top icon
Επικαιρότητα

Ελεύθερες να επενδύσουν στην Κίνα οι «ξένες» αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Κίνα προτίθεται να άρει σταδιακά τους υφιστάμενους περιορισμούς που υποχρεώνουν τις «ξένες» μπράντες, και δη τις αυτοκινητοβιομηχανίες, να κατασκευάζουν οχήματα στη χώρα αποκλειστικά μέσα από κοινοπραξίες στις οποίες μετέχουν σε ποσοστό 50% εγχώριες εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή, όλες οι μη κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες (ευρωπαϊκές, αμερικάνικες, ιαπωνικές κοκ) έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τα δικά τους οχήματα εντός της χώρας μόνο μέσω της ίδρυσης κοινοπραξιών με ντόπιους κατασκευαστές. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των FAW και VW, των Chery και Land Rover, αλλά και των αντίστοιχων που έχουν δημιουργήσει με κινεζικές εταιρείες εξίσου μεγάλα ονόματα από τη γηραιά ήπειρο, όπως η BMW, η Daimler και η Audi.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, οι περιοριστικοί αυτοί όροι αναμένεται να αρθούν σταδιακά μέσα στα προσεχή χρόνια δίνοντας έτσι το πράσινο φως στους… ξένους να επενδύσουν τα κεφάλαια τους σε δικές τους εταιρείες κατασκευής οχημάτων. Όπως είναι προφανές, η απόφαση αυτή θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ηχηρών ονομάτων της παγκόσμιας αυτοκινητικής σκηνής, και δη εκείνων που επιθυμούν να κατασκευάσουν εντός Κίνας ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όπως η Tesla, για παράδειγμά.

Όπως μεταδίδουν σήμερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το 2020 θα αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί για όσους επιθυμούν να παράγουν εντός Κίνας οχήματα που ανήκουν στην κατηγορία των επαγγελματικών, ενώ δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2022, για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευής επιβατικών. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό όμως είναι το γεγονός πως η Κίνα σκοπεύει από φέτος κιόλας να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς για όλες τις εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν στη χώρα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις προθέσεις της ηγεσίας της χώρας εντάσσεται και η μείωση των υφιστάμενων δασμών στα εισαγόμενα οχήματα, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 25%._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ