top icon
Επικαιρότητα

Εγνατία Οδός – Θετική η αντιμετώπιση του μηχανισμού ασφαλείας στο συμβάν της σήραγγας Κοιλώματος

Το βράδυ της 3ης Μαΐου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε φορτηγό μέσα στη σήραγγα Κοιλώματος της Εγνατίας Οδού.

Τη σήραγγα Κοιλώματος της Εγνατίας Οδού, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε διερχόμενο φορτηγό, επισκέφθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κωνσταντίνο Κουτσούκο, το οποίο επιθεώρησε τον χώρο. Στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με την παρουσία του Διευθυντή Αστυνομίας Γρεβενών Κωνσταντίνου Ντίνα και του Διοικητή Τροχαίας Γρεβενών Κωνσταντίνου Αλμπάνογλου. Μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε τα εξής:

«Η εκδήλωση μίας πυρκαγιάς σε φορτηγό όχημα στο εσωτερικό μίας σήραγγας μήκους 1 χιλιομέτρου της Εγνατίας Οδού, είναι ένα πολύ δύσκολο συμβάν και μάλιστα σε μία ημέρα αυξημένης κίνησης προς την κατεύθυνση του κλάδου που συνέβη το γεγονός, την ώρα που χιλιάδες συμπολιτών μας εκινούντο προς δημοφιλείς προορισμούς της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Χθες το βράδυ αποδείχθηκε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διατήρηση των υψηλότερων επιπέδων ασφαλείας της Εγνατίας Οδού αποφέρει αποτελέσματα:

egnatia koiloma siragga

Οι χειριστές του Κέντρου Ελέγχου Κίνησης των Γρεβενών εντόπισαν αμέσως το συμβάν, το προβλεπόμενο σενάριο ενεργοποιήθηκε αμέσως, οι μπάρες έκλεισαν και η είσοδος της σήραγγας αποκλείσθηκε ώστε να μην εισέρχονται οχήματα και τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα αερισμού το οποίο απήγαγε αμέσως τον καπνό προς το εξωτερικό της σήραγγας. Επίσης, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε, στο σύνολό της, άμεση: Η Αστυνομία επενέβη αμέσως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέφθασε από τα Γρεβενά και κατέσβησε την φωτιά σε χρόνο ρεκόρ, κινητοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και φυσικά ο πάροχος υπηρεσιών και συντήρησης της οδού προέβη στις επιβαλλόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του φορτηγού και αποκατάστασης της κυκλοφορίας μέσω της μίας λωρίδας κυκλοφορίας. Την επόμενη ημέρα, από το ξημέρωμα ακόμη, με τα στελέχη της Εγνατίας οδού, διαπιστώσαμε την ακεραιότητα της υποδομής της σήραγγας και συμφωνήσαμε στην πλήρη απόδοση της σε λειτουργία.

Βεβαίως, το γεγονός αυτό στοίχισε σε πολλούς μετακινούμενους μία σημαντική καθυστέρηση και φυσικά μία ταλαιπωρία. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές της Εγνατίας οδού, σε αυτό το τμήμα της Πίνδου. Οι παράπλευροι δρόμοι είναι δύσβατοι ειδικά τη νύχτα. Αποφασίσαμε με την Εγνατία Οδός Α.Ε. και με την συνδρομή και έγκριση της Αστυνομίας, να εκπονήσουμε σενάρια άμεσης αμφιδρόμησης των διδύμων σηράγγων σε περίπτωση συμβάντος σε κάποια από αυτές. Δεν είναι όσο απλά ακούγονται. Απαιτούνται τεχνικές προσαρμογές των συστημάτων αερισμού των σηράγγων αλλά κυρίως η προσοχή, η πειθαρχία και η συνεργασία των χρηστών του δρόμου, που σε έκτακτα περιστατικά, αποδεικνύονται καθοριστικές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ