Επικαιρότητα Ελλάδα

Εξωδικαστική επίλυση ασφαλιστικών διαφορών: αναβολή για ένα χρόνο

Η υποχρεωτική εξωδικαστική επίλυση των ασφαλιστικών διαφορών στο αυτοκίνητο, όταν δεν υπάρχει σωματική βλάβη ή θάνατος, αναβάλλεται για ένα χρόνο.

Όπως είναι γνωστό, στη διαδικασία της εξωδικαστικής επίλυσης θα παραπέμπονται υποχρεωτικά με βάση τον Νόμο 4512/2018 οι ασφαλιστικές διαφορές στον κλάδο του αυτοκινήτου που δεν αφορούν σωματικές βλάβες ή θάνατο, περιλαμβάνοντας μόνο υλικές ζημιές. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, με τροπολογία που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναβάλλει την ισχύ του συγκεκριμένου άρθρου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Το Υπουργείο αιτιολόγησε την απόφασή του, ως εξής: «Η αναστολή επιβάλλεται κατόπιν της γνωμοδότησης 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου. Η προαιρετική διαμεσολάβηση του Νόμου 4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενεργεί με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα».

 

 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου