top icon
Επικαιρότητα

Ασφαλτόστρωση με ανακυκλωμένο πλαστικό από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης

Μία διαφορετική ασφαλτόστρωση πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οδό Μαρίνου Αντύπα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δέχτηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση για πιλοτική εφαρμογή-διάστρωση οδού με ασφαλτόμιγμα που τροποποιείται με υλικό που προέρχεται από ανακυκλωμένο πλαστικό. Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται για τρίμα πλαστικού συγκεκριμένης κοκκομετρικής διαβάθμισης και σύνθεσης που με την προσθήκη πολυμερών ενισχύει την ανθεκτικότητα και ελαστικότητα της ασφάλτου. Το προϊόν είναι ελεγμένο, ασφαλές για χρήση, δεν υπερθερμαίνεται, δεν ελευθερώνει τοξίνες και μικροπλαστικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε τοποθεσία στον κόσμο με υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

asphalt

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, αλλά λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται. Η πιλοτική εφαρμογή του εν λόγω τροποποιημένου ασφαλτομίγματος έγινε σε μήκος 265 μέτρων επί της οδού Μ. Αντύπα, αρμοδιότητας της ΥΤΕ ΜΕΘ, από την διασταύρωση με τον ισόπεδο κόμβο για Γεωργική Σχολή και έξοδο στην Ε.Ο Θεσσαλονίκη–Μουδανιών προς Θεσσαλονίκη έως τη διασταύρωση με τον ισόπεδο κόμβο για έξοδο στην Ε.Ο Θεσσαλονίκη–Μουδανιών προς Μουδανιά.

asphalt

Συνολικά διαστρώθηκαν 1900m2 επιφάνειας οδοστρώματος, με δύο στρώσεις ασφαλτομίγματος (ασφαλτική στρώση ΑΣ 31,5 με προσθήκη πλαστικού και ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας ΑΣ 12,5 με προσθήκη πλαστικού). Η οδός έχει ιδιαίτερα αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο και το οδόστρωμα της δέχεται μεγάλο αριθμό φορτίων καθημερινά λόγω της διέλευσης πολλών φορτηγών και λεωφορείων. Η εφαρμογή του εν λόγω ασφαλτομίγματος, αναμένεται να οδηγήσει σε ένα σαφώς βελτιωμένο οδόστρωμα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ