Tavares δήλωσε:

«Είναι άδικη η κριτική που δέχονται μερικοί από τους ανθρώπους μας στην εταιρεία που αφορά ότι η Stellantis δεν θα μένει στην Ιταλία, ότι δεν θα επενδύσει στην Ιταλία, θα διαλύσει τη Fiat. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: πρόκειται για fake news».

Carlos Tavares - Stellantis

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ