top icon
Επικαιρότητα

Δύσκολη έξοδος…

Δύσκολα μοιάζει να εξελίσσεται μέχρι στιγμής η έξοδος, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων προς την ελληνική επαρχία. Τα μεγάλα προβλήματα στο εθνικό δίκτυο εντοπίζονται κυρίως στο «πέταλο» του Μαλιακού, όπου λόγω των έργων οι λωρίδες κυκλοφορίας σε μερικά σημεία περιορίζονται στη μία μόνο ανά κατεύθυνση, εγκλωβίζοντας αυτοκίνητα και οδηγούς σε πορεία «σημειωτόν», που μεταφράζεται σε καθυστερήσεις δύο σχεδόν ωρών για τον καθένα από τη Στυλίδα μέχρι τις Θερμοπύλες. Κι επειδή βέβαια η κατάσταση αυτή δε γίνεται να εξομαλυνθεί μέσα σε δύο-τρείς ημέρες, οι ίδιες συνθήκες αναμένεται να «συντροφεύσουν» τους εξοδούχους των εορτών και κατά την επιστροφή τους στο «κλεινόν άστυ».

Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά ούτε από πλευράς τροχαίων ατυχημάτων, καθώς από τις 21 ως τις 26 Δεκεμβρίου είχαν σημειωθεί 19 θανατηφόρα περιστατικά, που κόστισαν τις ζωές 30 ανθρώπων: οκτώ παρασύρσεις πεζών, επτά εκτροπές και τέσσερις συγκρούσεις αυτοκινήτων. Εκτός από τις συγκρούσεις, όπου ο καταμερισμός ευθυνών χρήζει ιδιαίτερης έρευνας, η πρώτη ματιά στα υπόλοιπα περιστατικά μάλλον απογοητεύει. Για να παρασύρεις πεζούς θα πρέπει να μην τηρείς επακριβώς τα όρια ταχύτητας μέσα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ η δικαιολογία «με πέταξε ο δρόμος» στις εκτροπές ανήκει σε άλλες εποχές: ο δρόμος,όπως και να είναι σχεδιασμένος, δεν κινείται, εσύ κινείσαι. Το πιο τραγικό ίσως ατύχημα ήταν εκείνο που κόστιζε τη ζωή ενός παιδιού εξήμιση ετών, που σε αντίθεση με τους γονείς του, δεν συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και το παιδικό του κάθισμα, πιθανότατα λόγω κακής ή χαλαρής στη διάρκεια του ταξιδίου εφαρμογής.

520.000 αυτοκίνητα «δραπέτευσαν» από την Αττική αυτές τις ημέρες, αριθμός πολύ μεγάλος σε σύγκριση με πέρισυ, όπου η έξοδος των Χριστουγέννων δεν ξεπερνούσε τα 282.000 οχήματα.

Κλείνοντας, «νεοελληνική παράδοση» αποτελεί πλέον η κερδοσκοπία στα καύσιμα, που μια μερίδα πρατηριούχων επιβάλλει όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εκμεταλλευόμενη την αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο εθνικό δίκτυο. Οι αποκλίσεις τιμών που παρατηρήθηκαν άγγιξαν κατά μέσο όρο τα 20 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης, ενώ σε ένα πρατήριο στην Αταλάντη καταγράφηκε διαφορά 38 λεπτών του ευρώ._Σπ.Χατ. 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ