top icon
Επικαιρότητα

Ε.Ε.: ψηφοφορία για το CO2

Ψηφίστηκε από την επιτροπή περιβάλλοντος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η πρόταση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων στα 130 γραμμάρια/χιλιόμετρο μέχρι το 2012

Ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, από την επιτροπή περιβάλλοντος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η πρόταση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων στα 130 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο μέχρι το 2012. Ισχυρή ήταν η αντίδραση των γαλλικών και γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, που μέσω των κυβερνήσεών τους και παρασκηνιακών κινήσεων προσπάθησαν να επιτύχουν υψηλότερα όρια για τους ρύπους ή να αναβάλλουν για το 2015 τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
 
Θυμίζουμε ότι το όριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ισχύει σήμερα είναι 160 γρ/χλμ, επίδοση που πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν, χωρίς να υπάρχουν κι επιπτώσεις εναντίον τους. Αυτό όμως τώρα πρόκειται να αλλάξει, αφού για τους «απείθαρχους» κατασκευαστές θα υπάρχουν πρόστιμα από το 2012, ύψους 20 ευρώ για κάθε γραμμάριο ανά χιλιόμετρο, που από το 2015 θα φθάσει τα 95 ευρώ. Τα νέα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα προταθούν το 2020, προβλέπουν και περαιτέρω μείωση, από τα 130 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο στα 95.
 
Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι σήμερα στη γηραιά ήπειρο κυκλοφορούν 220.000.000 αυτοκίνητα. Το σύνολο των οδικών μεταφορών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, από το οποίο ποσοστό το 12% προέρχεται από τα επιβατικά αυτοκίνητα. Τα νέα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση 6% στις τιμές των αυτοκινήτων, η οποία όμως θα εξισορροπηθεί από τη μείωση των δαπανών για καύσιμα, εξαιτίας της χαμηλότερης κατανάλωσης των καθαρότερων κινητήρων.  
 
Η τελική απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί τον επόμενο μήνα και ύστερα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.     
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ